Mars 2025? Mit gondoltok róla?
Volt már olyan terv, hogy aki elsőnek megy, nem jön vissza.
Eleve ez a valószínű amúgy is...
csak az a baj, hogy viszonylag korán meghalna.
Szerintem esélytelen, de még a 2030as évek is optimista
Az indítási ablakok miatt több év lesz az egész buli
Soha senki nem volt még ennyit az űrben
"Az indítási ablakok miatt"
Azért, ha készítenek normális űrhajót (ami végig az úton aktívan gyorsul), akkor sokkal gyakoribbak lesznek az ablakok.
"Ti mennyi esélyt láttok arra, hogy 2030 előtt ember lép a Marsra?"
80%. De szerintem korai és ilyen formában értelmetlen. Akkor lesz értelme, ha hosszabb távon élhető, önellátó telep lehetséges lesz, annak ember nélküli felépítése, majd beköltözés. De az meg tutira nem lesz 2030-ig.
Márpedig, ha NASA, ESA, SpaceX nem csinálja meg együtt 2030 előtt, a kínaiak akkor is megteszik.
"Van-e értelme egyáltalán embert küldeni?"
Van. De nem úgy, mint a Holdra. Úgy, ahogy az Apollo-missziók mentek, oda sem érdemes. Arra teljesen elég a robot.
Amint feljebb írtam, igazi önellátó teleppel már van több értéke, mint kockázata.
"Melyik misszió lesz a legelső?
A space x"
NASA pénz nélkül nem. Legalábbis 2030 előtt nem. Ahhoz Starship tömeggyártás és bér-ingajárat kell a Holdra, szuborbitálisan stb. hogy kitermelődjön az anyagi szükséglete, ahhoz meg 2030-ig szerintem rövid az idő.
Egy hajó biztos korábban is el tud menni, de józan ésszel nézve, háttérbiztonság nélkül maximum Mars-körberepülésre mehet, landolás nélkül. Arra szerintem 4-5 év múlva meglesznek a feltételek.
"a mars one"
Halott projekt. Mindig is inkább volt médiahype, mint valós terv. Irreális volt a kezdetektől, gyakorlatilag el is halt.
"vagy talán egy másik?"
2030 előtt, esetleg Kína. Valami majdnem kamikaze kockázati szinttel ők már bevállalnál, ESA, NASA óvatosabb ennél.
"Több tudományos vizsgálat zajlott, hogy a földitől eltérő gravitációban torzszülött utódok születtek állatoknál."
Mikrogravitációban előfordult.
De a marsi 1/3 G azért más.
"Ha az embernél is így lenne, akkor voltaképp a Marsra menő emberek csak dolgozni és meghalni mennek oda."
A megfogalmazás így nem jó. Esetlegesen ott dolgozni, élni és valóban ott meghalni, de csak azért ott, mert a visszatérés a szervezetük számára nem lesz lehetséges. Eljöhet Föld körüli pályára, a Holdra, de a Földre nem.
Szóval valószínűleg ha lesz ott kolónia, aki ott születik, jó eséllyel nem fog soha a Földre eljutni, ott is fog meghalni.
Simán azon a bolygón hal meg, ahol született. Ebben itt a Földön is van már rutinunk. :)
Hát a NASA hivatalosan egyetlen határidőt sem mer még erre kitűzni.
Elon Musk szokás szerint túl optimista.
Kína? Fene tudja. Lehet, hogy csak azt fogjuk megtudni utólag, ha már ott lesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!