Mit jelent az embereknél a természetes szelekció?
Szerintem mai embereknél a természetes szelekcióból inkább működik a nemi szelekció sok változata.
Szóval a szelekciós értelmű fitnesz kevésbé alapul fiziológiai praktikumra (intelligencia, testi egészség, erőnlét stb.), mint trendekre, anyagi helyzetre stb.
És ez lehet erősen diszruptív, direkcionális szelekció, pont nem stabilizáló.
Nem tudom, hogy az emberi populáció globális folyamatos keveredése mennyire képes kiegyensúlyozni ezt.
Az igazi természetes szelekció, tehát a fiziológiai alapú szaporodási szelekció nem igazán van már meg, csupán a legextrémebb szélsőségek esetében.
A mai világban valószínűleg sokkal kevésbé szelektál az intelligencia szintje, erőnlét, erős immunrendszer stb., szóval a genetikai egészség, mint mondjuk tízezer évvel ezelőtt.
Én is a "Darwin" "díjasokra" gondoltam.
Természetes szelekció ma is van az emberiségben.
Viszont a szelekciós "nyomás" teljesen megváltozott az idők során.
Ezt pár példával ki is fejtem hogy érthetőbb legyen:
Régen a gyerekek mennyisége számított nem a "minőségük" mert nagy volt a halandóság, ma már inkább a nevelésük minősége és ezzel viszont sokkal kevesebb gyerek vállalása lett jellemző.
Vagy hogy régen a medvére kellett figyelni el ne kapjon, ma meg a kereszteződésbe kell körül nézni el ne csapjanak.
De pl ma már nem feltétlen kell erősnek meg jó vadásznak meg jó futónak lenned. Gombnyomkodásból is meg tudsz élni.
Legyen az egy gyártósori gépé vagy egy programozói számítógépé.
"Az nem elvi különbség, hogy az emberek esetében nem biztos, hogy az erősebb dug, hanem esetleg az, akinek Lamborghinije van."
Hát, ha azt nézzük, hogy így a szelekció nem azokat a génvariánsokat támogatja, amelyek sok generáción át is előnyösebbek túlélés szempontjából, azért van hátulütője.
Én hátulütő alatt az általános egészségi romlást értem. Esetlegesen az értelmit.
Persze ez a túlélési esélyeket már ma sem igazán rontja, de az életminőséget igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!