Téged melyik evolúcióval foglalkozó könyv fogott meg a leginkább?
Charles Robert Darwin: A fajok eredete
Tudom, hogy klisés, de rám tényleg ez tette a legnagyobb hatást. Egyébként nagyon élvezetes olvasmány, mert a nagy terjedelem leginkább a sok bizonyításnak és példának köszönhető. Ezek pedig a háziasítástól az őslénytanig tényleg mindent felölelnek.
Lynn Margulis: Az együttélés bolygója
Ez a rövidke kis könyv inkább ismeretterjesztő jellegű, de preferenciára talán ez áll első helyen, mert valóban új aspektust mutat az evolúcióra. Leginkább a szimbiózis és a horizantális géntranszfer jelentőségét mutatja be. Az endoszimbionta elmélethez kötelező! Gaiáról is szó van benne, továbbá életrajzi elemek Lynn Margulisról(tól). Hátránya, hogy a fordítás elég pontatlan bizonyos helyeken.
Kun Ádám: Evolúcióbiológia
Ezt is ajánlani tudom, bár ez már sokkal mélyebb ismereteket igényel. Egyébként nagyon jó tollú a szerző. Remek összefoglaló és a legmodernebb elképzeléseket is tartalmazza az evolúcióról. Matematikai tudás nem árt hozzá! Talán laikusok is olvashatják, mert az elején leírja, hogy nekik mely fejezetek emészthetőbbek.
Desmond Morris: A csupasz majom
Igen, ez nekem is fontos könyv volt. Bár ez inkább etológiával foglalkozik. De akit érdekel a humánetológia/emberi evolúció, annak tetszeni fog. A vízimajmoskodást talán kicsit eltúlozza a szerző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!