Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Így kell kiszámolni ennek az...

Így kell kiszámolni ennek az eseménynek a valószínűségét?

Figyelt kérdés

Találtam egy blogot, ahol tök jól számolgatták, hogy mennyi esélye van a ruletten különböző dolgoknak, szeretem ezt számolni, nagy részét értettem, viszont egy valaki kommentjét volt idő míg nagyrészt megértettem és még most se teljesen tiszta:

"Annak hogy 7 egymást követő pörgetés piros lesz(0 nélkül) arra az esély (1/2)^7. Mivel 128 pörgetésből kell ez, nem 7-ből, így 128-7 pörgetésnél kezdődhet a “piros széria”. így 121 helyen kezdődhet a széria. 121 pörgetésnél 2^121 féle végkimenetel lehet. Mind a 2^121 lehetőség esetén 121 helyen kezdődhet 7-es széria. Így összesen 2^121 * 121 lehetőség van ami esetén 7 vagy több pirosat pörgetünk. 128 pörgetés összes végkimenetele 2^128 féle lehet. (0 nélkül) így annak a valószínűsége hogy 128 pörgetésből 7 vagy több egymást követő piros van(0 nélkül): (2^121 * 121) / 2^128 vagyis kb: 0.9453125 ami 94,53%. Annak az esélye tehát hogy 128 pörgetésben nincs 7 vagy több egymást követő piros ahol a piros esélye 1/2: 1 – 0.9453125 = 0.0546875 vagyis: 5,46%."

Egyrészt azt nem értem, hogy leírja 128 pörgetés összes végkimenetele mi lehet, de ha az-az összes végkimenetel, akkor annak kéne számlálóba lennie, nem igaz? Amit keresünk pedig, hogy 7-nél nagyobb hosszúságú sorozat egy adott színből, a nevezőbe. A végeredmény is fura, ezek szerint közel 95% az esély arra, hogy egy ilyen rövid mintán is kifogsz egy ilyen sorozatot? :D Az azt jelenti, hogy játszunk 20-at és abból statisztikailag 1 lesz, ahol nincs 7-esnél hosszabb sorozat, csak az egyik színből, mert ha jól értem, a feketéből attól függetlenül lehet. Ha mindkét színt kiszeretnénk számolni, azt hogy kell? Mintha az nem lenne benne a képletbe, mert a végkimenetel nem változik, az, hogy hány helyen kezdődhet nem változik. Köszi! :)

2020. ápr. 30. 09:48
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Igy van, csomot tobbszor szamolunk a 2^121 jocskan tartalmaz olyat, amit mar szamoltunk.

Bamm, kicsit csaltam (ez tulmutat a kozepiskolan):

"This problem was solved using generating functions by de Moivre in 1738"

[link]

2020. ápr. 30. 22:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!