Manly kérdése:
Szoktátok hallgatni Dz Dávid Gyula fizikus előadásait?
Ha igen, mi a véleményetek róla?
21/29 A kérdező kommentje:
A felrakott videó is bizonyítja, h igazam van.Ennek semmi közr a fizikához.Az előadó matematikus, nem fizikus az előadásban. Felírnak egy csomó matekot és azt hiszik, most ők nagyon tudják a fizikát. Na most akkor mondja meg valaki, kinek a feladata kutatni, hogy mi is az a gravitáció-nem a hatásaira gondolok, azokat nagyjából ismerjük. Tehát mi a gravitáció és milyen mechanizmussal vonzza az egyik test a másikat-gumival nincsenek összekötve...
22/29 A kérdező kommentje:
Az este olvastam, hogy néhányan kutatják mi a gravitáció és milyen közeg vezeti át a vonzó erőt a másikra. Többen úgy vélik, h részecskék, elnevezték gravitonnak.Mások szerint nem is kell erő, hanem a tér görbül úgy, h a tömegközéppont felé vezet az út.Ezért nem felfelé, nem jobbra v balra esik a feldobott tárgy
23/29 A kérdező kommentje:
Nem vagyok szakmabeli, de nekem i van egy elméletem, bár egy kicsit loptam-Az anyag nem ér véget a felszínnel, részecskék veszik körül és ahogy távolodunk tőle úgy ritkul, és ezek a részecskék húzzák egymás felé a testeket-valami közegnek lennie kell ami átviszi a gravitációs erőt.Nevezhetjük gravitonnak. Dávid Gyula azt mondja, ennek kutatása nem a fizikus feladata-nos, akkor foglakozzon vele a filozófus.
Kérdező;
Milyen videóról beszélsz? Egy videó volt linkelve, azon nem dgy hanem orosz László van megjegyzrm ő is fizikus. "csak képleteket és matekot ír" igen, erről szól a fizika.
Legalább abban egyetértek, hogy filozofusok gondolkodhatnak olyanokon, hogy "mi a gravitáció" de ezt ugyanugy megtehetik minden mással "mi az a kvantumfizika"
Tappancsmancs rád még kiváncsi vagyok!
2020. ápr. 30. 08:37
Elképesztő volt végig olvasni a hozzászólásokat. Az jön le az egészből, hogy többen azt gondolják a matematikáról, hogy egy fölösleges körétís amivel az igazságot próbálják elfedni. Hát pont fordítva van. Miért nem lehet megérteni, hogy bölcsészkedéssel, filozofálgatással nem lehet megérteni a világot? A világ csakis méréssel és matematikai modellek felépítésével érthető meg. Az, hogy valaki ezt megkérdőjelezi, az az oktatása kudarca.
2020. ápr. 30. 11:20
Kedves 85%os, végre egy értelmes ember.
2020. ápr. 30. 11:35
Sehol se írtam olyat, hogy a kvantumtérelméleteket máshova sorolnám, vagy bármelyik területet, semmi ilyesmit sem.
2020. ápr. 30. 12:19
Akkor tulajdonképpen egyetértünk tappancsmancs :)
szerinted a fizika nem magyaráz fundamentálisan dolgokat, szerintem pedig nem is dolga. majd egyszer talán, de nem mostanában
2020. ápr. 30. 12:21
"A világ csakis méréssel és matematikai modellek felépítésével érthető meg."
Igen, ez a lényeg. És Dávid Gyula sem nyilatkozik másként. Az összes előadásából - amit megnéztem - valóban ez "jön le". Bocs, ha félreérthető voltam eddig. :)
(Oké, én elismerem, hogy nem vagyok egy nagy matematika értő, de elismerem, hogy ALAPVETŐ a "dolgok természetének" a megértésében. Pont.)
dellfil
2020. máj. 2. 19:50
Kapcsolódó kérdések: