Hogyan maradhatott az ember egy faj?
hollófernyiges(#30): "Az értelmi képességek csökkenéséről (csak géngyakoriságok változása és más háziasított állatok analógiája alapján) egy könyvben írtak, amit valamikor egy-két éve olvastam."
Igen, hogy az ember háziasította magát, azt már régen Konrad Lorenz is megállapította, de még mindig nem értem, hogy ez mennyiben rontaná szükségképpen az intelligenciánkat. Nem a háziasítás miatt általános az állati intelligencia romlása, hanem ahogy te is írtad, a háziasítás során egyszerűen az volt a cél, hogy egyre kezesebb és butább lényeket kapjunk vissza.
De ez sem teljesen igaz! Valóban pl. a farkas problémamegoldó képessége jobb, mint a kutyáé, de a kutya azért más téren intelligensebb is lett, ugyanis az emberrel remekül "szót ért" (sokkal jobban érti az ember mozdulatait, hanglejtéseit, mint a farkas, de akár a csimpánznál is jobb e téren, és meglepő módon az ember is jobban érti a kutyát - ugatásokból és testbeszédből, mint a többi állatot, vagyis minket is háziasított a kutya, de éppen hogy ezzel növelve az intelligenciánkat) valamint már kisebb mértékű arcjáték is megjelent nála (szem körül kialakult olyan új izmok, amelyek segítségével sokkal kifejezőbben tudnak nézni az emberre), amit alkalomszerűen segítségkéréskor használnak, bár nyilván ezt nem tudatosan teszik, de ez is mindenképpen egy idegrendszeri fejlődési út halvány előszobájaként értelmezhető (egyébként ritkán vannak mosolygós kutyák is - vagyis a szájszélek felhúzása).
Pl. azt se nagyon hiszem, hogy pl. a ló intelligenciája csökkent volna, ugyanis itt a háziasítás során egyre nagyobb kreativitásra volt szüksége az embernek. Magyarán ahol a háziasítás során kreativitásra volt szükség, ott bizony az ember előnyben részesítette az intelligencia magasabb fokának alakulását, ami meg is történt pl. a kutya esetében is, bár csak bizonyos téren, és nem általános jellegűen.
De az ember esetében nyilvánvalóan a saját háziasítása mindig az egyre és egyre kreatívabb megnyilvánulás előnyben részesítésről szólt, mivel nem ő volt a kihasznált, hanem a kihasználó, és hogy mi maradhassunk a kihasználók, ahhoz bizony előnyt kell produkálni mindig, különben leesünk a dobogó első helyéről.
#30: "de ez a folyamat az emberi társadalmakban is lejátszódhatott, amikor kialakult az osztályrétegződés és a túlságosan önálló, okoskodó, hepciáskodó paraszt hamar a bronzlándzsák előtt találta magát."
Hát, a paraszt találta ki az újfajta szerszámokat, meg ő kísérletezett, meg ő ismerte meg az időjárást, és nem a lándzsás, és ha nem jól csinálta a paraszt, és nem kreatívan, és nem okosan, akkor ő szelektálódott jobban... És nem hinném, hogy az őskorban a hordákban olyan nagy szabadsága lett volna mindenkinek... :)
Ja...
És ha a parasztság kicsit butult volna folyamatosan, akkor még ma is a lándzsás lenne az úr szvsz. Szerencsére manapság a világ igen nagy részén a nép hangja sokkal meghatározóbb... (vagy a lándzsás jobban butult) :)
Egy oldalról csökkent a túléléshez, utódnemzéshez legyőzendő kihívás (fizikailag és értelmileg is), másik oldalról viszont az átlagos élethez szükséges tanulás, begyűjtendő ismeretanyag nőtt.
Kérdés, hogy mondjuk 40 000 év alatt lehetett-e és ha igen, melyiknek volt nagyobb szelekciós hatása.
Ne az utóbbi kétszáz évből indulj ki, nem volt még olyan régen, hogy ha kijelentetted, hogy te gondolkodtál és szerinted nem logikus amit a Biblia ír, akkor elég hamar meg lettél fosztva génjeid továbbadásának a lehetőségétől. De még ma is hasonlóan járnál jónéhány országban (Észak-Korea, Szaúd-Arábia vagy Kína mondjuk).
Arról sem vagyok meggyőződve, hogy a átlagos modern embernek több infóra, több gondolkodásra van szüksége. Egy vadásznak legalább harminc állatfaj szokásait, vonulását kell ismernie, megtanulni lándzsát, íjat, kést használni és készíteni, lopakodni, nyomot olvasni, sebeket kezelni, hetekig életben maradni az erdőben ha nincs szerencséje. És ha ezekben elbuksz, akkor éhen halsz. És akkor a növényismeretet, házépítést, bőrfeldolgozást, ruhakészítést nem is említettem. Ehhez képest egy mai mondjuk pénztárosnak vagy hidegburkolónak jóval egyszerűbb az élete.
Kedves hollófernyiges!
Azért a #35-ben szerintem kissé túlmisztifikálod a dolgot.
Írod(#35): "Egy vadásznak legalább harminc állatfaj szokásait, vonulását kell ismernie, megtanulni lándzsát, íjat, kést használni és készíteni, lopakodni, nyomot olvasni, sebeket kezelni, hetekig életben maradni az erdőben ha nincs szerencséje."
Épp elég olyan vadászó élőlény létezik a Földön, amelyik közel sem annyira okoska, mint az ember, és megy neki a dolog. Az általad emlegetett eszközök használata pedig már sikeresen alkalmazásra került azokban a korokban is, amikor a készítők még biztosan nem lehettek képesek felmutatni akkor szellemi teljesítményt, mint a mai ember. Pl. lándzsát a szavannai csimpánzok is készítenek, és azzal vadásznak kisebb odulakó majmokra. Fongoli folyó és környéke...
Szerintem ha te kikerülnél az erdőbe, és ha az első kritikusabb - mondjuk egy hónapot - túléled, akkor elég gyorsan rá fogsz jönni magadtól is a vadászat legalapvetőbb furmányaira, és igen gyorsan kitalálod, hogy hogyan kell készíteni vadászó eszközöket.
Azonban pl. alapvető ismeretek nélkül még egy számítógépet se tudnál ma kezelni. Szvsz. nagyságrendekkel kell több infóval megbirkóznunk mostanság, és a kombinálás sokrétűsége és szüksége is sokkal nagyobb. Ha csak elvégzel egy ált. sulit, ez már akkor igaz lesz...
#33: "Soha nem volt állat az emberi faj..."
Pedig ma is az. Az állatok közé tartozunk most is.
Ide ez van írva: "Ország:Állatok (Animalia)"
Milyen osztályozás szerint nem az állatok közé tartozik a Homo sapiens sapiens alfaj? Ja! Mellesleg te embernek tartod a Homo sapiens faj minden alfaját is? Vagy ez utóbbiak se léteztek az ős történelem nem humbugot gyártó írói szerint?
Persze a hétköznapi szóhasználatban van értelme külön kezelni magunkat valahogy úgy, hogy mi vagyunk az emberek, meg vannak az állatok, de igazándiból persze minden szempontból mi is biológiailag az állatok közé tartozunk (pl. ha a majmok beszélgetnek egymás között a földi más állatokról, akkor ők is azt fogják mondani, hogy mi vagyunk a majmok, meg vannak az állatok). Mié'? Mik vagyunk szerinted, ha nem állatok? Robotok? Vagy túlméretezett mikroorganizmusok? Az emberek között meg a király egy jól megdagadt koranavírus? Vagy te növénynek érzed magad?
Meg írod még az emberről: "...millió évek óta él földön!"
Én hiszek neked, ha mutatsz erről egy csontvázat, de én sokkal megengedőbb vagyok. Tudod mit? Beérem mondjuk egy kopnyatöredékkel is... :)
Persze a kreacosok szerint minden olyan lelet ember maradványa, ami egy kicsit jobban emberi, mint egy majom, és ami kicsit majmosabb, az meg majom. De pl. mint ír az australopithecusról az ős történelmed, ami deréktól felfelé inkább majom, ám deréktól lefelé ember. Hm?
#33: "nézz ős történelmet"
Én is szívesen néznék ilyet. Hol kell ez ügyben tágra nyitni a szemem és merre kell bámulni ilyenkor? Mi a szösz az az "ős történelem"?
És miért nem azt tanítják az iskolában, ha az nem humbug? És miért akarnának az iskolák humbugot tanítani?
Öööö... egyáltalán ugyanazt értjük a humbug szó alatt?
Aki lepontozott saját magát pontozta le
"Én is szívesen néznék ilyet. Hol kell ez ügyben tágra nyitni a szemem és merre kell bámulni ilyenkor? Mi a szösz az az "ős történelem"?
És miért nem azt tanítják az iskolában, ha az nem humbug? És miért akarnának az iskolák humbugot tanítani?
"
Mert titkolják az ember eredeti történelmét!
Valójában leírták. Vallásos könyvekben benne van,hogy az istenek ( több, nem egy)
Hozták létre az emberi fajt.
Azért titkos mert valakik azt szetetnék,hogy tudatlanságban élj és sikerül.
"Szerintem ha te kikerülnél az erdőbe"
Garantálom, hogy éhenhalsz. Egyedül az egész életükben ezt csináló vadász-gyűjtögetők sem bírják sokáig.
"Azért titkos mert valakik azt szetetnék,hogy tudatlanságban élj és sikerül."
Azért előled nem sikerült titkolni, ahogy nézem.
Te nyilván valami titkosszolgálati izé vagy. Nem fognak más titkosszolgálatosok ezért lelőni?
Na, de ha az ügy ennyire titkos, akkor miért ajánlottad olvasásra szegény @Kérdezőnek úgy, mintha a sarki hentes is az ilyen top-secret piros pecséttel felülnyomott lapokba csomagolná a hosszú felsálat?
Nem vagy te egy kissé megzavarodva? (biztos most túl sok telefonhívást bonyolítasz le a titkosszolgálati irodádban, vagy a gyerek otthon éppen most teszi meg az első lépéseit step-by-step?) Döntsd már el, hogy titkos ez az anyag, vagy nem?
És még mindig nem tudtam meg, hogy ha az istenek teremtettek minket, akkor má' miért akarná bárki is őket letagadni? Miért fűti a vágy az oktatási anyagokat kiállítókat, hogy mindenképpen ujjat húzzanak az istenekkel? Azonnal szeretnének pokolra kerülni? Vagy mi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!