Akkor kedden elkezdődik egy új évtized, vagy sem?
És még egy kis érdekesség a téves kronológizálásból, bár tényleg sulis anyag, de törölni kellene.
"Az első száz évet nevezzük az I. évszázadnak: 1-től 100-ig.
A második száz évet a II. évszázadnak: 101-től 200-ig stb."
Nézzük meg mi vele a gond!
Az, hogy:
100 január 1-től egészen 101 január 1-ig eltelik 1 év, ami nincs a kronológiában benne. :)
Tehát az I. évszázad az tart 100-ig, vagyis 100 december 31-ig.
A II. évszázad meg csak 101 január 1-én kezdődik.
Mi lett a két időpont közötti idővel? Mert az így nincs besorolva a kronológiába!
A köztes idő téves meghatározás, mert mi van a 100 december 31. és 101 január 1-je között?
Honnan idéztél? A wikiben ez van, ez könnyen érthető, egyértelmű, és igaz.
„A Gergely-naptár szerinti első évszázad 1. január 1-jén kezdődött és 100. december 31-ig tartott; a 2. század 101. január 1-jétől 200. december 31-ig tartott stb. Tehát az időszámításunk szerinti n-edik század [(n - 1) · 100 + 1]. január 1-jén kezdődik és [n · 100]. december 31-én ér véget. Eszerint a XX. század 1901. január elsejétől 2000. december harmincegyedikéig tartott.
A Gergely-naptár kezdőnapja előtti első évszázad i. e. 100. január 1-jétől i. e. 1. december 31-éig tartott; az i. e. 2. század i. e. 200. január 1-től i. e. 101. december 31-ig tartott stb. Tehát a i. e. n-edik század [n · 100]. január 1-jétől [(n - 1) · 100 + 1]. december 31-éig tart.
A fentiekből kiderül, hogy a Gergely-naptár szerint nincs 0. század, hanem a i. e. 1. december 31-én végződő i. e. 1. századot az időszámításunk szerinti 1. január 1-jén kezdődő i. sz. I. század követi. ”
Szóval, te most tényleg azon lovagolsz, hogy az "1-100-ig" értelmezése az, hogy 1. január 1-től 100. január 1-ig van? Mert minden normális ember úgy értelmezi, hogy 100. december 31-ig (23:59:59,99-ig) tart... (Vagy másként: 1 kezdetétől 100 végéig.)
Így viszont ott van a 100 év, "badarságot" pedig te hordtál össze.
#TappancsMancs
Nem szeretek vitatkozni, de Te vagy az aki hülyeséget írt, azután már nem tudom hány hozászoláson keresztül próbálja csűrni csavarni a dolgot, hogy a végén mégis helyesnek tűnjön.
Idézem a hozászolást, amit te hibásan értelmeztél, hogy értelmet adj az agymenésednek:
"első évszázad 1 - 100-ig tart
második évszázad 101- 200-ig..."
Bár a megfogalmazás pongyolán lett írva, nincs pontos dátumokat, de a teljes szöveget olvasva, és nem soronként félreérthetetlen, hogy pl az I.századot 1 január 1-től 100 december 31.-ig érti a II.évszázadot pedig 101 január 1-től 200 december 31.-ig, és nem, nem hagyott ki 1 évet, ami sehova nem tartozik.
Van, hogy az ember benéz valamit, de ilyenkor be kell ismerni, és nem keverni, hogy úgy tűnjön, mégis igaza van.
Szerintem az általa valahonnan beidézett valami minimum kétértelmű.
A kérdéshez viszont nem tartozik szorosan, hogy mi a gond az idézettel, már amennyiben az nem a "hivatalos" definíciója az évszázadnak, teszem azt az Értelmező szótárból, vagy a Magyar helyesírás szabályaiból.
A pontosítására akartam utalni... mint írta valaki az a pontos:
az I.századot 1 január 1-től 100 december 31.-ig
Amit idéztem nem annyira pontos (szerintem)..
Bocsi
Na kitiltanak... :D megint kicsit... a 0 január 1-től lenne pontos 100 december 31-ig. Mert 0-tól az első év beteléséig eltelik egy év. 1-től meg csak 99 telik el a 100 ig.
Mindegy hagyjuk... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!