Akkor kedden elkezdődik egy új évtized, vagy sem?
Mivel nincsen 0. év, tehát Kr. u. 1. volt az első évtized, első évszázad és első évezred legelső éve.
Ebből az alábbiak következnek:
első évtized Kr.u. 1 - Kr.u.10-ig tart, 11-ben következik a második.
első évszázad Kr. u.1- Kr.u. 100-ig tart, 101-ben kezdődik a második évszázad
első évezred Kr. u. 1 - 1000-ig tart, 1001-ben kezdődik a második évezred
Ez az oka annak, hogy minden új évtized, évszázad, ezred 1-el kezdődik, azaz az a 2000-es évek harmadik évtizede 2021-ben fog kezdődni.
Az új évtized 2021 január 1.-én kezdődik, ezen nincs mit vitatkozni, jobb helyeken Általános iskolában tanítják történelem órán az évtizedek, évszázadok fogalmát, értelmezését. Az általad írt értelmezés pont olyan hibás lenne, mintha az 1900-as éveket 19. századnak mondanád, ott is lehetett volna 0. századdal kezdeni a számozást, de nem tették.
A 2020-as évek pedig nem egyenlő a 203. évtizeddel, az a kifejezés tényleg 2020-tól 2029-ig értendő, és bár tíz évet ölel fel, attól még nem egy kronológiai értelembe vett évtized, ahogyan 2004-tól 2013-ig vett tíz év sem az.
A-a. Az _egész_ 2020-as év még a mostani évtizedbe tartozik.
Sajnálom :(
Amit #7 írt, az is érdekes, létezik egy másik, eltérő felosztás is, amelyben most a "10-es" években vagyunk, és jan 1 már a "20-as" években van. Ez is dekádokra osztja a naptárat, de "évtized" alatt általában nem ezeket értjük.
Igen elkezdődik. Látszik, hogy sorban jönnek a datálási kérdések :) Pont most volt egy másik ilyen is. Inkább csak másolom, és csináltam egy szemléltető ábrát is, ami szerintem segíti a megértését. Bár ott évszázadokról volt szó, itt meg évtizedekről, de ugyanaz a menete a számolásának.
"Az értelme más annak a két meghatározásnak ami itt felmerült. Kérdező! Szerintem keversz két fogalmat, két megfogalmazást, két időbeli kifejezést.
- 1800-as évek
- 18. század
Ezt szokták összecserélni, illetve nem megkülönböztetni. Akkor hogy is van ez a két időbeliség? Mert nem bonyolult ez.
Az 1800-as évek jelenti azt, hogy minden ezernyolcszázzal kezdődő év.
A századokat meg úgy számoljuk, hogy felosztjuk az idővonalat 100 évekre, és minden kerek 100 év tartam, az egy-egy évszázad. Mintha lenne egy papírcsíkod, amit 100 éves darabokra vágsz, az mindegyik egy-egy évszázad.
- 1800-as évek = ezernyolcszázzal kezdődő évek, elején mindig 18..
- 19. század = vagyis a 19. száz év szakaszában
Így most a közeli szilveszter miatt, mondjuk előreugrunk és példaként a 2020-as évet vesszük.
2020 = a 21. évszázad, a 21. száz évnyi szakaszban van
2020 = a 2000-res évek, minden év ami úgy kezdődik, hogy 20..
Szerintem érthető a magyarázatából is, de csináltam egy diagramot.
Esetleg még az segít ebben, hogy a századok mindig a névértéké-IG tartanak.
I. század az 100-ig tart
II. század az 200-ig tart
XX. század az 2000-ig tart
XXI. század az 2100-ig tart
Vagyis minden század addig tart, amennyi a vége évszámmal írva.
------------------
Az a wiki megfogalmazás téves, félreérthető:
"Például a harmadik évezred kezdete nem 2000., hanem 2001. január 1-re esett."
Azért, mert nincs olyan simán, hogy csak 2000.
A harmadik évezred kezdetét nem lehet egyetlen évszámmal megadni, így félrevezető a "kezdete nem 2000".
A harmadik évezred az 2000-ben kezdődött, pontosítva 2000 január 1-én. De a kettő ugyanaz, csak a pontossága tér el. Ugyanígy pontosíthatjuk óra és perc megadásával is, de ugyanaz marad a lényege, így ebben téves a wiki.
Ha válaszolnánk a wiki feltevésre az így hangzana:
- Például a harmadik évezred kezdete nem 2000. (wiki)
- De 2000 a kezdete, a 2000-es év legelejével kezdődött a harmadik évezred. A pontosságát azt megadhatjuk csak években, vagy év/hónap/nap megadásával, vagy akár óra/perc pontossággal is, mindegyik megfelelő, csak a pontosságukban van különbség. 2000-et akkor írunk, amikor 2000 január 1-e van, ugyanazt adtuk meg eltérő pontossággal.
-------------------
Ezzel együtt is alap adatokban a wiki nagyon jó forrás.
NEM. 2001. január 1-jén mondhattuk, hogy időszámításunk kezdete óta eltelt kétezer év, vagyis kezdődik a harmadik évezred.
Peniglen bizony.
A wiki a megfogalmazást nem tisztázza megfelelően, csak ennyiben félreérthető.
A III. évezred kezdete 2000. Vagyis amikor 2000-et írtunk, akkor már kezdetét vette a III. évezred, a harmadik ezer év. És a 2000 ebben az esetben azonos a 2000 január 1-el.
Annyit lehetett volna pontosítani a wiki-ben, hogy nem 2000-ben bármikor kezdődött a III. évezred, hanem egyből amikor már 2000-et írtunk. Ami csak pontosabban írva 2000 január 1. De a kettő ugyanaz.
2000-rel kezdődött a III. évezred, és az egyből ahogy 2000-et írtunk el is kezdődött. A pontos időbeli megadása lehet eltérő, mert még óra percet és másodpercet is megadhatunk.
Nézhetjük úgy is, hogy 2000 január 1-én kezdődött a 2000-res év, tehát ugyanaz a kezdőpont.
Vagy lehetne azt mondani, hogy nem ugyanaz? Nem azonos a 2000-es év kezdete, 2000 január 1-ével? Azonos ugye?
Az nem lenne igaz, ha úgy írja, hogy 2000 után kezdődött. De érvényes az, hogy 2000 a kezdete, de itt csak évszámot adtunk meg, hónap és nap nélkül. Ettől még azonos idői kezdetet jelent.
Értem amit mondasz, de az pontatlan kronológizálás.
Idézet a téves kronológizálásból:
"Az első száz évet nevezzük az I. évszázadnak: 1-től 100-ig."
Ezzel az a gond, hogy ez nem ölel fel 100 évet, csak 99-et. Ugyanígy az évezred téves kronológizálásában ez a pontatlanság.
"A harmadik ezer év a III. évezred: 2001-től 3000-ig."
Ez sem tesz ki ezer évet, csak 999 évet, tehát nem évezred!
Valójában ahogy elkezdődik a 2000-es év, az már a III. évezred. De suliban az ötösért lehet a tévesen számoltat, tévesen meghatározottat mondani. Na így akkor pontos a dolog. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!