A gravitációs erő függ az adott test nagyságától?
A kvantumfizikában elhanyagolható érték a gravitáció, hacsak nem gravitonról beszélünk aminél az sem biztos hogy létezik-e.Kérlek jackd. Kifejtenéd jobban amit írtál mert érdekelne az álláspontod, de ebből nagyon semmire nem tudok következtetni.
Amúgy a kérdésre válaszolva, nem.
18/F
valszeg azert nem is ertetted, mert nem is reszleteztem.
eloszor is: fekete lyukakrol kezdtunk el beszelni. ezek valahol az newtoni es a kventumfizika ertelmezesenek hataran vannak. a tavolsagrol beszelek, ami a newtoni fizikaban ugy jelenik meg h 1/r^2 - a gravitacio hatasa egyenesen aranyos a tavolsag negyzetenek reciprokaval. fekete lyukaknal ez csak bizonyos tavolsagig ertelmezheto. azon belul ugyanis a gravitacio oly eros lesz, hogy megbontja az atomok kozotti es azokon beluli mageroket (gyenge es eros magerok asszem). ekkor mar valoban nem beszelhetunk gravitaciorol a hetkoznapi ertelenben. valahogyan (legalabbis szerintem) atalakul a gravitacio egy erosebb erove, magerove. ez mar kepes megbolygatni as atomokon beluli megerot.
es a tavolsag: ha newtoni gravitaciorol beszelunk, akkor ha 2x kozelebb van ket test, a gravitacio 2^2x nagyobb, ha 3x, akkor 3^2x. fekete lyukak eseteben szerintem ha a hatart atlapve 2x kozelebb kerulsz hozza, akkor kb. 2^3szor, ha 3x kozelebb, 3^4szer, ha 4x kozelebb, 4^5szor nagyobb lesz a gravitacios ero(ez persze nem fedi a valosagot valoszinuleg, csak szemleltetni akartam) ugyanugy, ahogyan valoban nem a gravitacios ero vonzza egymashoz a szubatomi reszecskeket (kvarkok eseteben beszelnek gluonokrol is).
a gravitonokban nem hiszek, mivel a gravitacio barmekkora tavolsagrol erzekelheto, 20 cm-rol de 20 megaparszekrol is, csak utobbi esetben olyan csekely, h elhanyagolhato, de van. ehhez a gravitonoknak mindenkepp fenysebesseggel kellene haladniuk, ha nem gyorsabban, hogy a gravitacio altaluk ervenyesuljon. csakhogy akkor elektromagneses hullam formajaban terjedne, elektromagneses erot kozvetitene, mint a foton, nem pedig gravitacios erot.
remelem, nem irtam oltari nagy baromsagot:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!