Időtileteáció, ikerparadoxon probléma?
#10 vagyok:
Megpróbálom egy másik példával megindokolni. Annak idején ezen az alternatíván keresztül ismertem fel a hibát.
Tegyük fel, hogy az űrhajónak adunk oldalirányú vektort is, tehát nem csak távolodni látod hanem oldalirányba is elmozdul, amikor megközelíti a fénysebességet.
Abban a pillanatban látnál egy lassulva távolodó űrhajót, és töle sokkal messzebb egy oldalirányba haladót is!
Másik példa:
Az űrhajó felszáll, fénysebesség fölé gyorsul, majd fénysebesség feletti sebességgel egy hatalmas kört kezd leírni, amivel visszatér a földre. Persze időben fékezni kezd.
Mit fogsz látni?
Egy távolodó űrhajót ami lassulva távolodik, majd megjelenik sokkal távolabb egy oldalirányba kitérve haladó, majd a földre visszatérő űrhajót is meglátod attól a pillanattól amikor visszatérés közben fénysebesség alá kerül a sebessége. Ebben a pillanatban kettéválik, az egyik leszáll melléd, a másik tolatva halad az oldalirányú mozgást végző felé. Amikor összetalálkoznak, eltűnik a kép. Eközben a lassulva távolodó is elenyészik.
#11 vagyok:
Ha egy hangsebesség felett haladó gép közeledne feléd lassítva, akkor a hangját csak attól a pillanattól hallhatnád meg, amikortól lassabb mint a hang, és az le tudja előzni.
Viszont az addig kiadott hangot visszafelé lejátszva hallhatnád, hiszen a legutoljára kiadott hangot fogod legelőször meghallani, mivel az van hozzád a legközelebb!
Most ezt képzeld el a fénnyel is.
#12 vagyok:
Egy tudós szak-tekintélyének mértékét az határozza meg leginkább, hogy meddig képes gátolni a saját szakterületén a fejlődést.
Ha ezt amit most te is felismertél, elmondanád egy szakembernek, az kiröhögne.
Nem azért mert hülyeséget mondtál volna, hanem azért, mert Einsteint mered megkérdőjelezni!
Az megint egy teljesen más "tészta".
Ott tényleges eltérés lép fel az idő múlásának sebességét illetően, aminek az oka a föld gravitációs tere.
Egyébként nekem nincs tudomásom róla, hogy mindössze pár emelet különbségnél ez mérhető lenne. Viszont a geostacionárius pályán lévő műholdaknál már igen.
#16 vagyok:
Azt tudom neked javasolni, hogy ha behatóbban is tanulmányozni akarod ezt a témakört, akkor az internetet felejtsd el.
Járd végig az antikváriumokat, és keress nyomtatott irodalmat. Azoknak a tartalma ezerszer megbízhatóbb mint a net!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!