Két pozitív egész szám összegéhez hozzáadva a két szám különbségét, szorzatát és hányadosát az összeg 32. Melyik ez a két szám?
Legyen mondjuk a és b.
a+b+a-b+ab+a/b=32
innen a= 32* (1/(2+b+(1/b)))
De feltételezem ez nem a jó út, nem ismerek módot hogy hogyan találjunk innen egész számokat.
Igen, Sadam, pontosan ezért írtam, az apró kiigazítást, hogy csak extra munka azzal számolni külön, mivel általad is megmutottott, ki lehetett kötni, hogy nem lesz érdekes.
Én sem értem, miért lett lepontozva. Megmutatja, hogy mi a szükséges és elégséges megoldás.
Na jó már megint nem tudok normálisan magyarul - bocsi. Gyakorolnom kell többet...
Szóval, amikor írja Süsü, hogy
Ebből az jön ki, hogy n∈{2¹,2³,2⁵}, azaz n∈{2,8,32}
Akkor a 2 ad 5 már kizárható, hiszen b eleme N+
Csak ennyi. Így lehet még tökéletesíteni Süsü mester levezetését.
Kérdező! A te levezetésedből is kikalkulálhatóak a megoldások, csak egy lépést kell előbb megtenni; végezzük el a beszorzást:
a = 32/((2+b+(1/b))
Mivel a egész, ezért a jobb oldalnak is egésznek kell lennie, az pedig csak úgy lehet, hogyha a nevezőben lévő kifejezés osztója a 32-nek, tehát értékei lehetnek 1;2;4;8;16;32. Ezekkel a számokkal egyenlővé teszed a nevezőt, és az így kapott egyenleteket megoldod. Ahol b-re egész megoldást kapsz, az jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!