Keletkezhet a semmiből valami?
Mi erről a kérdésről a tudomány álláspontja jelenleg?
Esetleg bizonyítva van már, hogy lehet-e valami a semmiből, vagy hogy a semmiből nem lehet valami?
A semmi nem választ el semmitől, hiszen ha elválasztana bármit bármitől is, akkor az már valami lenne.
Továbbra sem természettudományos kérdés.
Vagy: mondj bármiféle kísérletet, amivel a semmit tudod vizsgálni.
Amitől elválaszt, az már valami!
Mostanában volt 2 ilyen kísérlet, de még nem lehet megmondani, hogy ezek a semmit vizsgálták, vagy a világunk magasabb dimenzióit, vagy esetleg a világunkon belül valamilyen ismeretlen energiaátvitelt.
"A természettudományban ez a kérdés úgy merülhet fel, hogy vajon a világunkon KÍVÜL mi van?
A jelenlegi elképzelések szerint ez a semmi."
Fogalmunk sincs, hogy az Univerzumon 'túl' mi van. És soha nem is tudjuk meg. Nincs vizsgáló módszerünk amivel vizsgáljuk. Emiatt, ha valaki arról nyilatkozik, hogy a világunkon kívül mi van, az vagy túlontúl bátor, vagy túlon innen balga.
"Nincs vizsgáló módszerünk"
Mint említettem: 2 ilyen kísérlet volt nem túl rég.
Az igaz, hogy még jó sok bizonyítás kell hozzá.
#34:
Link?
Mert olyanról már olvastam, ami a 4. térdimenzió létezésére utalHAT, de olyanról, ami a világegyetemünkből kimutat, nem.
Igazad van, a kísérletek egyelőre erről szóltak.
Arról csak egy elképzelés van, hogy a gravitáció átmegy a semmin is, de kísérletek még nincsenek.
Nincs olyan hogy semmi...
A légüres térben is van anyag, nyílván nem egy asztalláb... de mondjuk sötét anyag.
A kérdés nem az ősrobbanás... hanem az, hogy ez az egész mégis hogyan jött létre...? Ha igaz az ősrobbanás, az csak még több kérdést vet fel.
Ebben a kérdésben nagyon el lehet mélyülni, én is sokat filóztam rajta. Aztán arra jutottam hogy az agyunk azt sem képes felfogni hogy "végtelen".. akkor mit akarunk mi ezen érteni?
A fizikai, csillagászati és egyéb törvényszerűségek is miért vannak? Miért pont így? Egy kérdés generál 10 másikat... jó beszélgető téma csak nem vezet sehova :)
"A fizikai, csillagászati és egyéb törvényszerűségek is miért vannak? Miért pont így? Egy kérdés generál 10 másikat... jó beszélgető téma csak nem vezet sehova :)"
Dehogynem, a minket korulvevo vilag megismeresehez. Termeszetesen ehhez vizsgalni, merni is kell, nem csak beszelgetni rola.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!