Napjainkban is keletkezhet élet, ősleves szerű közegekben?
Mivel nem ismerjük a pontos mechanizmust ahogy kialakult az első önmásoló RNS ezért tippelni sem lehet. Az sem biztos, hogy a Földön alakult ki.
Az biztos, hogy véletlenszerűen kombinálva az aminósavakat, borzasztóan pici az esélye, hogy létrejöjjön egy önmásoló RNS. Ugyanis az annyira komplex, hogy ahhoz kell már kódolás is. Ahhoz pedig evolválódó kód, tehát másolási hibák, mutációk.
Tehát amíg nincs kódoló és replikációs rendszer addig nincs evolúció sem. Ráadásul mindez egy instabil környezetben ahol az RNS széthullik.
Vélhetően előbb keletkeztek lipidbuborékok, és bennük valamilyen enzimfunkciós RNS darabok összálltak és elkezdték másolgatni egymást valamilyen nagyon egyszerű kémiai mechanizmussal, stabil szeparált buborékban.
...de ez csak találgatás. Mert maga a kódrendszer és a replikáció olyan bonyolult szerkezetet feltételez, hogy gőzünk sincs hogy történt. Az egyszerű kémiai másolódás sincs meg, bár vannak elméletek.
Mindig beugrik, hogy lehet akkora véletlen volt, hogy a teljes Univerzumban csak a Földön alakult ki, max a Naprendszerben szóródott.
Ha már egyetlen egy replikátor van, akkor az elegendő egy bolygó hidegindíításához :)
A világban lehet, a Földön már nem.
Sem a megfelelő közeg, sem a légkör, sem az elektromosság nincs meg már hozzá, ezen kívül 5 perc alatt enné meg valami.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Laikusként, érdeklődőként úgy vélem ma is adottak a körülmények Földünkön, sőt sokkal több az adott lehetőség.
Ennek feltárására nem igazán találtam kutatási erőfeszítéseket, eredményeket.
Bár, sajnos az idegen nyelvű cikkeket nem értem meg teljesen.
Pedig milyen érdekes, értékes felfedezés lenne. Azt azért nem hiszem, hogy csak én vetettem fel ezt a kérdést pár ezer év alatt. :D
A sok találgatást, valószínűséget felválhatná a bizonyosság.
Itt az a kérdés hogy nulláról, úszkáló aminosavakból keleztkezhet-e repkikátor.
Ehhez ténylegesen 1 milliárd évig kellett volna figyelned az óceán teljes vízkészlet, hogy bárhol bámelyik kürtőben összeállt egy ilyen elem.
A valószínűsége nagyon nagyon nagyon kicsi. Ha gyakori lenne, akkor találnánk köztes lépcsőket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!