Tudom, hogy az élet egy csoda, de valami támpont létezik ahhoz, hogy ezt megértsem?
Az emberek mind koraszülöttek. Ha olyan szinten szeretnénk születni, mint a ló, ahhoz kéne még 3 hónap.
Másrészt a lónak ez életszükséglet, azért születik eleve ezekkel a képességekkel. Az embernek meg sokkal nagyobb agya fejlődik közben.
Egen, nézőpont kérdése, ezer olyat lehet felhozni, amilyen szempontból nézve az élet egy csoda, de pont a tudomány szempontjából nem az.
Az evolúció bizonyos szempontokból minimalista dizájner.
Olyan szempontok alapján változnak az élőlények a törzsfejlődés során, ami a túlélésüket segíti.
Az alacsonyabb bonyolultságú idegi felépítésű élőlényeknél az élethez szükséges képességek csaknem mind be vannak vésve, ahogy az adott élőlény egyre bonyolultabb idegrendszerű, a súlypont egyre jobban tolódik az élet alatt tanulással beszerzett infók, képességek felé.
Mint ahogy egy bluetooth stick lehet előre beégetett memóriás, de egy komplett személyi számítógép "gyárilag" tárolt alapképessége a sticknél több, de a működéséhez szükséges összes infóhoz képest elenyésző, azok nagyját működése közben szerzi be.
Persze vannak létfontosságú alapfunkciók, aminek be kell égetve lennie. A vegetatív funkciók például ilyenek.
Egy póknál az életre való infó talán 90% is öröklött, tanulnivalója nincs sok. De az az életre szóló beégetett tudás töredéke annak ,ami mondjuk egy embernek csak a vegetatív idegrendszere számára szükséges öröklött infó.
Azon növényevőknél, amelyek a születés után közvetlenül már uzsonnává válhatnak, létfontosságú, hogy a járás, futás képessége készen kéznél legyen.
De például a ragadozók kölykei vakon születnek, nem hogy járni nem tudnak.
Mi főemlősök valahol félúton vagyunk az átlagos növényevők és ragadozók közt a születési gyámoltalanságban, az, hogy mennyi ideig tart például a lábra állás, az már szerintem egy olyan elpuhulás, ami a szülők kölyökhurcoló képességének az eredménye.
"Ezt hívják ösztönnek. Azt, ami előre be van kódolva már DNS szinten. Példa erre a levegővétel is. Nem tanították, mégis születéskor azonnal magadtól csinálod."
Egyrészt nem azt kérdeztem, hogy hogy hívják, ahnem az, hogy hogyan működik. Másrészt nem csak a DNS-be van kódolva, hanem az agyi struktúrák alakulnak úgy ki, és az nem cska a DNS függvénye. Már a magzat mozog a méhben és sok agyi struktúra az ottani tanulási folymat részeként visszacsatolások által fejlődik, gondolom én. De ezzel együttvéve is nehéz felfogni.
"Másrészt a lónak ez életszükséglet, azért születik eleve ezekkel a képességekkel."
Ezt én tudom, de nem ez volt a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!