Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Keletkezhet a semmiből valami?

Keletkezhet a semmiből valami?

Figyelt kérdés

Mi erről a kérdésről a tudomány álláspontja jelenleg?

Esetleg bizonyítva van már, hogy lehet-e valami a semmiből, vagy hogy a semmiből nem lehet valami?

2019. aug. 14. 20:12
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
56%

Na, mi van? Semmi? Itt a tévedés, kérem! Mert a semmi az nem van, hanem nincs. Hiszen ha semmi van, akkor épp hogy nincsen semmi! Nem pediglen van. Innen látható, hogy ugye, ha már semmi nincsen, az meg má' pont hogy valami!

Na de az viszont már nem semmi.

2019. aug. 15. 10:32
 22/39 Wadmalac ***** válasza:
83%
Na a semmiről pont ilyen leírásokat lehet adni, de annak a tudományos értéke pont semmi. :)
2019. aug. 15. 10:41
 23/39 anonim ***** válasza:
0%

Kérdező, szerintem itt olyan határhoz érkeztünk, amire már nem lehet biztos, mindenki számára megnyugtató választ találni. Itt már csak hit van. De pont ez az izgalmas benne!

Kérdezted, hogy létezhet-e energia örökké. Hát, ez már értelmezés kérdése is. Mivel az anyagi világban minden keletkezik és elmúlik, ilyen értelemben véve, hogyha nem anyagi természetű az energia, akkor örökkévaló, tehát létezhet. De az már nemcsak pusztán energia, hanem intelligens energia egyben, mert egy öntudatlan energia nem képes létrehozni egy ilyen bonyolult rendszert, főleg nem értelmes lényeket, meg egyáltalán bármit. Enélkül minden szétesne darabjaira, atomjaira, sőt még tovább, és eltűnne, mint valami fekete lyukban, hogyha nem munkálkodnak ez az erő. Csak nekünk ez természetes, hogy a világegyetem létezik és működik.

Érdekes felvetés volt a semmi fogalma. Azért írtam, hogy nehezen tudjuk elképzelni, mert az ember ösztönösen valami sötét üres térre gondol ilyenkor. Ez már meghaladja a felfogóképességünket.

Az idő is csak látszólagos szerintem, úgy tűnik, hogy halad előre, de valójában nincs is idő, csak egy örökkévaló állandóság. Az ősi kínaiak nagyon kenték ezt a témát, szerintem igaz lehet, mert ha belegondolunk, és egy kicsit ellazulunk, akkor megcsap minket annak a szele, amit ők vallanak, hogy minden változik, nyüzsög, mozog, de középen meg ott van az állandóság, a nyugalom. Az, hogy hol van az anyagi világ meg az energia határa, mi számít annak, az már egyéni értelmezés kérdése.

2019. aug. 15. 11:52
 24/39 anonim ***** válasza:
46%

Most nem akarok ebbe az irányba menni, csak leírom, hogy a régi kínaiakon kívül mások is foglalkoztak ezzel, sőt az örökkévalóság a vallásoknak is az egyik fő témája.

A régi görögök felismerték az állandó változást, de nem tudom, hogy eljutottak-e addig, ameddig a kínaiak, hogy kell lennie valahol egy állandó középpontnak.

Viszont az is érdekes, hogy ha jól emlékszek, valamelyik ősi indiai szent írásban az olvasható, hogy még Isten is meghal rengeteg év múlva. De hogy utána mi lesz meg előtte mi volt, arról már nem tudom, hogy mit írnak.

A tudósok napjainkban talán foglalkoztak is ezzel, hogy mi van, ha a feltételezett ősrobbanást egy korábbi összehúzódás előzte meg, és előtte szintén volt valamilyen világ. Lehetséges, de erre már nincs határozott véleményem, mert már ez is a felfogóképességem határát súrolja. De érdemes néha vele foglalkozni, elgondolkodni rajta.

2019. aug. 15. 12:07
 25/39 anonim ***** válasza:
46%
"Isten is meghal rengeteg milliárd év múlva" - így akartam írni
2019. aug. 15. 12:10
 26/39 anonim ***** válasza:
23%

42%-os:

úgy általában nem írsz rosszakat, de néhány akkora butaságot is írtál, amit nem lehet szó nélkül hagyni.

"létezhet-e energia örökké"

Létezhet... de az energiamegmaradás az idő állandóságán alapul, tehát ez NEM igaz a világunk keletkezésére.

"intelligens energia egyben, mert egy öntudatlan energia nem képes létrehozni egy ilyen bonyolult rendszert, főleg nem értelmes lényeket, meg egyáltalán bármit."

Ez egy naiv feltételezés, és NEM IGAZ!

Pl. gondolj egy hópehely kialakulására. Ugye, milyen bonyolult?

Pedig milyen egyszerű részekből jött össze... és magától.

"Az idő is csak látszólagos szerintem"

Amit itt írtál, az egy az egyben butaság.

"A régi görögök felismerték az állandó változást, de nem tudom, hogy eljutottak-e addig, ameddig a kínaiak, hogy kell lennie valahol egy állandó középpontnak."

Nem, és szerencséjük volt, mert VALÓBAN nem kell lennie ilyennek, és ismereteink szerint nincs is.

"még Isten is meghal rengeteg év múlva."

A keresztényeké nem biztos... más isten lehet, hogy igen. Ki tudja?

Ő meg nem árulta el.

"A tudósok napjainkban talán foglalkoztak is ezzel, hogy mi van, ha a feltételezett ősrobbanást egy korábbi összehúzódás előzte meg"

Ma már tudjuk, hogy a világunk nem fog összeomlani. Ezek után nem gondoljuk azt, hogy egy másik világ összeomlásából keletkezett.

"De érdemes néha vele foglalkozni, elgondolkodni rajta."

Érdemes... de ilyen szinten, ahogy te írsz, inkább a filozófia fórumra menjél, mert itt a tudományon nagyon harmatgyengének tűnsz.

Már elnézést, de ha itt írsz, akkor legalább a korszerű tudományos eredményekkel legyél tisztában.

2019. aug. 15. 12:56
 27/39 Vree ***** válasza:
60%
Bújtatott Vallás kategória kérdés? Annyira általános a kérdés, hogy semmi értelme. Ez rossz filozófia lehet max.
2019. aug. 15. 14:49
 28/39 anonim ***** válasza:
39%
Nem, ez a tudományban is felmerül, nem rossz kérdés ott sem.
2019. aug. 15. 15:41
 29/39 anonim ***** válasza:
75%
Mindenesetre én áttenném a bölcsész vagy egyéb kategóriába, mert nem természettudományos kérdés. A semmin rugózni színtiszta filozófiázgatás.
2019. aug. 15. 18:02
 30/39 anonim ***** válasza:
18%

Nem feltétlenül.

A filozófia ezt egészen máshogy közelíti meg, mint ahogy itt volt szó róla.

A természettudományban ez a kérdés úgy merülhet fel, hogy vajon a világunkon KÍVÜL mi van?

A jelenlegi elképzelések szerint ez a semmi.

Ez választhat el minket pl. egy másik világtól.

2019. aug. 15. 20:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!