Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Tudtok-e olyan verziót, mi...

Tudtok-e olyan verziót, mi szerint Jézus Húsvétkor született, nem karácsonykor (mert én hallottam ilyet valahonnan)?

Figyelt kérdés
2017. dec. 2. 10:40
1 2
 11/16 SzemüvegesPista válasza:

Én is őszről hallottam.

A dec. 25 azért lett "hivatalosan" (értsd: száz évekkel utána) kánon, hogy a pogány népek (akiknél általában ünnep volt a napfordulók meg napéjegyenlőségek környéke) könnyebben áttérjenek a vallásra. Így nem lett egy új ünnepük, csak ugyanazon az ünnepen mást ünnepeltek.

2017. dec. 8. 14:32
 12/16 anonim ***** válasza:
Senki sem tudja mikor született pontosan. Még az évet se, nemhogy a napot. Szóval szinte biztosan nem karácsonykor és nem húsvétkor született. A halála után több 100 évvel egyeztek meg ebben a dátumban az egyik zsinaton.
2017. dec. 11. 08:05
 13/16 A kérdező kommentje:
Köszi!!
2017. dec. 11. 10:04
 14/16 anonim ***** válasza:
11: Ez fordítva volt, hogy a keresztények ne menjenek el a pogányok ünnepeire, mulatságaira (amelyek amúgy sem illenek egy keresztényhez), így ők is rendeztek maguknak egy ünnepet és mulatságot, szigorúan keresztényhez illőt.
2017. dec. 12. 07:20
 15/16 anonim ***** válasza:

11 és 12 nek

gratulálok a logikátokhoz. A "hallottam valahol" meg "senki sem tudja"-ból, miként következik, hogy" biztos nem karácsony"?

Az év attól nem biztos, hogy még az V. században is 4-5 időszámítás volt használatban. Ez nem determinálja a nap bizonytalanságát.

A nevezetes csillagászati évfordulókat nem "csak" a "pogányok" (ami egyébként vidékit jelent) ünnepelték. A zsidó pászka is ilyenhez kötött. Innen a húsvét.

Krisztus pedig (ahogy az evangélium is mondja) öröktől és örökké van. Jézusként jött kb 2000 éve, de ettől még máshol és máskor is ismerik az ú. n. "pogányok" is. A lényeg, hogy ő a "világnak világa", tehát születése a fény születése. Erre emlékezünk Karácsonykor.

A karácsony nem mellesleg a kerecsen változata. Ez a hagyományos "karácsonyi" sólyomröptetésből is látszik. A kerecsen pedig a turullal azonos, akitől Emese öléből Szent Királyok nemzettsége fakad. Ez is példa arra, hogy Isten nem egyszer, és nem csak egy népnek nyilatkozott meg. Ezen nem változtat az, hogy némelyek kisajátítják, vagy más népeket "pogánynak" titulálnak.

2017. dec. 12. 07:44
 16/16 SzemüvegesPista válasza:

@15

11-es vagyok.

Amúgy én egy katolikus paptól hallottam ez a verziót, bár 12-es érvelésében is van logika.

Itt a születésről egy teljes mértékben történelemhamisító cikk (mivel neked van igazad):

[link]

Etimológiai vitákba nem mennék bele, a "pogány" szó jelentésén az emberek többsége (én is) a vallási értelemben pogányokat, vagyis "nem keresztények"-et értjük. És ez már jó ideje így van. Például a zsidók is pogányok, tudod, nekik is meg kell keresztelkedniük (lásd páli fordulat, ami arról a problémáról szólt, hogy csak zsidókból lehetnek-e keresztények, vagyis a zsidókat nem tekintették kereszténynek). Biztos én vagyok műveletlen, de más kontextusban/jelentésben én még nem hallottam a "pogány" szót, szerintem mindenki ilyen értelemben használja, úgyhogy kár is ezen vitatkozni, mert csak arra tereled a beszélgetést, hogy ne a lényegről szóljon a dolog.

Így a pászka is zsidó ünnep.

Igen, a keresztények amúgy mindig is a csillagálláshoz igazították az ünnepeiket, ezért is tartották annyira nagyra a csillagjósokat, hogy eretnekséggel vádolták őket.

Igen, "világnak világa". Vagyis kb ettől az időponttól lesznek hosszabbak a nappalok, azzal a szimbolikus jelentéssel, hogy "mert Jézus elhozza a Fényt a világba". De a hitedet nem biztos, hogy a "Tudomány" kategóriában kellene megélned.

Én nem tudom, hogy mit szívsz, de kérnék én is belőle. Kicsit sok már ez az ősmagyaros hülyeség, amit mindenki összehord. Bocsi, de Emesének az után született fia egy madártól, hogy megalapítottuk Mezopotámiát? Bár ki tudja, lehet, hogy az előtt, hisz a magyar nagyon régi nép. Tény, hogy már Ádám és Éva is magyarul beszéltek a Paradicsomban.

Amit a te kerecsenes felvetésedből a (nyilvánvalóan gyíkemberek által irányított) Wikipédián azt találtam, hogy az alapja a Kassai kódex, ami (számomra legalábbis) elsőre egy elég nagy kamunak látszódik, amit egy kalandvágyó szerzetes eszkábált össze.

Nem mellesleg megkérdezném: ha isten (Isten?) több népnek is megnyilatkozott, akkor miért van az, hogy minden vallás azt hiszi, hogy csak az kerülhet a Mennybe (vagy bármi hasonló helyre) aki az adott vallást követi és annak a parancsolatai szerint cselekszik?

Akkor most isten átvágott minket? Vagy minden vallásnak igaza van, és mindegy mit csinálunk, a Mennybe kerülünk? Vagy éppen a Pokolba, mert követünk egy vallást, amely szerint a Mennybe megyünk, és nem követünk másik százat, ami szerint emiatt a Pokolra kerülünk?

2017. dec. 28. 13:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!