Hívők, mit szólnátok hozzá, ha pont karácsonykor derülne ki minden kétséget kizáróan, hogy a Jézus-féle megváltós sztori csak egy mese?
Ez csak elméleti fejtegetés. Abbahagynátok az ünneplést? Hazaküldenétek a vendégeket? Leszedbétek a karácsonyfát?
Vagy már nektek sem Jézus születését jelenti a karácsony, sokkal inkább a szeretet, a család és az ajándékok ünnepét?
Természetesen a vallásos tartalma a legfontosabb része számomra ennek az ünnepnek, de nem ez az egyetlen tartalma.
Ha ad absurdum az a helyzet állna elő, amit írsz, akkor az ünnep további részeit ugyanúgy megtartanám, csak a templomi szertartásokat hagynám ki belőle. És persze otthon sem gyújtanék gyertyát a Születés ikonja előtt. Tömjént azt füstölnék: ha az Isten nem is testesült meg, de attól még létezik, és jár neki a hódolat és a dícséret, főleg ha ünnepel az ember, bármit is ünnepeljen.
És emellett lenne pihenés, tespedés, vendégek fogadása és vendégeskedés, közös étkezések zsinórban, a gyerekeknek lenne ajándékozás. Karácsonyfám is lenne (bár igazából most sincs, csak néhány nagyobb fenyőág egy vázában), a téli örökzöldnek a kereszténységtől függetlenül is van szimbolikája.
Amit az ünnepből kihagynék, mert most is ki szoktam hagyni, az az őrületig fokozott bevásárlási láz. :)
Ugyan, honnan tudhatja bárki is biztosan, hogy mikor született Jézus? Még arra sincsen hiteles bizonyíték, hogy létezett egyáltalán. Ezekkel a "kutatásokkal" én óvatos lennék.
Persze nyilvánvaló, hogy a Saturnalia ünnepe miatt került erre a dátumra a karácsony, de a keresztények attól még Jézus születését ünneplik-elvileg. De amint most kiderült, sokan még közülük sem csak emiatt égnek ünnepi lázban. Igazából erre voltam kíváncsi.
xD :DDDDDD
Ez a betlehemes válaszod nagyon tetszett, Serpent, temészetesen ment a zöld kéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!