Karácsonykor született Jézus?
Nem tudjuk pontosan, hogy mikor született. Nemhogy a hónapot, még az évet sem. Valószínűsíthető, hogy valamikor i.e 5 és i.e. 3 között.
A karácsonyi ünnepet a pogány napforduló ünnepre helyezte a katolikus egyház, hogy keresztény ünnepként ünnepelhessék a megtért pogányok régi ünnepeiket. Ezt sok más ünneppel is megtették.
Üdv!
Jézus emberré válásában (embergyermekként született) azt ünnepeljük, hogy az emberiség történetének egyik sötét mélypontján, a legsötétebb helyre Isten fényt gyújtott. (ahogy János evangéliumának első fejezetében olvashatjuk)
A "pogányok" karácsonykor a fény "születését" köszöntötték.
Nem a legsötétebb órát ünnepeljük, hanem azt amikor a világosság nőni kezd. Ezért nem a napfordulón (dec. 21) és nem is 24-én este, hanem 25 éjfél után kellene elvileg.
Az, hogy a sötétséget jött eloszlatni aki mindig volt, és hogy a fény minden évben december végén születik újra nem a niceai zsinat döntése! (ahol úgymond erre a napra tették Jézus "emléknapját"
Nem karácsonykor, hanem nyár vége felé.
"a Biblia nem említ dátumot a Megváltó születésével kapcsolatban. Említi azonban azt (Lukács 2:7-8), hogy a születésekor a pásztorok éjjelente a mezőkön vigyáztak a nyájaikra. Ez télen egészen biztosan nem történhetett, mivel akkor Júdeában túl hideg van ehhez. Azt is írja Lukács (2:1-4), hogy a várandós Mária és József azért a római népszámlálás miatt utazott Betlehembe. A népszámlálások azonban nem télen voltak, éppen azért, mert ilyenkor a hideg és esős idő miatt az utak nehezen voltak járhatók.
A születésnap pontos idejére a Bibliában egy elég áttételes utalás van csak: szintén Lukács írja (1:24-36), hogy a szeplőtelen fogantatáskor Erzsébet, a későbbi Keresztelő Szent János édesanyja hat hónapos terhes volt, vagyis Jézus János után kb. fél évvel született. Szintén Lukács írja (1:5), hogy az Abijah nevű ünnep alatt látogatta meg Zakariást Gábriel arkangyal a hírrel, hogy a gyermeke lesz, aki nagy dolgokra hivatott és Jánosnak kell majd elnevezniük. Abijah júniusra esett akkoriban, tehát János a következő év márciusában születhetett, Jézus pedig ezek szerint szeptember körül, vagy kicsit korábban, ha a két csecsemőnél megengedünk némi koraszülöttséget."
Nem inkább szeptember végén?
Mert zsidó volt, akiknél az újév okt. 2-án van, nem?
És akkor visszaszámolva, kb. szept. 25-26 jön ki, szerintem. Bár nem tudom.
"Mert zsidó volt, akiknél az újév okt. 2-án van, nem? "
Nem!
Az csak idén volt akkor! 2013-ban pl szeptember 4.-én volt4
Egyébként nem értem miért az újévtől kellene visszafelé számolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!