Hallottál/olvastál-e már a Kardasev-skáláról?
Igen, már a hatvanas években olvastam róla az Élet és Tudomány hasábjain. (Igen, ilyen öreg vagyok...:) Ha jól emlékszem a Távcső Világa című könyv is említést tett róla.
De tessék itt van:
Stb... stb. :)
Persze sok szakember - fizikus - nevetségesnek tartja, hogy egy civilizáció fejlettségének mértékét az energia felhasználásának mennyisége alapján határozzunk meg. Egyetértek velük. :)
dellfil
Szerintem önmagában egy ilyen szempontú kategorizálás nem hülyeség, csupán egyelőre értelmetlen, lévén mi még egyes szinten sem vagyunk, más civilizációt meg nem ismerünk.
Igazán annyiból van értelme, hogy csillagászati távolságok terén ezek az energia-felhasználási szintek utalhatnak arra, hogy a civilizáció léte, tevékenysége milyen távolról észlelhető, valamilyen asztrofizikai anomália formájában.
Egy egyes szint észrevehető mondjuk a Dyson-gömb alkalmazásáról, kettes szint pl. váratlan, fizikálisan nem megokolható nóvákról vagy fekete lyukba fordulásokról, a hármas szint meg komplett anomália-galaxisokról.
Mivel egyelőre az idegen élet önmagában sci-fi, nehéz korlátokat húzni a realitásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!