Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A magas intelligenciahányados...

A magas intelligenciahányados jelezheti, hogy valaki - kellő energiabefektetés mellett - jó lehet fizikából és matematikából magas szinten?

Figyelt kérdés

Az is elég, ha csak a fenti kérdésre válaszoltok, de kifejtem, hogy miért merült fel bennem a kérdés.

Fiatalabb koromban elég rossz képességű voltam. A legtöbb tárgyból közepes voltam, a természettudományi tárgyakból még rosszabb, kémiából és matematikából szenvedtem a kettesért. Viszont ahogy telt az idő egyre jobb képességű lettem úgy általánosságban. Utolsó évre mindenből javítottam 1-2 jegyet ugyanakkora energiabefektetéssel. Viszont ekkoriban már nem tanultam természettudományi tárgyakat, csak egy évig volt mind. 17-18 éves koromra egyszerűen tényleg sokkal intelligensebb lettem, mint korábban. 15 évesen alig tudtam hozzáfogni egy iq teszthez, most pedig 20 évesen hibátlanul kitöltöttem egy hivatalos tesztet és az eredményem 135+, azaz a felső 1%-ban vagyok.

Ezzel együtt teljesen megváltozott az érdeklődési köröm 18 éves korom körül és nagyon megszerettem a természettudományokat. Annyira, hogy egyre jobban vágyok rá az elmúlt néhány évben, hogy bepótoljam a középiskolai tananyagot (matekból már megcsináltam a középszintű anyaggal) és jelentkezzek földtudományi (onnan geofizika szakirányra) vagy fizika szakra. Most a fizika tudásom kimerül abban, ami ismeretterjesztő cikkekben és könyvekben (Natalie Angier: Az alapok) olvastam, de az iskolai tananyagra nem emlékszem már.

Tudom, hogy sokkal jobb képességű vagyok, mint voltam, de elég mély nyomott hagyott bennem az, hogy középiskolában milyen rossz voltam ezekből a tárgyakból és nagyon furcsa a gondolat, hogy a lehető legmagasabb szinten tanuljam őket. E miatt félek is tőle, hogy egyszerűen nem menne az egyetemi szintű matematika és fizika.

A magas iq jelezheti, hogy meglenne a képességem, hogy kutató fizikussá váljak a jövőben vagy ahhoz más képességek (is) kellenek?

2016. dec. 27. 01:49
1 2 3 4
 21/34 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek, hogy szántatok időt a válaszolásra!
2016. dec. 27. 17:19
 22/34 dq ***** válasza:

Fizikából jó lehet még az OKTV megoldásos könyv, pl: [link]

(vagy variánsai)

illetve az 123fff vagy 333fff:

[link]

ajánlható bárkinek aki ismeri a törvényeket és szereti az IQ teszt jellegű kérdéseket (illetve megvannak a szükséges matematikai alapjai).

2016. dec. 27. 17:45
 23/34 anonim ***** válasza:

Kedves dq!

Írtad egy korábbi válaszodban, hogy nagyon kicsi az ablak amibe írsz, nem látod át a saját írásodat válaszadáskor. Lehet növelni az ablak méretét, az ablakocska (amibe írsz) jobb alsó sarkában lévő ferde csíkos háromszögre kattintva tudod nagyobbra méretezni az ablakot.

Nem kapcsolódik szervesen a kérdéshez, tudom, de talán másnak is hasonló problémája lehet, azért írtam ide a megoldást.

2016. dec. 27. 17:51
 24/34 anonim ***** válasza:
36%
Elég álomvilágban élsz kérdező...Attól még mert képes voltál viszonylag jól kitölteni egy IQ tesztet, ne hidd, hogy egy ilyen kaliberű szak könnyebben fog menni. Én is fizikát tanulok/tanultam az egyetemen, úgyhogy van némi közöm hozzá. Ha te azért akarsz erre a szakra menni, mert talán mégse vagy olyan hülye, mint gondoltad, az édeskevés. Szerintem felejtsd el.
2017. jan. 18. 21:54
 25/34 Mojjo ***** válasza:
42%
@24: savanyú a szőlő? Neked nem ment, aztán így éled ki a frusztrációd? Ezért kár volt billentyűzetet ragadnod...
2017. jan. 18. 21:56
 26/34 anonim ***** válasza:
39%

Mint írtam, nekem ment. ;)

De látom, neked közöd nincs a szakhoz, úgyhogy nem érten mit keresel itt?

2017. jan. 22. 19:15
 27/34 anonim ***** válasza:
39%
*értem
2017. jan. 22. 19:16
 28/34 Mojjo ***** válasza:
62%

"Mint írtam, nekem ment."

Nem írtad. (Tanulsz/tanultál nem egyenlő azzal, hogy megy/ment is.)

"De látom, neked közöd nincs a szakhoz"

Akkor látnoki képességeid lehetnek (jó sz@rak, ami azt illeti), mert máshonnan nem láthatod.

"nem érten mit keresel itt?"

Az megvan, hogy ez egy nyílvános fórum?

Annyi közöm bőven van a szakhoz, hogy tudjam, többnyire jófej emberek által alkotott, összetartó, jó közösséget alkotnak az évfolyamok, ahol nem jellemzőek a hozzád hasonló, felsőbbrendűségi komplexusban szenvedő, segítség helyett fellengzős, lenéző szövegekkel dobálózó emberek, akik ráadásul kimagaslóan alacsony intellektusra utaló módon vitatkoznak.

Összességében MAP, légy szíves!

2017. jan. 22. 19:32
 29/34 Mojjo ***** válasza:
0%
@26: csak egy apró teszt. Ha arra kérlek, mesélj nekem arról, hogy mit is tudsz a Schrödinger egyenletről, na meg persze az ő teljesítőképességéről, mit mondanál? (Segítek: a látszat ellenére nem igazán szakmai kérdés, bár ha _valóban_ van közöd a szakhoz, ezt úgyis tudod...)
2017. jan. 22. 19:36
 30/34 anonim válasza:

Velem pont fordítva van sajnos. Az iskola kezdetén mindent tökéletesen értettem, sőt még untam is, aztán általános vége felé kezdtem leadni a szintet, süllyedtem ameddig diák süllyedhet, és még annál is tovább.

Nekem azon a dán teszten 17 évesen 118 jött ki, bár nem hatott meg, ugyanúgy utáltam magam tovább és hittem hogy hülye vagyok. És hiszem a mai napig.

Nem hiszek ebben. Nem hiszek a genetikában. A motivációban hiszek és tanulásban hiszek. A genetika csak egy aprócska ajándék, amivel könnyebb lehet. De ha szarsz rá hogy ki lehetnél, akkor simán valamelyik aluljáróban végzed csövelve.

2017. jan. 28. 01:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!