Vajon hol lehet Attila sírja?
Olvastam róla, hogy a mai Vajdaság területén vagy egy Kikinda nevű település.
Egy történész szerint annak a közelében lett valahova eltemetve, pontosan már nem emlékszem mire alapozta ezt, de tudom, hogy nem csak magától találta ezt ki, valahonnan kikövetkeztette.
Érdekes módon ahol utánaolvastam észrevettem, hogy a kikindaiak körében még ma is él egy olyan szóbeszéd miszerint Attila oda lett eltemetve. Több weboldalon ahol Kikindáról írnak megemlítik az érdekességek közt ezt is.
===============
Utánaolvasván arra is rábukkantam, hogy van egy halomsír Kikindától rögtön észak-nyugatra. Kiderült, hogy a mai napig nem ásta ki senki, nem tudni ki lett eltemetve oda (legalábbis nyilvánosan).
Még látszik is:
Azonban később kiderült, hogy a történészek szerint ez egy bronzkori kurgán.
Így talán kizárható.
Egy másik érdekes dolog, hogy Anonymus krónikás szerint élt egy Glád nevű uralkodó, aki ezen a területen élt. A történészek néhány kilométerrel a várostól, ásatásokat végeztek és találtak a földben várakra vagy erődökhöz hasonló épületek rommaradványait. Kiderült, hogy az egyik réteg XII-XIII századból való, van egy másik réteg, ami IX-X századi lehet (feltehetően ez volt Glád uralkodóé), de a legmegdöbbentőbb, hogy olyan feltételezések jöttek miszerint Glád uralkodó előtt is volt már ott valami.
Glád uralkodóról lett elnevezve később a Galacka folyó, mely a városon keresztül folyt. Egészen a Maros szabályozásáig, amikor ugyanis kiapadt, az egykori folyó területén már csak enyhe homokos talaj maradt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!