Mi történne ha az ember elérné a szingularitást?
Egyébként szerintem a mosani cyberpunk sci-fik jónéhány eleme, például az emberi és mesterséges értelem összemosódása, vagyis emberi színvonalú gépi értelem, emberi tudat áthelyezése elektronikus agyba, és persze mindennek az egyenjogúsága az "anya szülte" polgárral. Ez szerintem előbb-utóbb jönni fog, és a technika felpörgése miatt gyorsan követni fogja az elméleti alapokat és a gyakorlati megvalósítást is.
Azt hiszem, a szingularitás körüli sci-fi témáknak ez a leglényegesebb pontja, és mivel ennek gyakorlatilag csupán a mai tendenciával fejlődő IT háttér a feltétele, semmi extra új tudományos áttörés nem kell hozzá, én hiszek ennek a viszonylag gyors megvalósulásában.
A fénynél gyorsabb közlekedés, fúziós, nullponti stb. energia már más téma, mert vagy felfedezik a megfelelő fizikai alapokat, vagy nem.
Pont az infomációáramláson gondolkodtam. Ez most nagyon gyorsan fejlődő terület. Egyre gyorsabbak a gépeink is, egyre jobb az adatátvitel (egyre gyorsabb az internet). Aztán azon gondolkoztam, hogy később már a hétköznapi gépek is lehetnek olyan erősek, mint most a szuperszámítógépek. Másodperc tört része alatt feldolgoznak rengeteg mennyiségű információt, nagyon gyorsan cserélnek adatokat egymással mind a gépek és talán a jövőbeni robotok is. Aztán rájöttem, hogy mégis csak lesz egy óriási korlát az információáramlásban: a fénysebesség. Lehet hogy egy napon majd pont az fogja a legfontosabb problémát okozni, hogy az információ nem tud fénysebességnél gyorsabban haladni. Szerintem ez is egy érdekes elképzelés lehet.
De tovább haladva - és a fantázia területeire lépve - lehet, hogy kolóniák lesznek a Holdon, esetleg a Marson. És ott bizony már hiába van a legmodernebb "internet" a kommunikáció bizony elég nehézkes lesz.
Aztán lehet gondolkozni, milyen messzire lehetünk képesek eljutni a galaxisban. Picit nekem úgy tűnik, hogy a lehetőségeinket erősen korlátozzák az univerzum törvényei. Érdekes ilyeneken elfantáziálni, hogy hol van a fejlődésünknek az a határa, amikor már maga az univerzum a legfőbb akadály.
Ez hülyeség,hogy butul az ember. Minden téren fejlődött.
De mond mibe butult meg az ember miért okosabb egy régen született ember mint a mostani??
"Transzhumanista baromság. Az adatátvitel és feldolgozás mennyiségi növekedése önmagában nem ér semmit. Az emberiség 5000 éve folyamatosan butul, nem okosodik."
Régen is voltak buta emberek, meg okosak is. Csak régen még nem volt média, és a buta embereket a kutya sem érdekelte. Régen valóban Platón, Arisztotelész tovább tudta adni a gondolatait, egy buta embernek erre nem volt lehetősége (jó eséllyel még írni sem tudott, meg amúgy is, minek írt volna). Most... hát most is vannak híres és okos tudósok is, akik napról napra tesznek fontos felfedezéseket, de hát az nem olyan érdekes, hogy milyen elemi részecskéket, vagy új baktériumtörzseket találtak, mint hogy Győzike és Bea asszony éppen összevesztek. Arról nem is beszélve, hogy ma már az interneten bárki közzéteheti a gondolatait, azért amikor évekig kellett másolni egy kódexet, és magas volt az írástudatlanság, igen meggondolták, hogy mit sokszorosítanak. De még a könyvnyomtatás idején is azért megvolt ennek a maga költsége. Ma meg elég indítani egy blogot, vagy posztolni Facebookon.
Azt akarom ebből kihozni, hogy nem lettek butábbak az emberek, csak felgyorsult az információáramlás, és így minden el jut hozzád, egyszerűen többet látsz a világból, mint egy középkori ember. És ebbe beletartozik az is, hogy látsz okos dolgokat is meg buta dolgokat is. Aztán, hogy te melyikre fogsz rákattintani az a saját egyéni döntésed.
Abban azért van valami, hogy az átlagos műveltség/intelligencia mintha esne. Nem a magyar oktatás minőségén akarok ágálni, világszinten esik.
Ha csak az a statisztikai vizsgálati adatunk, hogy az emberiség hány százaléka írástudó, akkor persze nem így néz ki.
De az tény, hogy a "modern ember" életkörülményei kevesebb intelligenciát kívánnak meg. Rengeteg, eddig létszükségletű agymunka került át elektronikus mankóinkra. Egyre kevesebb fiatal tud fejben, papíron számolni, azonnal kotornak az okosteló számológépe után. A neten kívül szinte senki nem olvas, a nem alapvető iskolai, hanem inkább "háttérműveltség" fogy, mint az igény is.
Az egész civilizáció abba az irányba megy, hogy a legalacsonyabb értelmi képességűek is akadálytalanul tudjanak élni. Kihal a késztetés az autodidakta tanulásra, ismeretszerzésre.
Kicsit mintha az lenne a tendencia, hogy, mint anyagiakban is, úgy szellemiekben is, fogy a középosztály, a felső és alsó szint közt meg nő a szakadék.
Persze lehet, hogy én látom rosszul.
Ez nem véletlen, mert a felső elitnek ez az érdeke.
Persze csak addig, hogy a szakmájához azért értsen mindenki... de ehhez egyre kevesebb kell.
A többiben meg legyen buta, mint a sötét éjszaka.
Kivéve azt az 5% elitet, aki gondolkodik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!