Vajon milyen forrásra utalhat Nemere István "A székely nép története" című könyvében, mikor a székelység honfoglalás utáni évtizedekbeni kétnyelvűségéről ír? (folyt. és idézet alább)
Ti tudtok olyan korabeli (nagy eséllyel bizánci) forrásokról, melyek a magyarokhoz csapódott segédnépekre, törzsekre is ilyen részletekben kitértek volna?
Idézem Nemere sorait: "Jó lenne tudni, vajon milyen nyelven beszéltek a székelyek ezer-ezerszáz évvel ezelőtt? Minden bizonnyal egy török nyelvet, ezt valószínűsíti belső ázsiai származásuk, török nevük (eszkil, eszekil stb. ), az Attila-hagyományuk, a rovásírásuk, az adózási rendszerük (. ) Biztos írásos emlékünk, forrásunk van arról, hogy a székelyek 950 körül, tehát a 10. század közepén kétnyelvűek voltak. Az egyik nyelvük a magyar volt - de mi lehetett a másik? Hát egy török nyelv Aztán az a másik, az igazi, az eredeti szépen lassan elkopott, elfelejtődött. " - fogalmaz Nemere.
Jelen tudomásom szerint a székelyekről az első fennmaradt feljegyzés 1116-ból való egy cseh krónikás tollából.
Szóval egy nomád-türk nyelvet használhattak az őseik.
UI: Helyes megnevezés a türk ,mivel a törököt a népre használják.
Erről tudomásom szerint csak találgatások vannak a tudományon belül, hogy a székelyeknek mi volt az eredeti nyelve. Konkrétan semmilyen kézzelfogható korabeli forrás nem támasztja azt alá, hogy kétnyelvűek voltak-e. Ha lenne erről valamilyen forrásunk, egyből megoldódna a székelyek eredetének kérdése, legalábbis valamilyen úton el tudnánk indulni ezzel kapcsolatban. Viszont ennek hiányában csak feltételezések vannak.
Mivel most hirtelen nem vagyok naprakész a témában, csak azt tudom mondani, hogy úgy emlékszem, hogy vannak korabeli források a honfoglaló magyarságról, amik leírják, hogy milyen törzsekből állt az akkori magyarság. Viszont ezeket a törzseket nem tudjuk 100%-ban beazonosítani pl. a mai székelyekkel. Tényleg csak talágatások vannak ezzel kapcsolatban.
Egyébként én nem tudom, mit írt ez a Nemere, de az biztos, hogy a székelyeknek az Attila-hagyománya a XV. században kezdett kialakulni, előtte szó sem volt ilyesmiről a körükben. Ez viszont tuti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!