A pszichológia tényleg tagadja a lélek létezését? Ha igen, miért?
Hát én kétlem.
Abból kiindulva, hogy a kifejezés "az ógörög ψυχή [pszükhé] „lélek” és λογία [logía] „tudomány, ill. -valaminek a- tanulmányozása” szavakból" áll.
De mint minden tudománynak számtalan ága és képviselője van. Lehet, hogy akad köztük olyan, aki tagadja a lélek létezését. De szerintem ez sem direkt tagadás, hanem a pszichológia próbál téziseket felállítani, rendszerbe foglalni a dolgokat, hogy vizsgálható, elemezhető és gyógyítható legyen az ember. És ez talán úgy tűnik, mintha nem lenne "spontán lelki reakció"... azaz nem lenne lélek.
Ez jó kiindulási alap a témához:
=lélektan
A lélek létezése vallási/filozófiai kérdés.
A pszichológia definiál egy lélekfogalmat, amit elfogad és amit használ, és ami nem feltétlen azonos a vallásos lélek-felfogással.
Egyes kutatók azért tagadják a lélek létezését, mert nem hajlandóak elfogadni, hogy van, ami kiszámíthatatlan és befolyásolhatatlan a természetben. Így addig dolgoznak, amíg nem sikerül olyan elmélettel előállniuk, ami megmagyarázza az általuk kutatott "lelki" folyamatokat. Számukra tehát a lélek transzcendens, halhatatlan, tudománytalan, abszurd fogalom.
Nálunk is tilos "lélektanként" emlegetni a pszichológiát...
(egy pszichologus-hallgató)
A lélek valami olyasmi lehet, amitől a halott anyag él.
Mivel van élet, halott anyagból, nekem gyanús hogy van lélek is.
Bár néha én is jobban szeretném, ha nem lenne:)
"Nálunk is tilos "lélektanként" emlegetni a pszichológiát...
(egy pszichologus-hallgató)"
Hol? Az ELTÉ-n biztos nem. Van is "Általános lélektan" c. kurzus. Januárban vizsgáztam belőle :)
A pszichológia a test és a lélek EGYSÉGÉRŐL beszél, test nélkül nincs lelki működés, és állati test nincs lelki működés nélkül. (Még az egysejtű is megtanul a fény felé menni bizonyos ingerekre).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!