Ez bebizonyítja, hogy egy szimulált világban élünk?
Hiba lehet a Mátrixban
Hogyan lehetne eldönteni, hogy valós vagy szimulált univerzumban élünk? John D. Barrow, a Cambridge Egyetem matematikaprofesszora 2007-ben felvetette, hogy a valóság tökéletlen szimulációja rövid ideig tartó, de észlelhető torzulásokat eredményezhet, azaz hiba lehet a Mátrixban.
Amikor a szimuláció kisiklik, a természeti állandók (mint a fénysebesség vagy a finomszerkezeti állandó) váratlanul megváltoztathatják értéküket. Nemrég egy konkrét vizsgálatot javasoltak a szimulációs hipotézisre. A fizikusok többsége szerint a tér sima és kiterjedésében végtelen. Az atomokat, csillagokat és galaxisokat magába foglaló tökéletesen sima háttér azonban nehezen teremthető újjá a fizikai modellezésben. Ehelyett szemcsés szerkezetű teret modelleznek, a televízió pixelekből álló képéhez hasonlóan. Kiszámították, hogy a szimulációban a részecskék mozgása és így energiája összefügg a képpontok közötti távolsággal: minél kisebb a rácsméret, annál nagyobb lehet a részecskék energiája. Eszerint, ha univerzumunk szimuláció, akkor a leggyorsabb részecskék energiájának maximuma van. A csillagászok megfigyelései szerint a kozmikus sugárzás részecskéinek energiamaximuma van 10^20 elektronvoltnál.
A szimulációs háló másik megfigyelhető hatása a kozmikus sugárzás irányfüggőségével kapcsolatos. Ha az űr folytonos, akkor nincs olyan alaprács, amely a kozmikus sugarak irányát befolyásolja, azok minden irányból egyformán jönnek. Egy rácsalapú szimulációban élve azonban egyenetlen volna az eloszlás. A kozmikus sugárzás irányfüggősége egy modellezett univerzumban könnyebben magyarázható, mint egy reálisban.
A csillagászoknak az eddigieknél sokkal több kozmikus sugárzási adat kell a kérdés eldöntéséhez. Feltételezik, hogy szimuláció esetén transzcendens alkotóink célja az univerzum megértése, és nem szándékoznak beavatkozni a szimulációba. Ez az elképzelés a deizmushoz áll közel.
Itt írták le:
Fantáziálgatás, nem más. Csupa "lehet".
Pl: "Eszerint, ha univerzumunk szimuláció, akkor a leggyorsabb részecskék energiájának maximuma van." Ez lehet (csak lehet!), de a fordítottja már nem igaz, márpedig a fordítottja kellene bármi igazoláshoz.
"A más, fejlettebb civilizációk által kedvtelésből tartott univerzumok száma ugyanis óriási lehet, messze túlhaladhatja a reális – azaz általunk valósnak tartott – világokét."
Ezt például mire alapozza? A filozófus(!) szerint a valós Univerzumok száma nehogy véges, de még alacsony is? Ha ezt indokolja is, az Nobel díj.
:))
Kérdező, az univerzum semmiképpen sem szimulált. Én most írok neked, ez nem szimuláció, ez megtörténik. Vagy mit gondolsz, hol itt a szimuláció? És akik szimulálnak minket, azok hol élnek? Egy másik univerzumban? És az hogy keletkezett? Vagy talán az is szimuláció? A helyzet az, hogy túl sok felvetődő kérdés, ráadásul egyre sem tudjuk a választ, de mindegyikre tudunk mondani egy csomó lehetséges dolgot. De tudod mit? Ha szimuláció az egész és csak irányítanak minket, akkor téged miért úgy irányítanak, hogy ne tudd a kérdést? Vagy miért nem sugallják azt neked, hogy inkább csinálj valami mást ahelyett, hogy ide kiírd a kérdésed?
Vagy miért nem alkotnak egy olyan embert, aki 1000 évig él? Hiszen ha ez az egész csak program, és szimulált, akkor a készítők képesek lennének befolyásolni ezt az egészet. Érdekes készítőink vannak, 1000 évig nem akarják hogy éljünk, viszont a sok háborút azt kirobbantják mi?
Ismerem ezeket feltételezéseket. Nincsenek saját gondolataink, az univerzumunk szimulált... Ezek mind hülyeségek. Itt a legtöbb hozzászóló szkeptikus marad, de én az ilyen marhaságokkal szemben nem vagyok szkeptikus, egyszerűen tudom, hogy hülyeségek, és csak kitalációk.
"transzcendens alkotóink célja az univerzum megértése, és nem szándékoznak beavatkozni a szimulációba. Ez az elképzelés a deizmushoz áll közel."
Gyakorlatilag ezzel azt mondják, hogy több isten van.
Értelmes ember ilyen baromsággal szemben nem szkeptikus, hanem tudja, hogy hülyeség.
"célja az univerzum megértése, és nem szándékoznak beavatkozni a szimulációba"
Bocsi, ezt nem olvastam el. Tehát akkor nem szólnak közbe...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!