Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mit jelent az hogy te vagy az...

Mit jelent az hogy te vagy az igazság?

Figyelt kérdés
2015. máj. 27. 14:56
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

Azt, hogy én ítélkezem mindenki felett. Én vagyok az, aki eldönti mi a jó és mi a rossz. Az én szavam szent és sérthetetlen, amit én kijelentek, abban mindenkinek hinnie kell. Ha nem, hát meglakol.

(Objektív igazság nem létezik, ez csak egy emberi fogalom, ami attól függ, ki ítélkezik. A természet nem igazságos, csak egyszerűen zajlanak a folyamatok, az ember pedig eldönti, hogy ezek közül számára melyik előnyös és melyik hátrányos. Ezt nevezzük igazságnak.)

2015. máj. 27. 15:09
 2/17 A kérdező kommentje:
Ez ne az ego műköési elve? Tények igen is vannak. Nem mondhatom azt hogy valaki embert ölt miközben nem.
2015. máj. 27. 15:16
 3/17 anonim ***** válasza:
Tények vannak, csak nem mindig ismerhetjük meg őket... De igen, mondhatom/ja akárki, hogy valaki embert ölt, holott nem; sőt azt is hogy nem, holott igen... Szerinted nem ítéltek már el ártatlan embert gyilkosságért? És gyilkost nem mentettek föl? ...
2015. máj. 27. 15:19
 4/17 anonim ***** válasza:

Az első vagyok

Azt hittem, hogy a filozófiai értelemben vett "igazságra" kérdeztél rá. Legalábbis a kérdés megfogalmazásából ezt szűrtem le. Ráadásul a kategória is árulkodó.

Egyébként, a természeti igazságok nyilván léteznek, persze az már más kérdés, hogy meg tudjuk-e ismerni őket, vagy jól hisszük-e, hogy megismertük őket. Sok alapvető természeti igazságnak vélt állítás megdőlt már az évezredek során, mivel az emberi tudás határai egyre csak tágulnak, így sok korábban megállapított dolgot újra át kell gondolni. Persze, ezek után sem lehetünk biztosak benne, hogy tényleg az igazságra bukkantunk, meglehet hogy egy új felfedezés ezt is megcáfolja.

2015. máj. 27. 15:29
 5/17 anonim ***** válasza:
Ja igen, ez érvényes az ún. "tényekre" is, pl. egy gyilkossági tárgyalás során. Biztosan soha nem fogjuk tudni, hogy az illető valóban megölt-e valakit, de a bizonyítékok alapján lehet egy 99%-os tippünk...
2015. máj. 27. 15:31
 6/17 A kérdező kommentje:
Igen a filozófiai igazságra kérdeztem rá ezért is írtam ide de reménygedtem hogy a filozófusok tovább jutnak ebben a kérdésben mint én. Nem azt jelenti hogy bárkit el itélhetsz nem volna akkor bölcsesség alapja ennek a tételnek. Ez alatt valami másra gondolnak a keleti bölcsek ebbe biztos vagyok.
2015. máj. 27. 15:50
 7/17 Angelo84 ***** válasza:

korábban volt hasonló kérdés. itt a link.

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudomany..

2015. máj. 27. 23:42
 8/17 Wadmalac ***** válasza:

Az a baj, hogy éppen hogy filozófiai értelmében véve nincs mindig olyan, hogy egyértelmű, objektív, nézőponttól független igazság.

A talajra felírsz magad elé egy 6-ost. Kijelented róla, hogy ez egy hatos. Aki veled szemben áll, megnézi és azt mondja: nem, ez egy 9-es.

2015. máj. 28. 08:58
 9/17 A kérdező kommentje:
Azt hogy az én a leg fontosabb mégis csak más mint a legelső válaszoló. (elég nárcisztikusan hangzott)
2015. máj. 28. 09:43
 10/17 A kérdező kommentje:

de akk hogyan kell ezt a mindenapi életben értelmezni? Anyit jelent hogy ha be mek egy boldba és tejet akarok venni akk azt mondom itt a tej a legfontosabb? Ez az elv szélsőséges esetekben is így van erkölcsi szabályoktól függetlenül működik? Ha finganom kell egy társaságban akk már fura kicsitxD Gondolom nem mások elnyomására kell gondolni ez alatt. Jó lenne valami pontosabb meghatározás. Amitől érződik hogy nagyon hasznos a gyakorlati életben. (Máskülönben nem sokat lehet kezdeni vele szeretném ha be épülne a tudásrendszerembe)

Köszönöm az eddigi válaszokat.

2015. máj. 28. 09:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!