Mit jelentenek ezek a fura magyar szavak? Van értelmük? Honnan jönnek? és le lehet fordítani idegen nyelve őket?
ezeket sehol nem találtam a neten sem:
mi az a 'póc'? (a takony póc-ból)
mi az a 'totoja' vagy 'totojázik'?
mi az a 'cirom'? (a cirmos macskából)
miért 'lábatlankodik' vki? (ha pont az van, hogy a lábán járva ott van az útban)
mi az a 'hón'? (hónalj-ból, ugye a hón alja)
és miért 'túró rudi'? (azt értem, hogy túró, mert az van benne, de mi az a rudi? a csokibevonat talán?)
Hát nem tudom, esetleg egy etimológiai vagy tájnyelvi szótárban (ha van olyan egyáltalán) utána nézhetnél ezeknek. Sokszor van olyan, hogy ezek eredetileg önálló szavak voltak, csak mára elveszítették a jelentésüket, és csak ilyen állandósult kapcsolatokban maradtak meg (vagy hogy hívják ezeket). Ez tényleg érdekes, hogy mi a fene lehet a cirmos macskában a cirom :D De pl. mondunk ilyet is, hogy "kibogozza a csomót". Vagy: "ága-boga". Mi az a bog?
A bog csomót jelent, és vannak erdélyi ismerőseim, akik ezt használják ma is, és nem a csomó szót. És csodálkoznak, hogy nem ismerem ezt a 'bog' szót így magában!
# 4
és ez a hal szokott náthás lenni? :D
köszönöm
és a többi?
és eszembe jutott még a 'nyakleves' is :D
azzal mi van?
Sok szó idegen eredetű, vagy a nyelvújítás idején keletkezett.
A póc véleményem szerint a régi írásmódból származik, amiből a c és a cs összetéveszthető lett egy időben.
potz, pots
A rokon szavai a pocsolya, a pocsék, pocskol, ami a fenti vonatkozás felé hajlik.
A lábatlankodás egy mondás lehetett, hogy "nincs neked lábad, hogy arrébb lépj vele?' és ebből csak a lábatlan maradt meg.
A totojázik-ra jó a totojgat, tutujgat definíciója a szókincsszótárnak és a cirmosra is talán és a hón finnugor jelentése is igaznak tűnik.
A túrórudiról csak annyit, hogy egy francia ismerősöm teljesen meg volt botránkozva tőle, azt hebegte, ez perverzitás, édes sajtot sem látott még a világban és az elképedésétől még most is a hasam fogom a röhögéstől, ha eszembe jut.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!