Az IQ-t lehetséges növelni? Függ a pillanatnyi lelkiállapottól?
Kitöltöttem már egy-két IQ-tesztet. Régebben csináltam egyet a Mensa honlapján, ez 130-as értéket adott. Most megcsináltam az elérhető ingyenes adaptív IQ-tesztet, szintén a Mensán, amiről azt írják, hogy egy ingyenes és nagyon átfogó teszt, viszont ezzel csak 120-at kaptam.
A második kérdést azért írtam ki, mert hivatalosan depressziót diagnosztizáltak nálam, és az utóbbi időben (több évről van szó) észrevettem, hogy mélyen a lehetőségeim alatt teljesítek, nem akarok tanulni, nem érdekel nagyon semmi, nem tornáztatom az agyam. A másik, hogy gyakran nem nagyon tudom összpontosítani a figyelmem. Pl. mikor csináltam az IQ-tesztet, akkor is folyamatosan egy zeneszám játszódott le a fejemben és nem tudtam kikapcsolni. Nagyon erős a belső hallásom, de sokszor ez komoly problémát jelent a tanulásban, mert nem bírok végigolvasni egy szöveget a belső "zajtól".
Szóval lehetséges, hogy amúgy magasabb a most kapott értéknél? Vagy lehet valahogy növelni?
22/F
"Az IQ-t lehetséges növelni?"
Nemigen. Mármint a csúcsértéket. De lehet, hogy eddigi eredményeidnél "edzettebb" aggyal jobb eredményt fogsz elérni.
"Függ a pillanatnyi lelkiállapottól?"
Igen. Meg a fáradtságtól, kialvatlanságtól, másnaposságtól. De mint fent is írtam, ezek is olyan dolgok, amitől a valódi, "csúcsra járatott" IQ-szintedet nem tudod elérni.
"Nyilván az tudja magából a legtöbbet kihozni egy ilyen teszten, aki folyamatosan használja és karbantartja az agyát. Én a jelen helyzetben ezt nem mondanám magamról... Szóval hogyan hozzam magam újra edzésbe?"
Hát úgy, ahogy írtad:
"az tudja magából a legtöbbet kihozni egy ilyen teszten, aki folyamatosan használja és karbantartja az agyát."
Erre van rengeteg lehetőség.
Nagy mennyiségű kommunikáció (nem "győzikékkel"), tanulás, minél szélesebb körű információ-befogadás, szellemi feladat-megoldás, sport (mert jó vérkeringés nélkül az agy is lapos).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!