Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az IQ-t lehetséges növelni?...

Az IQ-t lehetséges növelni? Függ a pillanatnyi lelkiállapottól?

Figyelt kérdés

Kitöltöttem már egy-két IQ-tesztet. Régebben csináltam egyet a Mensa honlapján, ez 130-as értéket adott. Most megcsináltam az elérhető ingyenes adaptív IQ-tesztet, szintén a Mensán, amiről azt írják, hogy egy ingyenes és nagyon átfogó teszt, viszont ezzel csak 120-at kaptam.

A második kérdést azért írtam ki, mert hivatalosan depressziót diagnosztizáltak nálam, és az utóbbi időben (több évről van szó) észrevettem, hogy mélyen a lehetőségeim alatt teljesítek, nem akarok tanulni, nem érdekel nagyon semmi, nem tornáztatom az agyam. A másik, hogy gyakran nem nagyon tudom összpontosítani a figyelmem. Pl. mikor csináltam az IQ-tesztet, akkor is folyamatosan egy zeneszám játszódott le a fejemben és nem tudtam kikapcsolni. Nagyon erős a belső hallásom, de sokszor ez komoly problémát jelent a tanulásban, mert nem bírok végigolvasni egy szöveget a belső "zajtól".

Szóval lehetséges, hogy amúgy magasabb a most kapott értéknél? Vagy lehet valahogy növelni?

22/F

2014. nov. 4. 15:03
 1/6 Wadmalac ***** válasza:
77%

"Az IQ-t lehetséges növelni?"

Nemigen. Mármint a csúcsértéket. De lehet, hogy eddigi eredményeidnél "edzettebb" aggyal jobb eredményt fogsz elérni.

"Függ a pillanatnyi lelkiállapottól?"

Igen. Meg a fáradtságtól, kialvatlanságtól, másnaposságtól. De mint fent is írtam, ezek is olyan dolgok, amitől a valódi, "csúcsra járatott" IQ-szintedet nem tudod elérni.

2014. nov. 4. 15:07
 2/6 A kérdező kommentje:
Ok, akkor megfordítom a kérdést: hogyan lehet elérni a valódi, "csúcsra járatott" IQ-szintemet? Mármint hogyan tudom meg, hogy az mennyi, hogy hol vannak a képességeim határai? Pl. most az elmúlt két évben alig erőltettem meg magam tanulás terén. Igazán keményen utoljára középsuliban tanultam. A matekot (mert felteszem ez egyike azoknak, amik legjobban tornáztatják az agyat) is középsuliban gyakoroltam utoljára. Most akkor mennyi rákészülés kéne, hogy elérjem a maximumot?
2014. nov. 4. 15:18
 3/6 A kérdező kommentje:
Azért kérdezem ezt amúgy, mert szeretnék jelentkezni Mensa-tesztre, viszont nem szeretnék úgy odamenni, hogy csak 70%-os teljesítményt nyújtok, mert egyrészt semmi értelme, másrészt lelombozó. Nyilván az tudja magából a legtöbbet kihozni egy ilyen teszten, aki folyamatosan használja és karbantartja az agyát. Én a jelen helyzetben ezt nem mondanám magamról... Szóval hogyan hozzam magam újra edzésbe?
2014. nov. 4. 15:19
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Kezeld a depressziódat.
2014. nov. 4. 20:58
 5/6 Wadmalac ***** válasza:

"Nyilván az tudja magából a legtöbbet kihozni egy ilyen teszten, aki folyamatosan használja és karbantartja az agyát. Én a jelen helyzetben ezt nem mondanám magamról... Szóval hogyan hozzam magam újra edzésbe?"

Hát úgy, ahogy írtad:

"az tudja magából a legtöbbet kihozni egy ilyen teszten, aki folyamatosan használja és karbantartja az agyát."

Erre van rengeteg lehetőség.

Nagy mennyiségű kommunikáció (nem "győzikékkel"), tanulás, minél szélesebb körű információ-befogadás, szellemi feladat-megoldás, sport (mert jó vérkeringés nélkül az agy is lapos).

2014. nov. 5. 11:20
 6/6 anonim ***** válasza:
Ha ovodas feledatokat csak keplettel vagy vajami Wolframmal birsz megoldani , akkor matek-tanar , eghajlat-tudomany , napellemes-tudomany es egyebb orok-mozgo tudomany a Jovod....
2015. aug. 8. 08:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!