Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Szerintetek a munka dicsőség...

Szerintetek a munka dicsőség vagy kötelesség?

Figyelt kérdés
Nagyon rég óta gondolkozom ezen, kíváncsi vagyok mások véleményére.
2014. okt. 24. 19:05
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Eredendően egyik sem. Attól függ, milyen munka.
2014. okt. 24. 19:41
 2/15 anonim ***** válasza:
84%
99% mókuskerék, 1% önmegvalósítás.
2014. okt. 24. 19:46
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos sokan vannak akik szerint csak dicsőség.

Szerintem inkább kötelesség de a kérdés nem ilyen egyszerű. Ma nem elég dolgozni akarni, hanem elsőnek keresetté kell válni a munkaerőpiacon.

2014. okt. 24. 19:51
 4/15 Szirty ***** válasza:
100%
Kényszer
2014. okt. 24. 20:17
 5/15 anonim ***** válasza:
Mindkettő, amikor dolgozom(/dolgoztam) dicsőségnek érzem (éreztem). Gondolhatnánk, hogy ez világ nagy becsapása és a multik meg az akárkik minket akarnak lehúzni, de őszintén, van olyan társadalom, ahol nem dolgoznak és mégis működik a közösségük.....? Ez szerintem egy alapvető, elfogadható tény. Dolgozni kell, mert azzal segíted az államod, pénzt kapsz érte, amivel eltarthatod családod.
2014. okt. 24. 21:06
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

1-essel értek egyet.

3-4-est is megértem. Le kell szögezni, a puszta létfenntartás körülményeit brutálisan megnehezítették Magyarországon.

Azért ha mondjuk egy kutató orvos rájön egy új eljárásra, amivel egy picit hatékonyabb mondjuk a rákos betegek sugárterápiája, akkor szerintem bőven dicsőség. Már ha csak egy milliméterrel előrébb mozdulnak a dolgok a világban, akkor dicsőség! Akkor van olyan értelme, ami túlmutat azon, hogy valamiből meg kell élni. Én azt gondolom, hogy az alkotó/értékteremtő munka igenis dicsőség, legyen az egy tisztességesen megtartott tanóra, vagy egy jól megtervezett áramkör, vagy egy jól összerakott asztal!

Egy unottan megtartott óra, egy akármilyen munka, amit az ember összegányol, amiről tudja, hogy lehetne jobban is és simán megtehetné, de nem teszi direkt, abban nincs dicsőség. Az unott rutin. És ugye van a kényszer, az megint más...

Ajánlom figyelmedbe: Akira Kurosawa: Élni (Ikiru) c filmjét! :)

2014. okt. 24. 21:08
 7/15 anonim ***** válasza:
0%
A munka szabaddá tesz.
2014. okt. 24. 21:45
 8/15 A kérdező kommentje:

Az előző elég ízléstelen, és nem is tet hozzá semmi tartalmat a témához. Köszönjük neki.

A munka alatt nem kizárólag azt lehet érteni, hogy reggel 8-ra bemész a multiba vagy a gyárba, hanem a gyermeknevelést, az idősek segítését, a tanulást az iskolában, a tanulást az életben, a túlélést, az önmegvalósítást is...

Ilyen formában az életünk legnagyobb része munkával telik, és ha azt veszem dicsőség, hiszen ez tesz minket emberré, kiemel az állati sorból. De kötelesség is, hiszen ha nem tesszük akkor nem maradunk életben, kitaszít a közösség, elveszítjük azokat a lehetőségeket, amelyekre szükségünk van, hogy életben maradjunk: pl. embertársaink barátsága, szeretete, az egészséges élet lehetősége, meleg és biztonságos lakóhely, stb.

Ezek futottak át az agyamon.

2014. okt. 24. 23:11
 9/15 A kérdező kommentje:

Kösz a filmajánlót, utána nézek:)

Új kérdés lehetne...: Mi az a kötelesség?:)

2014. okt. 24. 23:13
 10/15 anonim ***** válasza:
0%
Bezzeg ha I. Viktor király mondta volna, akkor hatalmas bölcselet lenne...
2014. okt. 25. 12:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!