Miért ilyen a helyzet a magyar középiskolákban?
A tiszteletet ki kell érdemelni, valaki képes rá, valaki nem. Érdekes téma lenne elemezni, milyen kommunikációs hibákat vétenek a "rossz" tanárok, és milyen bravúrokat használnak a "jó" tanárok. A hiba nem a fiatalokban van - tisztelt idősebb generáció, azt hittem ti neveltétek fel a jövő nemzedékeit, vagy itt már mindenki magát kell nevelje?
Az elit vagy egyházi gimnáziumokat szerintem hagyjuk, ott még több a drogos, kiégett nimfomán mint a polgári iskolákban. Az egyenköpeny ostobaság, én nem láttam még olyat 12 év alatt, hogy valakit a ruhája miatt tiszteltek vagy lenéztekt volna. Nálunk a gazdagabb gyerekek szakadtabb ruhában járnak mint a többi, hogy ne tűnjenek ki.
A tanároknak nem több fizetés kellene kifejezetten, bár az remek motiváció, de elsősorban valamilyen továbbképzés konfliktuskezelésből. Sok tanár lealacsonyodik a diákok alpári szintjére, ahol a fiatalok legyőzik a rutinjukkal. Aztán a legtöbb problémát mégis az adja, hogy a tanárok 50%-a gyáva, 49%-a fasiszta diktátorpalánta kisebbségi komplexussal, és csak 1% képes kompromisszumra jutni a diáksággal.
Egyszer voltam az osztályom szülői értekezletén, tapasztalataim alapján a szülők viselkedése érdekes módon hasonló volt az osztálytársaiméhoz - nyilván a hibát a szülőkben kell keresni többek közt. Túl sok az elkényeztetett selyemfiú meg kiskirálynő akiknek otthon k_k a s_t is, és megszokták, hogy övék az utolsó szó.
Mellesleg a jegyek önmagukban nem jellemzik az emberi minőséget - sok diák lehetetlenül antiszociális, idióta viselkedésű vagy beképzelt a jegyeitől függetlenül, ugyanígy lehet valaki tisztelettudó, talpraesett, egyébként nagyon intelligens attól függetlenül hogy három tárgyból bukik félévkor.
Kommunikációs hibákat vétenek a tanárok? Konfliktuskezelés? Azt hiszem a probléma gyökere ott van, hogy ez egy más generáció, akikkel már sokkal nehezebb megtalálni a hangot. Ma már egy 19 éves és egy 15 éves között is óriási a generációs szakadék. A fiatal tanárok és diákjai között is alapvető értékrendbeli különbségek vannak. Sőt, sajnos azt kell látnom, hogy eljutottunk oda, hogy a mai fiatal korosztálynak fogalma sincs arról, hogy mi az érték. A discoba járó fiatalság vagy a Való Világot bámuló kamaszfiúk, lányok nem igazán vesznek a kezükbe könyveket, ami előbbre vinné őket. Innentől kezdve a tanítás válik értelmetlenné.
Azon is el kellene gondolkodni, hogy miért válik valaki antiszociálissá. Bocsánat, hogy ezt írom, de aki egy kicsit is ki próbál szakadni a környezetéből, mássá válni, azt rögtön kirekesztik. Abban az országban, ahol mindent a média irányít ott ne csodálkozzunk, hogy idáig fajultak a dolgok. Nem muszáj velem egyetérteni, de sajnos szerintem ez az igazság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!