Amikor valaki zöldeket beszél, az szinesztézia?
Nem szinesztézia.
Ez egy szólás. Van egy másik változata: zöldségeket beszél. (Szerintem ez az elterjedtebb.)
Jelentése: butaságokat mond, össze-vissza beszél.
[Szinesztézia Csefy példáján kívül a "bársony nesz inog" is.]
Tehát akkor ez egy szinesztéziát tartalmazó szólás? ;)
Szerintem pont azért nem lehet szinesztézia, mert nem költői eszköz alkalmazásáról van szó.
Egyébiránt nekem mindegy. :D
Vannak akik látják az aurát. És a szólások még abban az időben keletkeztek, amikor ez a képesség még hétköznapi dolog volt az emberek között.
A szólások megmaradtak viszont a mai világban már csak néhányan érzékelnek aurát.
Vagyis semmi köze ennek a szinesztéziához.
Például van az a szólás hogy:
kétszínű, sárga irigység, színt vall, vörösbe borul a dühtől...
Ezeknek a szólásoknak és kifejezéseknek közük nincs az állítólagos "aurához".
Tudomásom szerint:
kétszínű - A kétféleképp való viselkedésre használt hasonlat.
sárga irigység - Az irigy, keserű emberek gyakran epebántalmakkal küszködnek; vagy fordítva: az epebajos emberek hajlamosabbak a keserűségre és irigységre; az összefüggés mindenesetre fennáll. Márpedig egy-egy rohamnál a beteg szó szerint besárgul / bezöldül.
színt vall - Ismét egy szimpla kifejezés.
vörösbe borul a dühtől - Gyakran megfigyelhető jelenség, hogy a dühös emberek arca a vörös különböző árnyalataiban játszik az enyhe pírtól kezdve a lángvörösig. Ennek biológiai / fizikális oka pedig a vérkeringésben keresendő.
Szinesztézia amikor két vagy több érzékelésmód összefonódik, kapcsolat van köztük.
Amire te gondolsz az a "zöldségeket beszél". Ez nem szinesztézia. Ha azt mondod hogy "zöldet beszél" az már lehetne, mert a beszédet halljuk a színt látjuk. De ez így egy eléggé elfuserált nyelvi kép.
Az első egy igen igényes példa: "Lila dalra kelt egy nyakkendő" Tóth Árpád - Körúti hajnal c. verséből.
Mellesleg én magam is szinesztéta vagyok, korábban szimplán hülyének néztek ha esetlegesen elmondtam valakinek hogy a betűk, szavak, számok nekem színesek, ma már nem foglalkozom a tudatlanokkal :D
Mindezek mellett zene-szín szinesztéziám van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!