Ez is szinesztézia?
lehet nem a mentális betegségek a legjobb témakör, mert nem betegséről van szó, csupán érdekel és itt hátha van pár okos ember. Szóval nekem vannak amolyan szinesztéziáim. Például ez teljesen egyértelmű volt, mikor megtudtam a szinesztézia jelentését, hogy ez az. A számokhoz színt párosítok, minden számnak van egy külön színe.
De az is szinesztézia, hogy én a hét napjaihoz nem pont színeket társítok (példa legyen most egy pénteki nap) hanem képeket a fejemben? A pénteki napnak a fő domináló színe a kék a fejemben. De nem a szín ugrik inkább be, hanem a kép. Pl a szombatnál jelen van abban a képben a fehér, a fekete és a neon zöld szín is. nem tudom ezeket a képeket le írni, nem értelmesek másoknak.
személy nevekhez is nem színeket, hanem afféle "képeket társítok". de nem minden személy névhez, csak néhányhoz. pl most a zsuzsi, dömötör, vivien ugrik be.
Kis koromban sokkal erősebbek voltak ezek a kép és szín társítások. de ez a képes dolog is szinesztézia? és mennyire gyakori ez más embereknél is?
"pl az E betű határozottan kék, míg az A betű citromsárga."
Igen, ez a szinesztéziára jellemző, valószínűleg neked is ez van. Viszont pontos választ csak szakember tudna adni.
Én is pontosan így vagyok vele.
Betűknek, számoknak, szavaknak színe van, sőt némelyiknek formája is.
Ez nem asszociáció, mert pl. nekem a "fehér" szó fekete színű.
Az is érdekes, hogy ugyan minden betűnek színe van, de a szavak sokszor más színűek, mint a betűi színei.
Pl: a Viktória név színes betűkből áll, de összességében a fehérből megy át feketébe. Semmi más szín nincs benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!