Nem-szineszéziások, ti hogyan látjátok a világot?
Világ életemben szinesztéziám volt és van is, többféle egyszerre: színeket társítok betűkhöz, számokhoz, hangkhoz, érzelmekhez, sokmindenhez. Mindig azt hittem hogy mások is így látják, erre pár napja kiderül, hogy még neve is van a jelenségnek, és csak az emberek töredékénél fordul elő. Ez nekem olyan, mintha kiderült volna hogy mások nem is zenét hallanak, csak külön dobot, gitárt meg éneket.
Arról lehet olvasni, hogy a szinesztéziások hogyan látják a dolgokat, de engem az érdekelne, hogy a szinesztézia nélkül milyen? Egyáltalán nem láttok különbséget pl számok között, csak azt hogy más az értéke? Egyszerű, fekete-fehér adat mind?
Persze, hogy nem látunk köztük különbséget, főleg nem látunk bele színeket, fekete számok egy fehér lapon, néhány adat.
Pár évvel ezelőttig még csak nem is hallottam a betegségedről, akkor olvastam róla valami keveset. Most megpróbálok megint rákeresni, mert nagyon érdekes.
A szinesztézia nem betegség, hanem állapot.
Az alapvető asszociációik ugyanazok, de nem jelennek meg előttük, és nincsenek konkrét színek. Még csak a tudatukban sem jelennek meg.
Hát, a matematikában nekem tuti, hogy jól jönne a szinesztézia!Mert nekem csak egy csomó adathalmaz.Számok, brrrr...mint egy zsák hangya, mire megjegyzem az egyiket, elfelejtem a másikat :((
Hát, nem könnyű ezt megfogalmazni.Én "normális " vagyok.Például, a fülemmel hallok és nekem a zene CSAK zene, ettől persze még nagyon élvezetes.Néha direkt megpróbáltam például zenéhez színeket, vagy ízeket képzelni, de nem nagyon megy, pedig jó lehet.
utolsó, nagyon úgy tűnik.
a szinesztéziának rengeteg fajtája van, nemcsak a betű-szín kapcsolat. Nálam a számoknak van színe, neme, és hasonló személyisége is, mondjuk nem annyira részletes mint nálad. A legtöbbekkel ellentétben nálam például a páratlan számok nőneműek, a párosak hímneműek. Ha egy szám első számjegye után csak nullák vannak, akkor az első számjegy határozza meg a nemét. Ha vegyes többjegyű szám akkor az utolsó számjegyen múlik. De furcsa így, leírva! És tényleg, mint egy család, főleg az egy számjegyűek....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!