Nem-szineszéziások, ti hogyan látjátok a világot?
Világ életemben szinesztéziám volt és van is, többféle egyszerre: színeket társítok betűkhöz, számokhoz, hangkhoz, érzelmekhez, sokmindenhez. Mindig azt hittem hogy mások is így látják, erre pár napja kiderül, hogy még neve is van a jelenségnek, és csak az emberek töredékénél fordul elő. Ez nekem olyan, mintha kiderült volna hogy mások nem is zenét hallanak, csak külön dobot, gitárt meg éneket.
Arról lehet olvasni, hogy a szinesztéziások hogyan látják a dolgokat, de engem az érdekelne, hogy a szinesztézia nélkül milyen? Egyáltalán nem láttok különbséget pl számok között, csak azt hogy más az értéke? Egyszerű, fekete-fehér adat mind?
Érdekes lehet.
Van egy könyv Alfred Bestertől, az a címe, hogy Tigris! Tigris!.
Abban van egy olyan jelenet, amikor a főhős egy robbanást túlélve azt veszi észre, hogy a sokktól szinesztésiás lett (persze csak ideiglenesen). Itt találkoztam ezzel a jelenséggel, és elgondolkoztam azon, hogy milyen lehet, ha ez valakinél állandó állapot.
Én nem vagyok szinesztéziás.
A számok nekem olyanok, amilyennek írták, vagy nyomtatták azokat.
De érzések és benyomások természetesen társulnak hozzájuk, de ezek nem válnak láthatóvá számomra.
Ha belegondolok, tudok színeket társítani számokhoz, de nem olyan színűnek látom azokat.
Ha feketével van nyomtatva, de én zöldnek képzelem, akkor is fekete marad, vagy ha pirossal nyomtatták, akkor piros.
A zenét sem "látom", csak hallom.
Szerintem mindenhez tudnék színt, vagy valamilyen alakzatot kötni, de ezeket csak elképzelem, nem látom.
Érdekes lehet "látni" a hangokat :D
Kérdező, üdv a klubban. :D
Nekem matematikai-érzelmi szinesztéziám van. Minden számhoz egy érzelem és egy személyiség kötődik, de nem csak a számjegyekhez, hosszabb számokhoz is. A 72-nek például köze nincs a héthez és a kettőhöz. A 723-nak köze nincs a 72-höz stb. Minden matematikai művelet egy-egy esemény, vagy viszony a számok között. Szerintem ez meg tudja könnyíteni a matematikát, mechanikusan számolva elég nehézkesen menne nekem. Meglepően sok a hasonlóság amúgy a # 5/13-es válaszolóval.
Beszélgettem nem rég egy nem szinesztéziás emberrel arról, hogy ő hogyan számol, és teljesen máshogy. Mechanikus az egész, felépített rendszerek alkalmazásából áll.
hát, nem. a végtelen mint szám nekem nem létezik. ennélfogva nem is tartom számon. Persze, ha egy jelölésnek vesszük(és miért ne tennénk, hiszen tulajdonképpen a ''normál'' számok is azok), és elképzelem... nem, a végtelen halványszürke.
Egyébként, az egyik előző válaszolónak: említetted, hogy nem-szinesztéziás létedre tudsz színt társítani. nem látod színesnek, de el tudod képzelni. Mások nevében nem beszélhetek, de amikor az egész szinesztézia-dolognak utánaolvastam, azt írták hogy mindenki tud színt társítani dolgokhoz ha akar. A szinesztézia ott kezdődik, hogy akaratlanul és folyamatosan jelen van ez, a másik különbség, hogy a színek állandóak. Megkérdezhetsz egy szinesztéziást az egész abc színeiről, és megteheted ugyanezt fél év múlva: az eredmény nem sokat fog változni, ellenben a nem-szinesztéziásoké nagyrészt más lesz. Ami pedig azt illeti, hogy színesnek látjuk-e a számokat... Látni nem látjuk hagyományos értelemben, inkább érezzük. Olyan ez, mint ahogyan a két szemeddel külön látsz. Tegyük fel hogy tévézel vagy számítógépezel, közben bögréből iszol és eltakarja az egyik szemedet. Zavartalanul folytatod, hiszen továbbra is jól látod a tévét, miközben látod a bögre belselyét is egyidőben. Hogy melyikre fókuszálsz, azt te döntöd el, de bármelyiket választod, mindig ott lesz a másik is a képben. Valahogy így élem meg én a szinesztéziát: a szememmel látom a fehét lapot fekete betűkkel, a belső szememmel meg a színeiket, elmékeket, érzelmeket, egy külön síkon a szavak színét(mert az néha a benne lévő betűktől független). H akarom a külső szememre koncentrálok, de ha akarom, a belsőre. Mégis mindig látok mindkettővel, csak változó a 'jelerősség' aránya.
a Zene nekem is hasonlít a windos media playerre csak sokkal összetettebb.
A gitárszólókat például imádom mert olyanok mint a végtelenbe cikázó fehér villámok :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!