Elhiszel mindent, amit a történelem tankönyvekben olvasol?
Az általad hivatkozott cikkből:
"A catalaunumi csata érdekessége, hogy egyik fél sem nevezhető egyértelmű győztesnek: az Attila által vezetett hun inváziót feltehetőleg az Aetius vezette római csapatok állították meg, de átfogó győzelmet nekik sem sikerült kivívniuk. "
"Attila még idejében, seregének végleges szétzilálása előtt visszavonulást rendelt el a szekérvárba. Aetius és Thorismund még az éjszaka körülzárta Attila seregét a táborukban."
"Reggel Attila látta, hogy körbe van zárva, és teljesen elveszettnek hitte a helyzetét. A fából készült lónyergekből máglyát építtetett, amit a rómaiak első támadásánál akart meggyújtani. Erre azonban nem került sor, mert Aetius hadvezérből politikus lett hirtelen. Ugyanis jogosan attól tartott, hogy a vizigótok egy energikus király vezetésével a hunok mint közös ellenség leverése után nem elégszenek meg Aquitaniában a szövetségesi státusszal. Ezért meggyőzte Thorismundot, hogy olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet, térjen vissza Toulouse-ba, és érvényesítse igényét a koronára a testvéreivel szemben. Aetius maga a csata utáni második napon hagyta el a csatateret. Attila több napig először csapdára gondolt, mígnem a felderítői felfedezték, hogy nincs ellenséges hadsereg már a környéken. Erre ő is visszavonult, átkelve a Rajnán."
Én itt sem látom az általad írt katasztrofális vereséget, sőt a két cikk sem mond ellent egymásnak.
"Én azt tanultam, hogy Hitler képeslapkészítő volt, szüleim azt, hogy szobafestő. "
Hitler festő volt, ebből tartotta el magát egy ideig, az általa készített képeslapok ma is jó áron kelnek el árveréseken. (Képeslapkészítő=olyan festő, aki kisméretű, postán feladható képeket fest, más szóval képeslapkészítő.) Azt, hogy szobafestő lett volna, nem tudom, hol olvasták a szüleid, nem lehetséges, hogy a könyvben csak annyit írtak, hogy "festő" amiről ők szobafestő- mázolóra következtettek és így maradt meg az emlékezetükben? Mert ez esetben erősen kétlem, hogy a történelemkönyv lett volna hibás, inkább arra gondolnék, hogy rosszul emlékeztek ennyi év után.
2. vagyok, és nem tudom hányadiknak írom, de nézd meg amit linkeltem, hogy az első kép alatt ez a szöveg olvasható: Eredmény: Óriási veszteségek mindkét oldalon,
harcászatilag döntetlen, hadászatilag római győzelem
Valóban nem olvastam végig a cikket, csak ez így szembeötlött, meg amúgy is ismerem a történetet.
Jól van, látom nem küldte el: 2. vagyok és annyit hozzáfűzök, hogy valóban nem olvastam el a cikket, de az első kép alatt ott van, hogy Eredmény: Óriási veszteségek mindkét oldalon,
harcászatilag döntetlen, hadászatilag római győzelem
en azt hiszem amit a tanarom mond :)
annyira felnezek ra... :)
amugy semmmit nem cafolok amit a konyvekben olvasok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!