Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A Biblia valóság vagy mese?

A Biblia valóság vagy mese?

Figyelt kérdés
2012. júl. 20. 23:47
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
A Biblia az ókori történelem egyik legfontosabb forrása, csak tudni kell belőle kihámozni az igazságot. Pl ott van Mózes menekülése Egyiptomból és Ábrahám története arra enged következtetni, hogy a zsidó nép két népcsoportból alakult ki. A filiszteusokkal vívott harcokról is szólnak mitikus történetek (Sámson), ez is fontos forrás. Ha a vallási részére gondolsz, az pedig annak valóság aki hisz benne, én személy szerint nem hiszek benne, így nekem "mese".
2012. aug. 3. 18:30
 22/30 anonim válasza:
0%
Szerintem Jézus valami zakkant csávesz volt, aki magyarázott mindent, a sok hülye meg elhitte...
2012. szept. 13. 07:11
 23/30 anonim ***** válasza:

A Biblia valóság vagy mese?

Aki a teljes igazságot akarja megtudni, annak nagyon nehéz (lehetetlen) dolga van. Hiszen hogyan tudhatná biztosan mondani akár egy-egy részről is, hogy igen, ez megtörtént, vagy nem, ez csak kitalált dolog. Vannak ilyen meg olyan feljegyzések, amelyek hitelessége megint egy újabb kérdés.

Aki hisz benne, értelmezi a történeteket, megérti azokat megfelelő módon, annak nincs kérdése efelől.

Talán nem is olyan fontos, hogy valóság vagy mese. Szerintem a történetekből levonható tanulságok, általános érvényű igazságok amik fontosak. Összességében a helyes élethez ad útmutatást. De mindezt úgy írom, hogy csak nagyon keveset olvastam a Bibliát.

2012. okt. 22. 02:15
 24/30 anonim ***** válasza:
100%
Tanítani akaró mese, amely a régen élt analfabéta tömegeknek íródott- igazság van benne, mint példabeszédek, egyébként szép vagy épp ijesztgetni akaró mese.
2012. nov. 19. 19:01
 25/30 anonim ***** válasza:
A valóság szubjektív.
2012. dec. 19. 11:38
 26/30 anonim ***** válasza:
A valóság nem szubjektív. Az emberek által megélt valóság a szubjektív ;-)
2012. dec. 19. 16:10
 27/30 anonim válasza:
A Biblia történetei azok mesék.
2012. dec. 19. 16:29
 28/30 anonim válasza:
Szerintem aki vitatkozik róla olvassa el. Az ateisták nagy része nem is olvasta. Tehát ne ítéld el ameddig nem olvastad el legalább egyszer.
2014. szept. 20. 23:37
 29/30 anonim ***** válasza:
Én olvastam, azóta még nagyobb mesének tartom, mint amikor még csak hallottam róla. Azóta nem csak hiszem, hanem egészen bizonyos vagyok benne, hogy ilyen kicsinyes, bosszúálló, sértődékeny, és még egy sor más emberi tulajdonsággal rendelkező Isten, mint amilyen az Ószövetségben van lefestve, képtelen lenne még egy százasszöget is normálisan megteremteni, nemhogy egy egész bolygót a rajta élő sokszínű flórával és faunával együtt. Nem még egy komplett, működőképes világegyetemet... Vagy begolyózott a teremtésbe mire elért az emberig, vagy az ember megalkotásától vált szellemileg defektessé, más magyarázatot nem találtam mindazon elmebeteg ténykedésére, amit a Biblia leír... De a legvalószínűbb mégiscsak az, hogy az ember teremtette meg magának Istent, és nem fordítva.
2014. szept. 20. 23:48
 30/30 anonim ***** válasza:

Hát a könyv az természetesen valóság, bemehetsz a könyvesboltba és megveheted.

De amiket leírtak benne, azok javarészt nem.

Az Ószövetségnek vannak ugye olyan részei amik tisztán mitológiaiak pl. a Genezis, az eredetsztori (Exodus), ezeknek nem kell nagyon utánagondolni, hogy belásd miért nem igaz.

Aztán vannak az olyan részek, amik úgy tűnnek mintha tényleg a zsidó nép történelméről írnának (Királyok könyve, a bírák korának története stb.) de az elmúlt fél évszázad történeti és régészeti kutatásai alapján vajmi kevés valós alapjuk van.

Izrael állam mindent megtett, hogy régészeti adatokkal tudja igazolni saját létjogosultságát a térségben, de hiába alig találtak valamit, ami alátámasztaná Józsue honfoglalását, Saul királyságát, de jelenleg úgy áll a helyzet, hogy Salamon és Dávid sem voltak létező személyek, a nagy Izraeli Királyság pedig valószínűleg nem létezett, ahogy az első Templom nyomaira sem bukkantak sehol.

A Makkabeus könyve már inkább áll a valóság talaján és a többi babiloni fogsággal egyidős, vagy utáni szöveg, de azok sem tudományos igénnyel íródtak szóval nem a legmegbízhatóbbak.

Az Újszövetség evangéliumainak hitelessége is megkérdőjelezhető. Jézus semmilyen korabeli forrásban nem szerepel az evangéliumokon kívül, egy kortárs írt róla, Josephus Flavius, de arról a bejegyzésről utólag kiderült, hogy hamisítvány. Az apostolok egy része valószínűleg létezett, és szinte biztos, hogy Szent Pál valós személy, Heródes pedig tényleg volt de minden más bizonytalan.

2015. júl. 16. 14:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!