Éreztétek már úgy, hogy nem akartok emberek lenni, mert szégyellitek az emberiséget?
Elfog a félelem, ha arra gondolok, mennyire ösztönlények vagyunk még mindig. Mennyire ott él bennünk az állat, ami kijöhet egy vészhelyzetben, egy válság alkalmával. Rengeteget gondolkodtam már ezen, és az az érzésem, hogy az emberiség túlértékeli magát. Ösztönlények vagyunk. Nem fogjuk fel, hogy csak azért szeretünk egy babát, kiskutáyt stb. mert felébresztik az óvó-védő ösztöneinket. Az emberek nagyrésze meg fiatalkorában azzal szórakozik, hogy alkohollal rendszeresen előhívja magából az állatot. Mint a Legyeg Urában. Ezt ti nem látjátok így? Visszaemlékezve nem féltetek, amikor egy-egy vadabb táborban meg kellett fékezni a részeg idiótákat, amikor a lányok sikoltoztak és sírtak, a fiúk üvöltöztek, a részegek fetrengtek, verekedések voltak, összehányták magukat? Csak nekem jutnak ezek eszembe az ivásról?
Ma este jöttem haza a HÉV-en. Ami azon történt, az gyakorlatilag az emberi értelem megcsúfolása volt. Egy egész vagonnyi részeg csőcselék volt rajta, üvöltöztek, fetrengtek, verekedni akartak. A lányok is üvöltöztek, dugásról kiáltoztak, bontották fel a pezsgőt, folyta pia. Mint egy rakás megvadult majom. Egyszerre szállt ki ez a csürhe, és mint a zombik megindultak ugynabba az irányba -a White Angel nevű szórakozóhelyre. Amiről már hallottam elég cifrákat...
Elfog a rettegés, ha belegondolok, hogy ezek voltak és lesznek azok a felnőttek, akik az ősi, ősemberi bosszú-ösztöneiknek megfelelően háborúkat indítanak, hogy ők azok, akik egy agyatlan részeg rohamukban megkéselhetik az olyanokat, akik egy életet töltöttek el a szellemük kiművelésével. Mi ennek az értelme? Miért álltunk két lábra, ha még mindig majmok vagyunk? Persze, most úgy tűnik, hogy túlzok, de csak jöjjön egy katasztrófahelyzet egy háború, mindenki megértené, hogy miről beszélek. Az emberben ott van az Állat, ami ilyenkor kijöhet. Legszívesebben elvonulnék egy barlangba meditálni Tibetbe és megtagadnám, hogy ember vagyok. Én nem akarok ehhez az őrült, ösztönei által vezérelt fajhzo tartozni.
""Nekem abban sincs semmi "mókás", ha haza kell kísérni a részeg havert..."
Ismétlem: rossz társaságot fogtál ki. Nem mindenki fogott ki rossz társaságot. Nem az egész emberiség hibás abban, ha idétlenek a haverjaid."
Az összes társaság, akit eddig láttam, ilyen volt. Nekem semmi mókás nincs az emberi öntudatlanságban.
""Erre azt tudom mondani, hogy hülye vagy, már bocs."
Hülyézel? Kezdesz dühös lenni?"
Nem vagyok dühös, csak hülyeséget írtál. Feltételezésekbe bocsátkozol, amiket te találsz ki, anélkül, hogy ismernél.
""Látom az fel se merült az okos fejedben, hogy diplomataként azon munkálkodjam, hogy elejét vegyem az ilyen konfliktusoknak."
Kizárt dolog. Az első, aki rólad eszembe jut, nem a diplomata, hanem az inkvizítor."
Te dolgod. Ha ismernénk egymást, és adnék a véleményedre talán elgondolkodnék rajta, hogy magamra vegyem. Így azonban nem érdekel, hogy mit gondol rólam az, aki egy kérdésből akar képet alkotni a személyiségemből. Nem érdekel, ki jut rólam eszedbe.
""Az én elvem pedig az, hogy az emberi élet mindennél előbbre való."
Biztosan nagyra értékeled az emberi életet, ha annyira megveted az emberiséget, hogy inkább nem akarsz ember lenni."
1. Nem az emberiséget vetem meg, hanem a bennünk élő állati ént, és annak megnyilvánulásait. A sötét oldalt, ha úgy tetszik.
2. Ez nem abban nyilvánul meg, hogy bármi erőszakosat tennék az emberek ellen, hanem abban, hogy magamat szigetelném el tőlük. A különbség a módszerekben van.
""Lehet, de megvilágosodást hozna!"
Mi az a megvilágosodás?"
Egy megváltozott, örökké derűs és végtelenül nyugodt tudatállapot. Olvass utána!
13:57
"Az összes társaság, akit eddig láttam, ilyen volt."
Továbbra sem az emberiség hibás abban, hogy hülyékkel barátkozol.
"Nem vagyok dühös, csak hülyeséget írtál."
Azt írtad, hogy "hülye vagy", nem azt, hogy "hülyeséget írtál".
Idézlek: "Feltételezésekbe bocsátkozol, amiket te találsz ki, anélkül, hogy ismernél."
"Nem az emberiséget vetem meg, hanem a bennünk élő állati ént, és annak megnyilvánulásait. A sötét oldalt, ha úgy tetszik."
Erről beszélek. Pontosan úgy beszélsz, mint egy inkvizítor.
"Egy megváltozott, örökké derűs és végtelenül nyugodt tudatállapot."
Hol olvastál róla?
""Lehet, de megvilágosodást hozna!"
Lóf.szt, édes öcsém! Aki nem tud megvilágosodni a 8. ker-ben, vagy Borsodban, az nem fog tudni Tibetben sem. Ezért fölösleges ilyen messzire utazni. Azonkívül, ha már Tibet, meg megvilágosodás: mi sem áll távolabb egy buddhistától az ilyen arisztokratikus, mondhatnám finnyás, lesajnáló és pesszimista hozzáállás, mint amit te képviselsz. Egy buddhista sohasem szégyelli az "emberiséget".
""Az összes társaság, akit eddig láttam, ilyen volt."
Továbbra sem az emberiség hibás abban, hogy hülyékkel barátkozol. "
Akiket a HÉV-en láttam, nem a barátaim voltak. De majd te bemutatsz a Kulturált Alkoholisták Klubjának, ahol ivászat közben verseket elemeznek, találós kérdéseket oldanak meg és zongoraszóra táncolnak.
Vagy akkor neked egészen pontosan milyen "mókás" élményeid voltak a részegséggel?
""Nem az emberiséget vetem meg, hanem a bennünk élő állati ént, és annak megnyilvánulásait. A sötét oldalt, ha úgy tetszik."
Erről beszélek. Pontosan úgy beszélsz, mint egy inkvizítor. "
Áruld már el nekem, azok hogy beszélnek? Én még eggyel sem találkoztam.
""Egy megváltozott, örökké derűs és végtelenül nyugodt tudatállapot."
Hol olvastál róla?"
Nem fogok tudni neked ISDN-számokat beírni. Nézz utána Anthony de Mello, Osho könyveinek, zen-tanításoknak. Ezenkívül ismerek személyesen egy keleti vallási vezetőt, egy mestert.
" ""Lehet, de megvilágosodást hozna!"
Lóf.szt, édes öcsém! Aki nem tud megvilágosodni a 8. ker-ben, vagy Borsodban, az nem fog tudni Tibetben sem."
Ezzel vitába szállnék. Szerintem a környezet, amiben vagyunk, nagyban befolyásolja a személyiségünk fejlődését. Ezért nem jó rossz társaságba, rossz környékre kerülni. "Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók."
"Ezért fölösleges ilyen messzire utazni. Azonkívül, ha már Tibet, meg megvilágosodás: mi sem áll távolabb egy buddhistától az ilyen arisztokratikus, mondhatnám finnyás, lesajnáló és pesszimista hozzáállás, mint amit te képviselsz. Egy buddhista sohasem szégyelli az "emberiséget"." "
Ki beszélt buddhistákról? Egyébként a buddhizmusnak pont van egy inkább én-centrikus, mondhatni kissé "önző" ága, a "kis-szekér".
Ezzel vitába szállnék. Szerintem a környezet, amiben vagyunk, nagyban befolyásolja a személyiségünk fejlődését. Ezért nem jó rossz társaságba, rossz környékre kerülni. "Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók."
"Ezért fölösleges ilyen messzire utazni. Azonkívül, ha már Tibet, meg megvilágosodás: mi sem áll távolabb egy buddhistától az ilyen arisztokratikus, mondhatnám finnyás, lesajnáló és pesszimista hozzáállás, mint amit te képviselsz. Egy buddhista sohasem szégyelli az "emberiséget"." "
Ki beszélt buddhistákról? Egyébként a buddhizmusnak pont van egy inkább én-centrikus, mondhatni kissé "önző" ága, a "kis-szekér".
Jó, hát vitatkozni lehet. Én továbbra is fenntartom, hogy nem kell a világtól elvonulni ahhoz, hogy derűs, elfogadó és kiegyensúlyozott életet éljünk. Legalábbis nem kell túl sokáig.
Azért beszélek buddhistákról, mert te beszéltél Tibetről. Úgy tudom, nem a muszlim, vagy a keresztény hit az elterjedt arrafelé. Egyébként ott pont, hogy nem a "kis szekér", hanem a mahajána (nagy szekér), ill. a vadzsrajána (gyémánt szekér) van jelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!