Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Éreztétek már úgy, hogy nem...

Éreztétek már úgy, hogy nem akartok emberek lenni, mert szégyellitek az emberiséget?

Figyelt kérdés

Elfog a félelem, ha arra gondolok, mennyire ösztönlények vagyunk még mindig. Mennyire ott él bennünk az állat, ami kijöhet egy vészhelyzetben, egy válság alkalmával. Rengeteget gondolkodtam már ezen, és az az érzésem, hogy az emberiség túlértékeli magát. Ösztönlények vagyunk. Nem fogjuk fel, hogy csak azért szeretünk egy babát, kiskutáyt stb. mert felébresztik az óvó-védő ösztöneinket. Az emberek nagyrésze meg fiatalkorában azzal szórakozik, hogy alkohollal rendszeresen előhívja magából az állatot. Mint a Legyeg Urában. Ezt ti nem látjátok így? Visszaemlékezve nem féltetek, amikor egy-egy vadabb táborban meg kellett fékezni a részeg idiótákat, amikor a lányok sikoltoztak és sírtak, a fiúk üvöltöztek, a részegek fetrengtek, verekedések voltak, összehányták magukat? Csak nekem jutnak ezek eszembe az ivásról?

Ma este jöttem haza a HÉV-en. Ami azon történt, az gyakorlatilag az emberi értelem megcsúfolása volt. Egy egész vagonnyi részeg csőcselék volt rajta, üvöltöztek, fetrengtek, verekedni akartak. A lányok is üvöltöztek, dugásról kiáltoztak, bontották fel a pezsgőt, folyta pia. Mint egy rakás megvadult majom. Egyszerre szállt ki ez a csürhe, és mint a zombik megindultak ugynabba az irányba -a White Angel nevű szórakozóhelyre. Amiről már hallottam elég cifrákat...

Elfog a rettegés, ha belegondolok, hogy ezek voltak és lesznek azok a felnőttek, akik az ősi, ősemberi bosszú-ösztöneiknek megfelelően háborúkat indítanak, hogy ők azok, akik egy agyatlan részeg rohamukban megkéselhetik az olyanokat, akik egy életet töltöttek el a szellemük kiművelésével. Mi ennek az értelme? Miért álltunk két lábra, ha még mindig majmok vagyunk? Persze, most úgy tűnik, hogy túlzok, de csak jöjjön egy katasztrófahelyzet egy háború, mindenki megértené, hogy miről beszélek. Az emberben ott van az Állat, ami ilyenkor kijöhet. Legszívesebben elvonulnék egy barlangba meditálni Tibetbe és megtagadnám, hogy ember vagyok. Én nem akarok ehhez az őrült, ösztönei által vezérelt fajhzo tartozni.

2012. jan. 29. 00:10
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Én sokszor szerettem volna már jedi vagy csillagharcos lenni.
2012. jan. 29. 00:16
 2/15 A kérdező kommentje:
Megértelek, ezzel én is ugyanígy vagyok:)
2012. jan. 29. 00:27
 3/15 anonim ***** válasza:
76%

Egy felől nagyon jól teszed, hogy megpróbálod megismerni a tested, azaz az emberiség gyengeségeit, megpróbálod kielemezni hogy mik az ösztönös érzelmek, és mik az igazi értékek.

Viszont azt el kell fogadnod, hogy ember vagy. Nem vagy jobb, mint a többi. Attól, hogy nem érted meg hogy mások mit élveznek abban, hogy állatra isszák magukat, attól te még nem vagy különb, sőt. Lehet hogy téged az önfeledt szórakozás, meg a kiskutyák nem érdekelnek, viszont más érzelmeknek ki vagy téve, pl büszkeség, vagy hatalomvágy. Ezek is emberi tulajdonságok.

Az ember nem attól lesz különb az állatoktól, hogy megpróbál kevésbé állatiasan viselkedni, és géppé válik, hanem hogy megérti az ösztöneit, és megpróbálja megkeresni önmagát, megpróbálja megtalálni hogy milyen célokért akar igazán küzdeni.

Mert attól még, hogy két lábon állunk, autót vezetünk, számítógépes programokat írunk, az eget kutatjuk, nem vagyunk jobbak mint az állatok, csak mások. Ha megnézed milyen irányt vesz a civilizáció, és túllátsz az ipodon, meg az interneten, az igazán fontos célokból nem sokat értünk még el: világháborúk, atombomba, éhezés, még mindig nem találtuk meg az embereknek való társadalmi formát, sőt, ennyi igazságtalanság, ekkora egyenlőtlenség talán még soha nem volt a világon. Igen, egy csomó betegség ellen megvan az ellenszer, csak épp vannak olyan emberek, akiket nem gyógyítunk meg.

2012. jan. 29. 01:53
 4/15 anonim ***** válasza:
44%
Okkal vannak ösztöneink, és nem attól fogunk megtisztulni, hogy elfojtjuk őket, sőt.
2012. jan. 29. 03:17
 5/15 anonim ***** válasza:
Én mindig is ember akartam lenni, csakhogy neandervölgyi.
2012. jan. 29. 08:36
 6/15 anonim ***** válasza:
58%

Az emberiséget nem kell szégyellned, csak azokat, akik szándékosan így viselkednek.

Amúgy meg az ösztönök többsége jó dolog... érteni kell hozzá, és elkerülni azokat a helyzeteket, amikor rosszul működnének.

2012. jan. 29. 12:22
 7/15 anonim ***** válasza:

Mások hülyesége miatt nem fogom szégyellni magam. :)

Én is sokat gondolkoztam ezen az ösztönlény kérdésen, és egy ideje úgy döntöttem: megpróbálom legyőzni. Csak egy kísérleti alanyom van a célra: én magam. És ez nem azt jelenti, hogy elfojtom (mert akkor csak feszül és robbanni fog), hanem megtanulok uralkodni rajta. Hagyom működni őket, de igyekszem oly módon tudatos kontroll alatt tartani, hogy egy adott pontnál tudjam azt mondani, hogy "eddig és ne tovább".

Ha kerek akarnék lenni és pofátlan, akkor a #3 válaszoló szövegét bemásolnám ide - rákoppintott a lényegre.

No, igen ha azt mondom, hogy úgy tekintek egy kisbabára mint potenciális táplálékforrásra, a körülöttem lévők megbotránkoznak. Pedig ők is mondják: "eszem a szívét", "olyan ennivaló". Erről is van egy érdekes cikk, ha érdekel (kicsit hosszú): [link]

2012. jan. 29. 18:45
 8/15 anonim ***** válasza:

"Elfog a félelem, ha arra gondolok, mennyire ösztönlények vagyunk még mindig."

Nem "még mindig", hiszen ez nem változik és nem is fog változni.

Amikor az ember civilizálódik, tanul stb., akkor nem megszünteti az ösztöneit, hanem az ösztönök kiélésének módját irányítja.

(Példa: lehet ösztönös vágyad a rombolás, de ezt kiélheted pozitív módon mondjuk a házakat bontó vasgolyós munkagép pilótájaként vagy robbantómesterként)

"Nem fogjuk fel, hogy csak azért szeretünk egy babát, kiskutáyt stb. mert felébresztik az óvó-védő ösztöneinket."

Felfogjuk. Ha nem fognánk fel, te se írnád ezt ide...

"Csak nekem jutnak ezek eszembe az ivásról?"

Az ivás produkál csúnya dolgokat, de a hozzá fűződő emlékeim között csak mókásak vannak, ijesztőek nem. Rossz társaságokat foghattál ki.

" Egyszerre szállt ki ez a csürhe, és mint a zombik megindultak ugynabba az irányba -a White Angel nevű szórakozóhelyre. "

És? Elkövettek bűncselekményt? Nem. Fogyasztásuk révén hozzájárultak a GDP-hez? Igen.

"ősemberi bosszú-ösztöneiknek megfelelően háborúkat indítanak"

Te pedig, a fegyelmezett, intelligens, csendes ember az vagy, aki ezekben a háborúkban vagy a tervezőirodában ül és tökéletesíti a fegyvereket, vagy amikor hívja a kötelesség, örömmel elindul kamikaze-bevetésre :)))

Mivelhogy a rendszeretetet és a magas elvek iránti tiszteletet háborúban így szokták kiélni.

"Legszívesebben elvonulnék egy barlangba meditálni Tibetbe és megtagadnám, hogy ember vagyok."

Ez is ösztönös indítékokon nyugvó cselekvés lenne.

2012. jan. 30. 12:43
 9/15 A kérdező kommentje:

""Csak nekem jutnak ezek eszembe az ivásról?"

Az ivás produkál csúnya dolgokat, de a hozzá fűződő emlékeim között csak mókásak vannak, ijesztőek nem. Rossz társaságokat foghattál ki."

Kinek mi a mókás. Nekem abban sincs semmi "mókás", ha haza kell kísérni a részeg havert -10 fokban a fél városon keresztül, aki üvöltözik az utcán, közben meg nyugtatni kell a síró barátnőjét. A hányásban sem találok túl sok mókát, ahogy abban sem, hogy a részeg idióták józan járókelőkbe kötnek bele. Amikor a 45 kilós csaj eszméletlenre issza magát, abban sem találok túl sok vidámságot. Vagy amikor a részeg hülyék összetörnek valamit. Utálom az egész ivászatot, úgy ahogy van. Primitív virtus, olyan szórakozás, ami semmit nem fejleszt. Inkább kiélem magam sportban, vagy táncolok.

"" Egyszerre szállt ki ez a csürhe, és mint a zombik megindultak ugynabba az irányba -a White Angel nevű szórakozóhelyre. "

És? Elkövettek bűncselekményt? Nem. Fogyasztásuk révén hozzájárultak a GDP-hez? Igen."

Bűncselekményt? Nekem elég az, hogy majdnem megvertek egy egyszerű utast. Azonkívül az egész HÉV tőlük zengett, dülöngéltek, leöntöttek mindent, ami szerintem kimeríti a "másokat viselkedésével zavaró" utas fogalmát, ami a BKV-nál szabálysértés.

Amúgy ne félj, valószínűleg nem a kulturált szórakozásért mentek abba a szennygödörbe. Tele van drogdílerekkel, állandóan verekednek, úgyhogy nem kell ott sokat keresgélni, ha bűncselekményt akarsz látni.

És ki a tökömet érdekli a GDP, ha a kultúra meg a normális emberek rovására megy?

""ősemberi bosszú-ösztöneiknek megfelelően háborúkat indítanak"

Te pedig, a fegyelmezett, intelligens, csendes ember az vagy, aki ezekben a háborúkban vagy a tervezőirodában ül és tökéletesíti a fegyvereket, vagy amikor hívja a kötelesség, örömmel elindul kamikaze-bevetésre :)))"

Erre azt tudom mondani, hogy hülye vagy, már bocs. Sosem lennék ilyen elvakult hülye, minden tőlem telhetőt megtennék, hogy elszökjek. Mert utálom a háborút, minden háborút. S eltévelyedett politikusokért se szívesen halnék meg. Drágább annál az életem, mint hogy idiótákért áldozzam fel. Őrült, fanatikus japán meg végképp nem vagyok.

Látom az fel se merült az okos fejedben, hogy diplomataként azon munkálkodjam, hogy elejét vegyem az ilyen konfliktusoknak.

"Mivelhogy a rendszeretetet és a magas elvek iránti tiszteletet háborúban így szokták kiélni."

Az én elvem pedig az, hogy az emberi élet mindennél előbbre való. Ahhoz egyébként kifejezetten hülyének kell lenni, hogy bevegyél olyan magasztos elveket, amiknek az ára emberek millióinak megölése.

""Legszívesebben elvonulnék egy barlangba meditálni Tibetbe és megtagadnám, hogy ember vagyok."

Ez is ösztönös indítékokon nyugvó cselekvés lenne."

Lehet, de megvilágosodást hozna!

2012. jan. 30. 13:14
 10/15 anonim ***** válasza:

13:14

"Nekem abban sincs semmi "mókás", ha haza kell kísérni a részeg havert..."

Ismétlem: rossz társaságot fogtál ki. Nem mindenki fogott ki rossz társaságot. Nem az egész emberiség hibás abban, ha idétlenek a haverjaid.

"Erre azt tudom mondani, hogy hülye vagy, már bocs."

Hülyézel? Kezdesz dühös lenni?

"Látom az fel se merült az okos fejedben, hogy diplomataként azon munkálkodjam, hogy elejét vegyem az ilyen konfliktusoknak."

Kizárt dolog. Az első, aki rólad eszembe jut, nem a diplomata, hanem az inkvizítor.

"Az én elvem pedig az, hogy az emberi élet mindennél előbbre való."

Biztosan nagyra értékeled az emberi életet, ha annyira megveted az emberiséget, hogy inkább nem akarsz ember lenni.

"Lehet, de megvilágosodást hozna!"

Mi az a megvilágosodás?

2012. jan. 30. 13:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!