Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Szerintetek etikus a sorkatona...

Szerintetek etikus a sorkatonaság?

Figyelt kérdés

Az ember beleszületik az országba, akaratán kívül annak állampolgára lesz, aztán elküldik valami háborúba, amit néhány politikus (akik sosem harcolnak) határoz el, valami országok közötti régi sérelem alapján. Egyikhez sincs semmi köze és nincs választása. Ez hol jogos? Én fix. hogy kitalálnék valamit, ha engem be akarnának sorozni, nem értek egyet semmilyen háborúval, nincs közöm semmilyen külpolitikai konfliktushoz, nincs kedvem családokat megnyomorítani, mert akkor semmivel sem leszek jobb, mint azok, akik esetleg az én családomat nyomorították meg egykor. Ők is csak parancsra cselekedtek, és fel sem fogták, mennyi nyomort okoztak.

Mit gondoltok erről?

2011. okt. 29. 14:28
1 2 3 4
 31/37 anonim válasza:
74%

_"a délszláv háború magyarországot veszélyeztette"

Melyik? Mikor? Hol? "-

Hát aki ezt kérdezte, az teljesen tájékozatlan.

-Melyik ?

-Mind.

-Mikor?

-Mindig, '90 óta.

-Hol?

-Hát a Balkánon b...meg! A Délvidéken.

De ez tényleg nem etika kérdése. A katonai eskü teljes szövegét kellene először elolvasni, azután felfogni miről szól. A HONVÉD(katona) nem csak háború esetén kell, hogy megvédje az állampolgárokat és azok javait. Az csak egy, a sok közül!!!

Hanem mindig, minden körülmények között, ha kell az élete árán is!

Szerinted csak háború esetén kell mozgósítani nagyobb létszámú embereket, nagy teherbírású gépeket? Egy helikopterrel csak tankot lehet szállítani? Egy tank csak lőni tud? A katona csak lövészárkot áshat? Te az utóbbi 15 évben hol voltál? Amikor a 98-99-ben áradtak a folyók, te hol voltál? Én a Tisza gátjain.Amikor 99-ben a hatalmas hó az ország nagy részét hetekre megbénította, te hol voltál? Én képzeld el kenyeret és tejet szállítottam T 72-es harckocsin. Azóta a csodálatos liberálisok felfüggesztették a honvédség sorállományának behívását. Most a legutóbbi árvíznél meg nem volt elég felkészült ember, nem volt kinek megvédeni a hazát -aminek jelentését egyébként nem ártana tudni-, így nem véletlen, hogy az a kevés rendőr, meg párszáz szerződéses katona nem bírta az iramot, így a víz megnyerte a csatát.

De ha belegondolsz, az iszapömléskor azért időben sikerült egy zászlóaljat mozgósítani, így órák alatt sikerült az embereket evakuálni. Azért ugye, az nem semmi volt !? Hát ezeken is el kellene gondolkodni, mielőtt etikáról beszéltek. Háború, világbéke, ugyanmár ...Majd ha kihal a bolygó, akkor lehet itt világbékéről beszélni.

2011. dec. 20. 12:06
 32/37 anonim ***** válasza:
a háború mikor volt etikus? sose azok halnak meg a háborúkban akik elindítják! mindig az ártatlan szenvedi meg, míg az indítók jól meghíznak rajta (meg akik a fegyvereket gyártják)! amit talán értelmesnek tartok a sorkatonaságban, hogy ad neked egy jó fizikumot, ad neked önbecsülést, és megismerhetsz embereket, új dolgokat, ami sosem árt az életben
2012. jan. 11. 15:16
 33/37 anonim ***** válasza:
ja és amit az előttem író írt, hogy a fiatalok nyugodtan mehetnek segédkezni a környezeti katasztrófákhoz! ilyenkor belehet vetni őket, legalább nem mindig a számítógép előtt ülnek
2012. jan. 11. 15:18
 34/37 A kérdező kommentje:
Az önkéntes segédkezéssel abszolút egyetértek. Ártatlan emberek gilkolásával nem (nem érdekel, ki mit mond, nekem a büntetés terhe mellett besorozázsra kötelezett civil ártatlannak számít). Én nem fogok családokat megnyomorítani. Mi van, ha az eszmével sem értek egyet, amiről a háború szól?
2012. jan. 11. 15:27
 35/37 anonim ***** válasza:

épelméjű ember biztos hogy egyet fog azzal érteni, hogy a háború bűn és értelmetlen... én is pont ezen gondolkoztam, hogy mi van akkor ha neadjIsten háború lesz és be kell vonulnom.. a köznép sohasem akar háborút, mindig megvan vezetve (kivéve ha ez szabadságharc, ugyanis ott a megszálló népet mindenki ki akarja takarítani az országból).. mindig van egy szűk réteg aki ráerőszakolja a többségre, hogy márpedig nekik háborúzniuk kell, különben bünti lesz (lásd nemesség régen, ma parlament).. a világ egy büdös hely, mégis megvan a maga szépsége, ha háború lesz te két dolgot tehetsz: 1. elfogadod a helyzetedet, és bevonulsz, félve a büntetéstől 2. nem fogadod el a helyzeted, nem vonulsz be, ellenállsz = vagy börtönbe csuknak, vagy tovább nem is merek gondolni 3. elhagyod az országot

én nem tudom mit tennék egyenlőre, egyik pontot se tartom megoldásnak

2012. jan. 12. 11:24
 36/37 anonim ***** válasza:

"Mi van, ha az eszmével sem értek egyet, amiről a háború szól?"

A háborúk rendszerint nem eszmékről szólnak. Az eszmei körítés a buta emberek meggyőzésére szolgáló ideológia.

Amúgy meg az ellenvetéseidre részletes választ kaptál, érdekes, hogy ennek ellenére nem fejlődött az álláspontod.

2012. jan. 12. 12:01
 37/37 anonim ***** válasza:
így van ahogy az előttem író írta, a háború MINDIG a pénzről szól, az ideológia az csak egy olyan körítés amivel elhitetik veled hogy te egy "jó" célért küzdesz és megéri eldobni az életed ..azért hogy ők meggazdagodjanak
2012. jan. 12. 15:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!