Szerintetek etikus a sorkatonaság?
Az ember beleszületik az országba, akaratán kívül annak állampolgára lesz, aztán elküldik valami háborúba, amit néhány politikus (akik sosem harcolnak) határoz el, valami országok közötti régi sérelem alapján. Egyikhez sincs semmi köze és nincs választása. Ez hol jogos? Én fix. hogy kitalálnék valamit, ha engem be akarnának sorozni, nem értek egyet semmilyen háborúval, nincs közöm semmilyen külpolitikai konfliktushoz, nincs kedvem családokat megnyomorítani, mert akkor semmivel sem leszek jobb, mint azok, akik esetleg az én családomat nyomorították meg egykor. Ők is csak parancsra cselekedtek, és fel sem fogták, mennyi nyomort okoztak.
Mit gondoltok erről?
"Az ember beleszületik az országba, akaratán kívül annak állampolgára lesz,"
Így van. Ide születtél, ez a hazád, amelyben különféle JOGAID és KÖTELESSÉGEID vannak.
"aztán elküldik valami háborúba, amit néhány politikus (akik sosem harcolnak) határoz el, valami országok közötti régi sérelem alapján."
Igazad van, a háború mindig negatív indítékok alapján keletkezik. Általában azért, mert legalább az egyik fél annyira elégedetlen a helyzetével, hogy azt akár erőszakos úton is meg akarja változtatni.
"Egyikhez sincs semmi köze és nincs választása. Ez hol jogos?"
Jogos. Itt élned is jogos, jogod van magyar állampolgárként mindazokhoz, amik megilletik a magyarokat. És bizony mindezek fejében kötelességeid is vannak a hazáddal szemben. Például meg kell védened, ha megtámadják.
"Én fix. hogy kitalálnék valamit, ha engem be akarnának sorozni,"
Nos, háború esetén elég hamar másfél méter mélyre kerülnél.
"nem értek egyet semmilyen háborúval,"
Én sem. De attól, hogy nem értesz egyet a pofozkodással, még egy csendes sarokban jól képen törölhetnek, nem?
"nincs közöm semmilyen külpolitikai konfliktushoz,"
Kivéve, ha az a hazádat érinti...
"nincs kedvem családokat megnyomorítani, mert akkor semmivel sem leszek jobb, mint azok, akik esetleg az én családomat nyomorították meg egykor."
Vagy éppen most nyomorítják meg, mert te nem akarsz háborúzni - ők viszont igen.
"Ők is csak parancsra cselekedtek, és fel sem fogták, mennyi nyomort okoztak."
Nem is gondolkoztak rajta. Nem az volt a dolguk. Odaküldték őket ölni - és ők odamentek és öltek.
Magam részéről nem szeretem a háborút. Semmi kedvem embereket ölni, vagy meghalni egy háborúban. Nem akarok nyomorékként visszatérni a harctérről, vagy átadni egy barátom halálhírét a feleségének, vagy a gyerekeinek. NEM AKAROK HÁBORÚT!
De a hazámat megvédeném, ha megtámadják. Én itt vagyok itthon, itt születtem, itt élnek a szeretteim, a családom, az ismerőseim, barátaim. Ha valaki idejön háborúzni, és mindezt veszélyezteti, az ellen igenis fegyvert fognék. Függetlenül attól, hogy ez egyébként is kötelességem lenne, én úgy érzem, hogy ez lenne a helyes cselekedet.
Pedro
Jók a levezetések, de nem vagyok meggyőzve. A
Mi van, ha én nem hiszek az államokban, országokban? Mi van, ha én nem tartom magam ennek a "csapatnak" a tagjának? Nem hagynak választást. Én szabad embernek születtem, és nekem ne mondja meg senki, hogy miféle értelmetlen, politikusok által a múlt hülyeségeiből kifejlődő konfliktusban vegyek részt. Nem. Engem nem érdekelnek az olyan fogalmak, mint a "haza védelme". Pontosabban érdekel, de nem az én feladatomnak érzem. A hazát a rablógyilkos cigányoktól is kellene védeni. Meg attól, hogy ezeket a szar ValóVilág sztárokat adják a TV-ben. Én ezzel ugyanúgy nem értek egyet, mint a háborúval. Ami meg azt illeti, hogy mi van, ha megtámadják az országot: nos, mit szólnátok ahhoz, hogy mindenki így gondolkodjon és akkor senki nem támadna meg senkit? Szerintem itt a lényeg a megelőzés.
Most tegyük fel, hogy a politikusok eldöntik, hogy Magyarország lakosságát háborúba szólítják az USA ellen, mert kitalálták, hogy nekik kell Hawaii. Ki az, aki egyetértene egy ilyen bődületes baromsággal? Ti elmennétek, csak azért, mert "ez a kötelességetek?". Engem nem érdekel az állam. Engem az emberiség érdekel, úgy en bloc. Azzal a párttal sem értek egyet, ami jelenleg kormányon van, mégis állampolgár vagyok. De nem értem, hogy mi az, hogy beleszületik valaki ebbe az országba, és mindenféle láncot ráaggatnak, anélkül, hogy egyáltalán megkérdeznék tőle, hogy akarja-e.
" "nincs közöm semmilyen külpolitikai konfliktushoz"
Fel tudod fogni hogy a délszláv háború magyarországot veszélyeztette? Fel tudod fogni hogy az USA hadserege állította meg ezt a háborút? Ők hullajthatták a vérüket magyarországért? Te a saját hazádért nem volnál képes?"
Nem. Nem érdekelnek a mögötte álló eszmék, én csak nyomort, öldöklést és káoszt látok. Bármilyen furcsának tartod is, abban sem hiszek, hogy "ez a föld az enyém". Sokkal több igazság volt az őslakos amerikai indiánok világnézetében. Lehet, hogy nem tudtak ellenállni, de nem is pusztították a természetet, amiben éltek...
A Föld mindenkié, és nekem jogom van rajta élni és eldönteni, hogy mit akarok.
Kérdező, szeretném azzal kezdeni, hogy alapvetően nem látod másképp a helyzetet mint mi, csak még gondolom fiatal vagy (16 körülire tippelnélek), és kicsit megzavart téged a sok liberalista fasság, meg a zeitgeist. Viszont látszik, hogy gondolkozol, szal jó úton vagy :)
"Mi van, ha én nem hiszek az államokban, országokban? Mi van, ha én nem tartom magam ennek a "csapatnak" a tagjának? Nem hagynak választást. Én szabad embernek születtem... Engem nem érdekelnek az olyan fogalmak, mint a "haza védelme". Pontosabban érdekel, de nem az én feladatomnak érzem."
A szabadság az egy külön téma, amiről órákat lehetne beszélni, hogy mi az, és egyáltalán létezik-e vagy nem. Viszont a te fajtádra mondta azt Petőfi, hogy sehonnai bitang ember :P
Egyébként a politikusokért nem kell meghalni, senki se fogja gyurcsányért, vagy orbánért lelövetni magát. Viszont a politikusok belevihetik az országot egy háborúba, ez tény. Meg lehet halni jó célért, rossz célért, és feleslegesen is. Persze nehéz tudni, hogy melyik melyik. Ha viszont a jó célért nem hal meg senki, akkor a világ egy idő után nagyon csúnya hellyé fog alakulni...
"A hazát a rablógyilkos cigányoktól is kellene védeni. Meg attól, hogy ezeket a szar ValóVilág sztárokat adják a TV-ben. Én ezzel ugyanúgy nem értek egyet, mint a háborúval."
és teszel is valamit ezellen, vagy csak nyomod a rasszista szöveget a gyiken, mert te szabadnak születtél?
"Ami meg azt illeti, hogy mi van, ha megtámadják az országot: nos, mit szólnátok ahhoz, hogy mindenki így gondolkodjon és akkor senki nem támadna meg senkit? Szerintem itt a lényeg a megelőzés."
igen. és ha a nagymamámnak kerekei lettek volna, akkor én lennék az autóbusz. nagyon jól látod a helyzetet. Csakhogy a nagymamámnak lábai voltak, az emberek pedig önzőek.
"Most tegyük fel, hogy a politikusok eldöntik, hogy Magyarország lakosságát háborúba szólítják az USA ellen, mert kitalálták, hogy nekik kell Hawaii. Ki az, aki egyetértene egy ilyen bődületes baromsággal?"
Senki. Ezért nem támadjuk meg Hawaiit... ettől függetlenül a politika nem működik jól, ez tény. szerintem a demokrácia megbukik hamarosan.
"A Föld mindenkié, és nekem jogom van rajta élni és eldönteni, hogy mit akarok."
Semmihez nincs jogod, még szarni se, ha nem harcolsz a jogaidért, vagy valaki más nem harcol értük. A te jogaidért más emberek harcoltak. Ezt ne felejtsd el. A gyerekeid jogaiért ki fog harcolni?
Haborus helyzetben az ilyeneket lelovik, mint a kutyat.
Jó olvasni, hogy alig valaki válaszolt a kérdésre magára, a többiek jogról és valós helyzetről beszéltek, amiknek nem sok köze van az etikához.
Tehát: szerintem nem etikus, senki se rendelkezhet felettem.
"A hazát a rablógyilkos cigányoktól is kellene védeni. Meg attól, hogy ezeket a szar ValóVilág sztárokat adják a TV-ben. Én ezzel ugyanúgy nem értek egyet, mint a háborúval."
"és teszel is valamit ezellen, vagy csak nyomod a rasszista szöveget a gyiken, mert te szabadnak születtél?"
Pontosan mit akarsz, mit tegyek? A cigányokat jobban védi a törvény, mint engem és a médiát sem áll módomban befolyásolni.
"Ami meg azt illeti, hogy mi van, ha megtámadják az országot: nos, mit szólnátok ahhoz, hogy mindenki így gondolkodjon és akkor senki nem támadna meg senkit? Szerintem itt a lényeg a megelőzés."
"igen. és ha a nagymamámnak kerekei lettek volna, akkor én lennék az autóbusz. nagyon jól látod a helyzetet. Csakhogy a nagymamámnak lábai voltak, az emberek pedig önzőek."
És hülyék is. És attól, hogy hülyék, és mondjuk azt mondják, hogy vessük be az atombombát az oroszok ellen, az oroszok meg válaszképp bevetik a sajátjaikat az amerikaiak ellen, és az egész földi élővilág elpusztul, és kötelezik az amerikai állampolgárokat, hogy ezt támogassák, attól még az állampolgárok ellenállhatnak és van joguk egyet nem érteni. Persze ilyen nem történne meg, mert legalább odáig eljutottunk, hogy belássuk, hogy az atombomba a fentebb említett okokból senkinek nem jó, de a többi háború sem jobb semmivel.
Egyszerűbben: igen, önzőek, és ahelyett, hogy ebbe beletörődünk és bólogatunk meg háborúzgatunk, esetleg fejlődhetnénk valamicskét erkölcsileg.
"Most tegyük fel, hogy a politikusok eldöntik, hogy Magyarország lakosságát háborúba szólítják az USA ellen, mert kitalálták, hogy nekik kell Hawaii. Ki az, aki egyetértene egy ilyen bődületes baromsággal?"
Senki. Ezért nem támadjuk meg Hawaiit... ettől függetlenül a politika nem működik jól, ez tény. szerintem a demokrácia megbukik hamarosan.
"A Föld mindenkié, és nekem jogom van rajta élni és eldönteni, hogy mit akarok."
"Semmihez nincs jogod, még szarni se, ha nem harcolsz a jogaidért, vagy valaki más nem harcol értük. A te jogaidért más emberek harcoltak. Ezt ne felejtsd el. A gyerekeid jogaiért ki fog harcolni?"
Mit szólnál ahhoz, hogy a kezdet kezdetén senki nem harcolt senki jogaiért, hanem mindenki a sajátjáért? Ha meg kell verekednem egy utcai rablóval, akkor legyen, de az azért kicsit más kategória, mint amikor embereket kell lelőnöm, akiknek az a bűnük, hogy a határ túloldalán születtek, és ezért már más csapatba tartoznak. "Egyébként meg kifejtenéd azt, hogy az én jogaimért más emberek harcoltak?" Ha senki nem harcolt volna azért, hogy Mo. megmaradjon, és most szlováknak születnék, akkor nyilván ezzel nem lenne bajom, mert akkor szlovák lennék. Csak azért harcoltak, hogy legyenek emberek, akik továbbviszik a nemzet kulturáját, vagyis magáért a kulturáért. Ha szlováknak születtem volna, akkor meg teljes jogú szlovák állampolgár lennék, és nyilván nem gondolkodnék ilyesmin. Ennyi erővel le lehetne támadni az utcán szlovák embereket, hogy miért nem magyarnak születtek.
döncike válasza:
Haborus helyzetben az ilyeneket lelovik, mint a kutyat.
A kvrva anyádat lövöd te le. Ismétlem: mi a fäsz az, hogy megszületek erre a földre az édesanyámtól, és valami idegen emberek, akikhez semmi közöm, azt mondják, hogy akkor most menjek és kockáztassam az életemet valami megfoghatatlan hülyeségért? Hadd döntsem már el, hogy akarok-e gyilkos lenni, vagy nem! Ez egyszerűen nonszensz. Aztán meg persze ha vesztünk, akkor meg azért lőnek le, mert háborús bűnös vagyok. Semmi választás nincs, tökéletes értelmetlenség. Aki megpróbálna lelőni, azt a polgári fegyvertartást kihasználva én lőném le. Önvédelemből. Ha utána meghalok, akkor is. Inkább meghalok és válok mártírrá, mint potenciális gyilkossá.
rejehw válasza:
"Jó olvasni, hogy alig valaki válaszolt a kérdésre magára, a többiek jogról és valós helyzetről beszéltek, amiknek nem sok köze van az etikához.
Tehát: szerintem nem etikus, senki se rendelkezhet felettem."
Örülök, hogy te is így látod!
Alapvetően igazad van kérdező, mert nekünk, mint embereknek természetünknél fogva megvan a szabad akaratból való döntéshez a jogunk.
Ha azt mondaná a kormány, hogy itt van egy politikai indok, és tessék fegyvert fogva lerohanni ezt az xy országot akkor semmiben sem különböznék mint a náci Németország 1939 szept. 1.-én, vagy mondhatnánk a "demokrácia védelmezője" USA-t, és sorolhatjuk.
Amikor majd az értelmetlen háború után ami pénzről, területről, olajról szólt találkozol a gyerekekkel akik miattad szülők nélkül nőnek fel próbálj a szemükbe nézni, és azoknak magyarázd hogy csak parancsot teljesítettél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!