Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Szerintetek etikus a sorkatona...

Szerintetek etikus a sorkatonaság?

Figyelt kérdés

Az ember beleszületik az országba, akaratán kívül annak állampolgára lesz, aztán elküldik valami háborúba, amit néhány politikus (akik sosem harcolnak) határoz el, valami országok közötti régi sérelem alapján. Egyikhez sincs semmi köze és nincs választása. Ez hol jogos? Én fix. hogy kitalálnék valamit, ha engem be akarnának sorozni, nem értek egyet semmilyen háborúval, nincs közöm semmilyen külpolitikai konfliktushoz, nincs kedvem családokat megnyomorítani, mert akkor semmivel sem leszek jobb, mint azok, akik esetleg az én családomat nyomorították meg egykor. Ők is csak parancsra cselekedtek, és fel sem fogták, mennyi nyomort okoztak.

Mit gondoltok erről?

2011. okt. 29. 14:28
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
0%

"Egyszerűbben: igen, önzőek, és ahelyett, hogy ebbe beletörődünk és bólogatunk meg háborúzgatunk, esetleg fejlődhetnénk valamicskét erkölcsileg."

Ez nézőpont kérdése, és ne haragudj, hogy ennyire magabiztosan nyilatkozom, de a te nézőpontod hibás, az enyém pedig helyes. Belátni, hogy az emberek önzőek és gonoszok, az nem beletörődés, hanem bölcsesség. Harcolni az igazságért pedig nemes dolog.

"Ha senki nem harcolt volna azért, hogy Mo. megmaradjon, és most szlováknak születnék, akkor nyilván ezzel nem lenne bajom, mert akkor szlovák lennék."

Tanulj kicsit több történelmet. A leigázott nép sorsa nem az, hogy: "na, mostantól nem magyar vagy, hanem német! Üdv közöttünk!". És rengeteg vér folyt az igazságért, ezek nélkül a hősök nélkül a világ (és magyarország is) ma egy sokkal rosszabb hely volna. Inkvizíció, rabszolgák, első éjszaka joga, stb...

"A kvrva anyádat lövöd te le. Ismétlem: mi a fäsz az, hogy megszületek erre a földre az édesanyámtól, és valami idegen emberek, akikhez semmi közöm, azt mondják, hogy akkor most menjek és kockáztassam az életemet valami megfoghatatlan hülyeségért? Hadd döntsem már el, hogy akarok-e gyilkos lenni, vagy nem! ...Inkább meghalok és válok mártírrá, mint potenciális gyilkossá."

Ide vezet a modern nevelés... Egyébként nem mártírrá válnál, hanem egy utolsó hazaárulóvá, akire senki nem fog emlékezni, eggyé azokkal, akik miatt esetleg, a világ méglejjebb csúszott, mint most van.

"Aki megpróbálna lelőni, azt a polgári fegyvertartást kihasználva én lőném le. Önvédelemből."

LOL. Ha ez nem önzőség, akkor mi az? Csak a saját életedet mentenéd meg, és ezért ölnél is.

Ezután elég vicces, hogy az emberiség erkölcsi fejlődésére vársz...

"Kinek drágább rongy élete, Mint a haza becsülete."

2011. okt. 30. 08:52
 22/37 anonim ***** válasza:
64%

"Harcolni az igazságért pedig nemes dolog."

Aha, de ki dönti el, hogy mi az igazság?

2011. okt. 30. 11:06
 23/37 anonim ***** válasza:

""Harcolni az igazságért pedig nemes dolog."

Aha, de ki dönti el, hogy mi az igazság?"

Te.

2011. okt. 30. 11:25
 24/37 A kérdező kommentje:

Az igazság eldöntéséről annyit, hogy nekem ez, neked meg az. Innentől kezdve nem vagyunk sokkal előrébb, mint az anarchia, az erősebb igazsága érvényesül.

""Egyszerűbben: igen, önzőek, és ahelyett, hogy ebbe beletörődünk és bólogatunk meg háborúzgatunk, esetleg fejlődhetnénk valamicskét erkölcsileg."

Ez nézőpont kérdése, és ne haragudj, hogy ennyire magabiztosan nyilatkozom, de a te nézőpontod hibás, az enyém pedig helyes. Belátni, hogy az emberek önzőek és gonoszok, az nem beletörődés, hanem bölcsesség. Harcolni az igazságért pedig nemes dolog. "

Tök mindegy, hogy beletörődés-e vagy bölcsesség, a lényeg, hogy egy apátia áll mögötte. Nem újdonság számomra az, hogy az emberek önzőek, csakhogy én pontosan ezért nem akarok harcolni az önző emberek nevében. Azt meg, hogy mi a nemes dolog, magyarázhatod a feleségednek, aki elveszíti a gyerekei apját.

"Ha senki nem harcolt volna azért, hogy Mo. megmaradjon, és most szlováknak születnék, akkor nyilván ezzel nem lenne bajom, mert akkor szlovák lennék."

"Tanulj kicsit több történelmet. A leigázott nép sorsa nem az, hogy: "na, mostantól nem magyar vagy, hanem német! Üdv közöttünk!". És rengeteg vér folyt az igazságért, ezek nélkül a hősök nélkül a világ (és magyarország is) ma egy sokkal rosszabb hely volna. Inkvizíció, rabszolgák, első éjszaka joga, stb... "

Nem értettél meg. Csak azt mondtam, hogy személyesen értem BIZTOS NEM harcolt senki sem, csak a hazáért harcoltak. A szlovákokkal meg nem lenne baj, ha eleve el sem kezdjük az I. vh-t.

"A kvrva anyádat lövöd te le. Ismétlem: mi a fäsz az, hogy megszületek erre a földre az édesanyámtól, és valami idegen emberek, akikhez semmi közöm, azt mondják, hogy akkor most menjek és kockáztassam az életemet valami megfoghatatlan hülyeségért? Hadd döntsem már el, hogy akarok-e gyilkos lenni, vagy nem! ...Inkább meghalok és válok mártírrá, mint potenciális gyilkossá."

"Ide vezet a modern nevelés... "

Hova? Áruld már el nekem, miért nincs igazam? Ki képzeli magát istennek, hogy az én életem felett akar rendelkezni? Kinek lenne ehhez mégis joga? Egy politikusnak, aki egy ország meghülyítésével feljutott a kormányba? És ha én tudom, hogy különb ember vagyok nála? Engem senki nem kényszerítsen arra, hogy a nyomort terjesszem. Vannak elveim, van saját életem, nincs szükségem rá, hogy megmondják, miben higgyek és mit tegyek. Én NEM értek egyet a háborúval, innentől kezdve ne kényszerítsenek rá. És a szabad akaratomat SOHASEM fogják elvenni, arra semmilyen kormány sem képes. Megkínozhatnak, lelőhetnek, de azt nem vehetik el. Ami már önmagában is azt bizonyítja, hogy nem rendelkezhetnek felőlem.

"Egyébként nem mártírrá válnál, hanem egy utolsó hazaárulóvá, akire senki nem fog emlékezni, eggyé azokkal, akik miatt esetleg, a világ méglejjebb csúszott, mint most van. "

Én nem félek a szavaktól. Felőlem hívjanak hazaárulónak vagy gyávának vagy a rendszer ellenségének vagy aminek akarnak. Engem nem az határoz meg, hogy alacsonyabbrendű vagy engem nem ismerő emberek engem minek hívnak. Hogy a világ mi által csúszik lejjebb, az pedig nem a te tiszted eldönteni. Különben sem tudhatod. Mo. helyzete lehet, hogy rosszabb lesz, más országé meg lehet hogy jobb ezáltal. És akkor most lejjebb ment, vagy feljebb? Nincs olyan, hogy "jó" meg "rossz", nézőpontok vannak.

""Aki megpróbálna lelőni, azt a polgári fegyvertartást kihasználva én lőném le. Önvédelemből."

LOL. Ha ez nem önzőség, akkor mi az? Csak a saját életedet mentenéd meg, és ezért ölnél is. "

Már ne aragudj, önvédelemből meg kell tennem. Az nem önzőség, hogy esetleg apa vagyok és valami tök idegen engem harcra kényszerít, amikor nem akarok és nem értek egyet vele? Engem ne kezeljen senki agyatlan robotként, aki csak lő, ha parancsot kap rá, aki a politikusok játékkatonája. Ha ezen múlna, megtenném. Most ha odamennék hozzád, hogy menj és gyújts fel egy falut, amiben civil emberek laknak, különben lelőlek, akkor te hogyan reagálnál?

"Ezután elég vicces, hogy az emberiség erkölcsi fejlődésére vársz...

"Kinek drágább rongy élete, Mint a haza becsülete.""

Az emberiség erkölcsi fejlődéséhez az az út vezet, hogy hagyjuk az egyént kibontakozni, ahelyett, hogy eldobható, feláldozható, sorozatgyártott bábként kezeljük. EZ volt a hozzáállás a múlt században, amit én hirdetek pedig egyre inkább a jelenlegi. Akadékoskodhatsz, ha akarsz, de legalább ebbe az egybe gondolj bele. Valaki írta a náci párt hatalomra jutását, amivel maximálisan egyetértek. Nem tudod felfogni, milyen hihetetlenül veszélyes teljesíteni vaktában egy parancsot? Hatalomra jut egy párt, azt mondja, hogy háborúzzunk, felfegyverzi a lakosságot és máris egynép válik gyilkossá. Rengeteg életet tesznek tönkre, helyrehoizhatatlan sebeket ejtenek sok ember életén és mindezt csak azért, mret "parancsot teljesítenek". A gondolkodással fejlődünk erkölcsileg, nem a nem gondolkodással. Vajon mit szólnál, ha katonák leölnék az egész családodat? Egy szavad se lehetne, hiszen csak parancsra tették. Aztán beállnál katonának vagy valami szélsőséges pártba, hogy visszavághass a veszteségedért. Aztán te ejtenél sebeket valakin, akkor meg az esküdne hasonlóan bosszút és így tovább a végtelenségig. Ezért nem fejlődik eléggé az emberiség. Mert nem látjuk be, hogy abba kell hagyni az erőszaktevést.

2011. okt. 30. 14:46
 25/37 anonim ***** válasza:

"Én NEM értek egyet a háborúval, innentől kezdve ne kényszerítsenek rá. És a szabad akaratomat SOHASEM fogják elvenni, arra semmilyen kormány sem képes. Megkínozhatnak, lelőhetnek, de azt nem vehetik el. Ami már önmagában is azt bizonyítja, hogy nem rendelkezhetnek felőlem."

Megint a nézőpontok. Szerinted én nem vagyok szabad ember, mert (önszántamból) kész lennék elmenni katonának, hogy kiképezzenek a haza védelmére, és ha szükség volna rám, akkor legjobb tudásom szerint megvédeném a hazámat, akár az életem is adnám érte.

Te viszont szabad ember vagy, a szabadságról papolsz, hiszen megkínozhatnak, brutális adókat vethetnek ki rád, halálra dolgoztathatnak, megerőszakolhatják a feleségedet, ráderőszakolhatnak olyan kultúrát amit csak akarnak (pl szlovákot: te magad mondtad), de te nem háborúznál akkor sem.

"Már ne aragudj, önvédelemből meg kell tennem. Az nem önzőség, hogy esetleg apa vagyok és valami tök idegen engem harcra kényszerít, amikor nem akarok és nem értek egyet vele? Engem ne kezeljen senki agyatlan robotként, aki csak lő, ha parancsot kap rá, aki a politikusok játékkatonája."

Itt látszik hogy nem vagy te elveszve, csak meg vagy zavarodva. Harcolnál önvédelemből, és a családod védelméért, azért amiben hiszel, egy jobb világért. Ahogy leírtam, hidd el, szinte senki se harcola hawaiiban gyurcsány ferencért pl (csak az, akinek kell a pénz, vagy ölni akar). Kevered a haza védelmét az agymosott katona mítoszával. Hidd el, a katonák közül sokan jobban látják a világ működését, mint néhány közgazdász vagy történész.

"Az emberiség erkölcsi fejlődéséhez az az út vezet, hogy hagyjuk az egyént kibontakozni, ahelyett, hogy eldobható, feláldozható, sorozatgyártott bábként kezeljük. EZ volt a hozzáállás a múlt században, amit én hirdetek pedig egyre inkább a jelenlegi."

:D a 21. század, mint az egyének kibontakozásának ideje, ahol nincsenek eldobható, feláldozható, sorozatgyárott bábok :D:D:D

Megsúgom, hogy ennyire sose voltak még egyformák az emberek a történelem folyamán. Mindenki sorozatgyártással készül. Mindenki pótolható, és mindenki eldobható. Ez a kapitalizmus lényege. Az emberek árucikkek. A politikusok, a tanárok, a rendőrök, a médiasztárok, a kereskedők, a diákok, a tudósok, az orvosok, mindenki. Kivéve a bankok.

"Vajon mit szólnál, ha katonák leölnék az egész családodat? Egy szavad se lehetne, hiszen csak parancsra tették. Aztán beállnál katonának vagy valami szélsőséges pártba, hogy visszavághass a veszteségedért. Aztán te ejtenél sebeket valakin, akkor meg az esküdne hasonlóan bosszút és így tovább a végtelenségig. Ezért nem fejlődik eléggé az emberiség."

ahogy te is mondtad: "Nincs olyan, hogy "jó" meg "rossz"". Ha valaki el akarja venni azt, ami a tiéd, és te nem harcolsz azért a dologért, akkor az a valaki elveszi tőled, megkínoz, a feleségedet megerőszakolja. Nincs jó és rossz. Akinek kell a te cuccod, azt nem érdekli, hogy fejlődik-e az emberiség, vagy nem. Az érdekli, hogy elvegye azt, ami a tiéd. Nem fogsz azért felülemelkedni a szituáción, mert te voltál a jó fiú... Ha a katonák leölték a családodat, akkor az azért történt, mert a hazád nem védett meg titeket.

2011. okt. 30. 17:04
 26/37 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintetek etikus a sorkatonaság?"

Ha az állam, a hatalom elfogadható, akkor a sorkatonaság is.

"Az ember beleszületik az országba, akaratán kívül annak állampolgára lesz"

Akaratodon kívül leszel a szüleid gyereke, akaratodon kívül leszel fiú vagy lány, akaratodon kívül születsz a 20. századba egy másik helyett, akaratodon kívül születsz kékszeműnek, vagy botfülűnek, vagy okosnak vagy csúnyának.

"aztán elküldik valami háborúba, amit néhány politikus (akik sosem harcolnak) határoz el, valami országok közötti régi sérelem alapján"

Vagy nem. Mert lehet, hogy azért küldik el a háborúba, mert jönnek a németek, felégetik a falvakat és agyonlőnek mindenkit. És akkor ugye valakinek meg kéne állítania őket.

"Ez hol jogos?"

Minden ország alkotmányában elolvasható, hogy mi a hadiállapot és hogyan áll be.

"Én fix. hogy kitalálnék valamit, ha engem be akarnának sorozni"

Semmit sem tudsz arról békeidőben, hogy mit csinálnál éles helyzetben. Gyakran a szájhősökből nyuszik lesznek és fordítva.

"nincs közöm semmilyen külpolitikai konfliktushoz, nincs kedvem családokat megnyomorítani"

Elég, ha valaki más rád kényszeríti, és nem térhetsz ki előle.

"Mit gondoltok erről?"

Azt, hogy alapvető dolgokat nem gondolsz végig a témával kapcsolatban, ezért kissé gyermekded, amit előadtál.

2011. okt. 31. 02:53
 27/37 anonim ***** válasza:
100%

16:56

"Mi van, ha én nem hiszek az államokban, országokban?"

Ilyenkor az van, hogy attól még ott vannak, hiába nem hiszel bennük. Ha becsukod a szemed, akkor sem megsemmisül a világ, csak nem látod.

"Mi van, ha én nem tartom magam ennek a "csapatnak" a tagjának?"

Semmi nincs, mert senkit sem érdekel, hogy minek tartod magad. Attól még az APEH ugyanúgy megbüntet, ha nem adózol, a rendőr ugyanúgy megbüntet, ha átmész a piroson stb. Az állam realitás, nem hitkérdés.

"Én szabad embernek születtem"

Nem. Egy 50 centis kis reszkető, vak sírógépnek születtél, aki alapvető életfunkcióit sem tudja állandó segítség nélkül ellátni. Majd 15-20 év neveléssel jutattott el téged a társadalom abba az állapotba, hogy egyáltalán ismerj olyan fogalmakat, mint "szabadság".

"és nekem ne mondja meg senki"

Szerintem se mondja meg, de időnként megmondják.

"Engem nem érdekelnek az olyan fogalmak, mint a "haza védelme""

Légy nyugodt, ez a FOGALOM senkit sem érdekel. Amikor jön az ellenség, felgyújtja a házakat, megerőszakolja a lányokat és Lebensraummá nyilvánítja a megszállt területeket, akkor viszont már nem fogalom van, hanem valóság.

"nos, mit szólnátok ahhoz, hogy mindenki így gondolkodjon és akkor senki nem támadna meg senkit?"

Jó lenne, csak hát ez vágyálom.

"Most tegyük fel, hogy a politikusok eldöntik, hogy Magyarország lakosságát háborúba szólítják az USA ellen, mert kitalálták, hogy nekik kell Hawaii."

Agresszió, vagyis igazságtalan háború. Kit érdekel? Egyébként is életszerűtlen példa.

Az életet nem életszerűtlen példákból lehet megérteni, hanem reális példákból vagy tapasztalatból.

"Engem az emberiség érdekel, úgy en bloc."

Elképzelem, ahogy mondjuk orosz paraszt vagy, és 1941-ben azt magyarázod egy német tisztnek, hogy téged az emberiség érdekel. Hát őt meg nem.

2011. okt. 31. 03:01
 28/37 anonim ***** válasza:
tetszik ez a kérdés, a sorkatonaságtól eljutottunk egészen a c*gányozásig meg a k*rvaanyázásig (remélem érzi mindenki a cinizmust). rengeteg ember jó dolgokat ír ide, és normálisan kifejti azt, hogy mi miért van, pl. ahogy Pedro is megfogalmazta, nekem nagyon tetszett! de kérdem, az ilyen értelmes kommenteket mi a tarka f*szért pontozzátok LE? hiszen egyáltalán nem írt hülyeséget!
2011. nov. 2. 09:44
 29/37 anonim ***** válasza:

Elképzelem, ahogy mondjuk orosz paraszt vagy, és 1941-ben azt magyarázod egy német tisztnek, hogy téged az emberiség érdekel. Hát őt meg nem.

Ezen jót röhögtem, megy a zöld.

2011. nov. 2. 09:52
 30/37 anonim válasza:
0%
azt hogy idióta vagy!
2011. nov. 23. 19:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!