Melyik napjainkban is beszélt nyelv hasonlít legjobban a magyarra?
A magyaron kívül a kanti és a manysi. Hasonlít még a finn és az észt. Én egyszer hallottam észteket beszélgetni, azt hittem magyarul beszélnek csak nem értem a szavakat. Legalábbis nekem így tűnt.
Ha a fantazmagóriákra vagy kiváncsi akkor elég széles a választék. (hihetetlen magazin és a világpanorámából Szaniszló)
- kaukázusi nyelvek
- indiai, azaz hindi (Budha -> Buda)
- török
- perzsa
- baszk
- óír(kelta)
- summér, akkád
- egyiptomi
- trójai (bizony Herkulest is magyarnak tartják az állatok)
- avar
- hun
Amint láthatod mi szartuk ki az egész világot, legalábbis szerintük.
"Attól függ, mit értesz azon, hogy "hasonlít"."
Nagyon helyénvaló ez a válasz!
Szerintem a hasonlóság követelménye a szókincsre vonatkozóan: a hangalak és a jelentés közti feltűnő csaknem teljes egyezések, és ezek SZÁMOSSÁGA!
Ez utóbbiak tanulmányozásában nagy segítséget nyújtanak a számítógépes szókincsfeldolgozások és a valószínűségszámítás. Vannak ugyanis véletlen egybeesések, hasonlóságok, ám ha azok gyakorisága egy bizonyos mértéken túllép, akkor már valószínűsíthető a hasonlóság.
04:10-hez még:
A további válaszoddal kapcsolatosan a helyedben azonban sokkal óvatosabb lennék....
ma 08:58
Már miért is?
Hangzásban a magyar a finnre hasonlít:
- hasonló a magánhangzók készlete
- mindkettőben vannak hosszú és rövid mh-k és msh-k is
- mindkettőben szóeleji hangsúly van
- mindkettő monoton, nincsenek redukált szótagok.
Ez nagyon hasonló hangzást eredményez.
A nyelvtannál is a finnel van a legtöbb hasonlóság, bár itt nem annyira szembetűnő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!