Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az emberiség számára mi...

Az emberiség számára mi értelme van az életbe maradásnak? Avagy mi az élet filozófiája?

Figyelt kérdés
2010. dec. 25. 17:28
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:

Nos a dolog, speciel a részemről és arról, amit felvezetek úgy néz ki, hogy egységet, relációt, összhangot lehet rakni minden nézet közé(egy bizonyos szemszögből, ami az egészé). szóval igen, be lehet illeszteni ateista ideológiába és kereszténybe is ezt a dolgot...de még a többi vallási nézethez is passzol vagy egyéb hitrendszerhez, de ezt most nem fejteném ki, és sokkal mélyebb dolgokról van azért szó...:)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. jan. 4. 10:20
 22/31 A kérdező kommentje:
Légy olyan szives és fejtsd ki ,mert ez a dolog lényege ?
2011. jan. 4. 11:28
 23/31 anonim ***** válasza:

hello.

Egy aprócska célzást már megtettem, amikor zárójelben az egészt említettem előző válaszom kapcsán, de akkor kicsit részletesebben. Semmi különleges dologról nincsen szó, csak annyiról, hogy van egy nagy Egész ugyebár, az univerzum. Ez az univerzum valami miatt megjelenik. a fő kérdés az, hogy mi miatt. Két lehetőség van. Az egyik, hogy valamiféle, számunkra véletlen folytán kialakult(most mindegy, hogy ősrobbanás elmélet vagy más), szóval a véletlenek miatt az, amit mi anyagnak nevezünk tudományos kifejezéssel, ugye azt, ami felépíti fizikailag a világegyetemet, megjelenik és változik. A másik lehetőség pedig azt mondja, és egyébként igazat adva az előző meglátásnak, hogy egy úgynevezett Univerzális Tudat húzódik meg a világ "mögött". Érdekes ez a kijelentés, mert ha jobban megvizsgáljuk mi mögöttünk(testünk) is megjelenik egy értelem, gondolom ez nem vitás. Visszakanyarodva ehhez az univerzális tudathoz...azért igazolja az első lehetőséget, mert egy hozzánk képest per pillanat fejlettebb tudat szándéka számunkra előre meg nem határozható, így véletleneknek minősíthetjük, hiszen nem fogadjuk el, hogy talán értelme is van a dolgoknak. Ha pedig van értelem, tudat a komplett világ mögött, akkor egyértelmű, hogy ez a tudat adja az életet, vagyis az életnek van értelme. Ha ebből a tudatból indulunk ki, vajon mi lehet az értelme? Mivel egy minden tudással rendelkező "valamiről" beszélünk, ezért észrevehetjük, hogy ennek a tudatnak nincs szüksége semmire, hiszen önmaga teljes. De mi mégis vagyunk, és keressük az értelmét a létünknek. Miért vagyunk akkor? Mi oka lehet egy mindentudó elmének arra, hogy minket létrehoz, legalábbis ellát az önállóság látszatával, hiszen azt korábban megbeszéltük, hogy egy nagy egész van, nincsen semminek sem különálló léte az egésztől. Kérdésem hozzád. Ha te mindent tudnál és egyedül lennél tulajdonképpen, akkor mit tennél? Kicsit pejoratív értelmében, de unalmadban kreálnál, és ha már kreálsz, akkor megosztod tudásod "mással" is, hiszen jellemkérdésben is mindent tudsz, tehát nem fogod elkövetni a gonoszkodás vétségét, és amúgy sem tennéd, hiszen csak te vagy ekkor...ugyan kivel szemben lennél önző, hiszen amit alkotsz az önmagad része.

Ez a felvezetés a korábbi kijelentéseimre volt magyarázat, és ha ezt jól megértettük, akkor észrevesszük, hogy fejlődésről van szó, hogy mi is elsajátíthassuk az univerzum tudását, és "kiélvezhessük" komplettül gondok nélkül azt. ezt a fejlődést pedig ugye tudatosan is lehet végezni, ahogyan korábban mondtam, de csak az Egésszel leszövetkezve, amit belátással és megértéssel lehet elérni.

Gondolom azt észrevetted, hogy ennek a Tudatnak a megjelölésével azonosulhatunk azzal, vagyis felvehetjük a nézőpontját, hiszen mi is a tudat vagyunk valójában, nem pedig a test, csupán tanulunk. ezzel pedig abba a szemszögbe kerülünk, ahonnan szemlélve mindent látunk, azaz meglátjuk az összefüggéseket és ellentéteket is. így meglátjuk azt is, hogy például az ateistának miért van igaza, és meglátjuk azt is, hogy a kereszténynek, vagy hindunak, buddhistának miért, de idesorolhatjuk a többi hitrendszert is. csak egy két említett.

ateizmus: elveti képességekben önmaga felett álló hatalmat. teljesen igazuk is van, mivel akkor tudunk csak továbblépni, és tudatosan fejlődni, ha az egyetlen Tudattal azonosulunk, tehát nem alárendeljük magunkat...így az a kijelentés, hogy önmagunkhoz képest felsőbbrendű lényt nem fogadunk el...de ez a nézet szerint pedig az a felsőbbrendű valami mi vagyunk.

kereszténység: gondolom itt nem kell sokat szívózni, egyértelmű, hogy van Isten. és egyértelmű, hogy volt olyan ember a történelemben, aki magas tudatszintet ért el életében...és leadott egy tanítást is. Jézus Krisztusnak hívták.

buddhizmus: reinkarnáció úgy érzem logikus, ha fejlődésről beszélünk, és magunkat a tudatnak tartjuk, hiszen szükséges idő a tanuláshoz, és nem elég azért 60-80 leélt év. nyilván a Tudat nem fogja elvenni létünk, ha tanítani akar. és a buddhizmusban is megjelenik az a dolog, hogy ne rendeljünk magunk fölé semmit. vagy éppen a vágytalanságra oktatás, amit korábban meg megbeszéltünk, hogy miért is blokk a fejlődésben.

racionalizmus: egyértelműen igaza van abban, hogy az ész, vagyis a tudat hatalma korlátlan.

idealizmus: gondolom erre nem kell kitérjek, wikipédia kifejti. és hihetetlen sok hasonlóságra lelünk. hiszen a Tudat nem csak tanít, hanem vigyáz is ránk.

No egy két eszme csak, hogy értsd mire gondoltam, nem hiszem hogy bővebben ki kell ezt fejteni, de még egy megjegyzés a végére.

Ennek a Tudatnak a nézőpontjából egy olyan dolgot is észreveszünk, ami egységes az emberek közt, de mégis széthúzás, és különbség, ellentét tapasztalható. Van itt valami még...Ez a dolog pedig a világszemlélet, amit most nagyon szűk értelmében vegyünk. Ez pedig a tudatunk és az anyag kapcsolata. Alapvetően az emberek körében úgy van elfogadva és tanítva az iskolában, hogy a világ úgymond materiális, azaz elméinkhez képest kívülálló. Viszont egy Tudat elfogadásával, és a mi tudataink figyelembe vételével arra a következtetésre jutunk, hogy a világ nem kint van, hanem bent...az elméinkben jelenik meg amolyan virtuálisan, hogy jobban értsd, tehát az, amit mi külső matériának gondolunk, az valójában egy belső mentális termék. Így irányító szerepbe rakjuk önmagunkat a "fizikai" síkkal szemben, megfordítjuk a felállást. A materiális szemlélettel szó szerint ugye korlátot rakunk magunkra, alárendelve magunkat másnak, ami jelen esetben az anyag(ateisták például hiába nem fogadnak el egy felsőbb hatalmat, az anyagot mégis elfogadják felsőbbrendűnek emiatt). Így nem igazán vagyunk képesek túljutni a krízishelyzeteken. A mentálissal pedig pont, hogy megszabadítjuk magunkat, és megleljük az élet valós értelmét, nem pedig megkreáljuk azt vakon, ahogyan most sokan teszik. ezzel a nézettel túljuthatunk azon az énünkön, ami téved...amiről már meséltem a kérdésed alatt.

ne haragudj, hogy kicsit hosszúra sikeredett, bízom benne, hogy érteni fogod amit leírtam, de eléggé lényeget kiragadóan próbáltam. Lesarkítva a végére, annyi a történet, hogy az ember most azt hiszi, hogy egy változó anyag terméke, és emiatt értelmetlenséget talál csak és széthúz, ha pedig megfordítja a felállást, akkor megleli az igazi értelmet. ezek olyan dolog amire konkrét bizonyíték nincs...bár...már alakul a kvantumfizika, akik most az a bizonyos univerzális tudatot kezdik böngészgetni, és elfogadni, hogy az "ott" van időn és téren túl...

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. jan. 4. 15:59
 24/31 A kérdező kommentje:
köszönöm,hogy kifejtetted a lényegét annak,amit csak kerülgettünk és most még jobban nem értünk.Egyébként is nagyon érdekes megközelitése annak,ami foglalkoztatott.még egyszer köszönöm.
2011. jan. 4. 17:36
 25/31 anonim ***** válasza:

azért kerülgettem, mert azért ez egy másik megvilágítása a létezésnek, ugye gondolom ezt kivetted belőle, és látod mennyi szöveg szükséges ahhoz, hogy valamelyest meg lehessen világítani, vagyis az alapjait lefektetni. jól olvasom, hogy most még jobban nem érted? vagy itt most mire gondolsz? mert érthető, összefüggő mondatokat írtam, és próbáltam figyelni arra, hogy amit állítok valamelyest meg legyen magyarázva, de erre egy ilyen fórum nem alkalmas, és bizonygatni sem akartam ezt a dolgot, csak meséltem mert érdeklődtél. :)

egyébként örülök, ha segítettem egyáltalán valamennyit, de ez a mondatod nem ezt sugallja, azért is kérdezek rá. :)

"köszönöm,hogy kifejtetted a lényegét annak,amit csak kerülgettünk és most még jobban nem értünk."

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. jan. 5. 09:46
 26/31 A kérdező kommentje:
Valóban igy gondoltam, ill.minél többet tudok annál kevesebbet értek.El kell csámcsognom rajta,hogy gondolataim kérdéssé alakuljanak.Valamikor 4o évvel ezelőtt tanultam filozófiát és akkor azt mondta az óraadó, hogy a kérdésekből tudja leszűrni azt, hogy ki mennyire sajátitta el az anyagot.Hát evvel most én is igy vagyok.Addig is minden jót.
2011. jan. 5. 11:25
 27/31 anonim ***** válasza:

okés értem...szólj ha van kérdésed vagy ilyesmi akkor, és segítek szívesen. :)

üdv és minden jót neked is addig

26/F

LastOne.Left

2011. jan. 6. 10:05
 28/31 A kérdező kommentje:
Mi az a tudat,ami az univerzum mögött van, mert ha van -mondod- akkor összességében az a mozgatója a világmindenségnek nem ?
2011. jan. 6. 18:46
 29/31 anonim ***** válasza:

igen Az az. tulajdonképpen csak az az egy tudat létezik, ha úgy nézzük.

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. jan. 6. 19:04
 30/31 anonim válasza:

Lady Gaga az értelme

mindenki csak Gaga miatt él mert ő olyan cuki hogy az ufok még nem bombáztak le minket mert sajnálják

2011. jan. 24. 00:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!