Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az emberiség számára mi...

Az emberiség számára mi értelme van az életbe maradásnak? Avagy mi az élet filozófiája?

Figyelt kérdés
2010. dec. 25. 17:28
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:
Vagy az az élet filozófiája,hogy mindenkinek szüksége van mindenkire,ha egyszer már bekodolták a fajfenntartást egymásért,egymás mellett de mégis egymás ellen !?
2010. dec. 26. 14:23
 12/31 anonim ***** válasza:

"a hangyák, a méhek és még lehetne sorolni más állatokat, melyeknek "társadalmi" berendezkedése erőssen hasonlít az emberitársadalmi normákhoz." - Hát azért nem hiszem hogy még mindíg kommunizmusba élnénk...

Boccs az offért csak minden állításra van egy cáfolat.

Mi az értelme az életben maradásnak? Magadtól kellene ezt megkérdezned :D Én ha felteszem a kérdést magamnak, azt látom hogy igazából van is értelme és nincs is. A szemszögemből nincs, a társadalom szemszögéből van.

Az élet filozófiája pedig szubjektív és túl tág fogalom. Az evolúció alapján nem azért gondolkodunk hogy megtudjuk miért létezünk, hanem azért hogy túléljünk.Avagy a mi gondolkodásunk túl szűkkörű.De vannak emberek akik külső szemlélőként látják a világot. Azt hiszem ők a zsenik.

Rem segítettem. :)

JustFeelGood

2010. dec. 26. 14:35
 13/31 anonim ***** válasza:

Az élet élni akar. Vagyis meglehetősen öncélú a létünk. Igen, az éhség és a fájdalom nagy úr!

De hogy az emberi populáció mire jó, kinek jó, na arra kíváncsi lennék.

2010. dec. 26. 20:53
 14/31 anonim ***** válasza:

kérdező. :)

Őszinte leszek.

Globálisan(Föld) nézve azért vagyunk, hogy fejlődjünk, vagyis túljussunk azon az énünkön, amiről az előző hozzászólásomban beszéltem(ezt egyébként nem egyedül tesszük, mivel velünk van az, amiről azt gondolják nincs is, szóval nem vagyunk magunk és nem is voltunk soha, csupán megfeledkeztek az emberek a "segítségről"). Ami az ösztöneinkkel szembe megy, ami a vágyainkat akarja csak teljesíteni és így tovább.

A megpróbálni egészként működni dolgot úgy értettem, hogy észrevesszük képesek vagyunk felülírni vágyaink hangját, amik hiányból fakadnak, a hiány pedig akkor van, ha valamihez ragaszkodunk, amihez pedig ragaszkodunk, arról azt gondoljuk, hogy a mienk, így birtokoljuk azt, vagyis önzőek vagyunk. Ha pedig valaki észrevette, akkor onnantól pozitívan áll a másikhoz(hiába ugrik elő belőle még a vágy, megérti a feleslegességét, és elhalkul hangja, sőt egy idő után elő sem bukkan már, de ez így van az összes negatív érzelemmel), hogy az az egyén is tudjon fejlődni, mivel ha egymást csak szapuljuk, ugye azon az elven, hogy ha neki is szabad, akkor nekem is, azzal előrébb nem jutunk, csak egy helyben toporgunk.

Az élet filozófiája az, hogy az egyénnek egyetlen dologra van szüksége, és ha azzal leszövetkezik, akkor van nyert ugye...erre nem térnék ki, mert hosszas téma, de végül is az univerzummal paktál le az egyén ekkor, és ezt most komolyan írom...az egész univerzummal mindenestül, ugye az Egésszel. Tehát a fajfenntartás hiába van bennünk, vagy esetleg belénk kódolva, nem azt jelenti, hogy magunkért kell élni...ez is megtévesztő dolog...tudod azért nem árt utódot nemzeni, hogy lehetőséget biztosítsunk másnak is a fejlődésre. De a fajfenntartás kijelentés automatikusan behúzza megint az önzést...hiszen minden áron meg akarjuk tenni és utódainknak meg akarunk adni mindent, bármi áron megint csak, és fizikai megnyilvánulást veszünk figyelembe, megkülönböztetjük egymást, hogy ez vagy az életre valóbb és így tovább...persze nem mindenki, de nagyon, nagyon sokan igen. :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. dec. 27. 10:31
 15/31 A kérdező kommentje:
14.35 Tehát szüklátókörüek vagyunk és ezért nem látjuk az élet filozófiáját azt a körforgást,ami a világmindenségbe létezik.Pedig mink is eszközei vagyunk annak az időnek ami nem mindig volt, van és elmulik.Emberi léptékkel felfogva születünk vagyunk és elmulunk.Ez lenne az élet filozófiája !
2010. dec. 28. 12:09
 16/31 anonim ***** válasza:

"Az emberiség számára mi értelme van az életbe maradásnak?"

Mi az az emberiség "számára"?

Az emberiség az nem egy személy, akinek szempontjai lehetnek. Egyes személyeknek vannak szempontjaik. Az emberiség egy nagy halom ember, a különböző emberek máshogy gondolkodnak. Ezért a kérdés eleve értelmetlen.

"Avagy mi az élet filozófiája?"

A filozófia egy bizonyos tudományág. Nem keverendő az elfilozofálgatással, amit a tizenévesek művelnek sör mellett a kocsmában, amikor ellógnak a gimnáziumból.

A "mi az élet értelme" jellegzetes nem filozófiai, hanem elfilozofálgatási kérdés. Értelme azoknak a dolgoknak van, amik elősegítenek valami mást. Pl. annak, hogy reggel cipőt veszek fel, az az értelme, hogy így nem fog nap közben megfagyni a lábam, amikor az utcán megyek. A cipő felvételének tehát van értelme. Az életnek nincs, mert minden, ami számunkra fontos, az életen belül van. Semmi sincs számunkra az életen kívül. Tehát az "élet értelme" egy teljesen értelmetlen kifejezés.

2010. dec. 30. 05:46
 17/31 A kérdező kommentje:
5.46 Ezeket a kérdéseket vagy hasonlókat már tőlem sokkal de sokkal müveltebb emberek feltettek maguknak és másoknak is.Nem a kocsmában ! Gondolod drága barátom,hogy Madách az Ember tragédiájában miért bontotta ki azt a kérdést és adatta meg a választ,"hogy Mi az élet célja ? És ezt nem a kocsmában félrészegen feszegette.Természetesen Te erre még egész részegen sem tudnád rá a választ,mert bocsáss meg összekevered a filózófiát a viziló fiával.Madách kérdésére egyébként a válasz az volt, hogy az élet célja a halál.Ezt Te ugy sem fejted meg.
2010. dec. 30. 15:55
 18/31 anonim ***** válasza:

ma 15:55

Madách gyakorlatilag végig egy pszichológiai problémával foglalkozik, nem pedig filozófiaival.

2010. dec. 30. 16:37
 19/31 A kérdező kommentje:
Szerinted beteg ember beteg gondolat !
2010. dec. 30. 17:14
 20/31 A kérdező kommentje:
2010.12.27 10.31. Sokat töprengtem azon a gondolatodom,hogy azért kell utódot létrehozni, hogy lehetőséget adjunk mások fejlődésére.Én ezt értem, de ezt be tudom illeszteni egy szerintem nagyon szimpatikus ideológiába, ami egyébként a keresztény ideológiából fakad,de az ateista ideológiában is megfogalmazódott.Nem ?
2011. jan. 4. 07:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!