Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mennyire tudnánk szót érteni...

Mennyire tudnánk szót érteni egy honfoglalás-kori magyarral?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy a régi magyar nyelvben több multidő is volt (feltettem a kérdést - feltevé a kérdést - a kérdést feltette vala), de mennyire tudnánk szót érteni egy honfoglalás kori magyarral?

jan. 24. 00:01
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
66%
Nem tudnánk szót érteni, a mai modern magyar nyelv amit mi használunk a középkorban kezdett kibontakozni.
jan. 24. 01:01
 2/12 anonim ***** válasza:
70%
Semennyire. Az első normális nyelvi emlékek már honfoglalás utániak (jóval), de még azokat is nagyon(!) nehéz érteni, sőt, kommentárok nélkül sokszor egyáltalán nem érthetőek.
jan. 24. 02:37
 3/12 anonim ***** válasza:
8%
Semennyire. Eleve az sem bizonyított hogy a magyar a honfoglaló magyar népcsoport nyelve volt.
jan. 24. 02:54
 4/12 anonim ***** válasza:
91%

#1 Eddig úgy tudtam, hogy a honfoglalás a középkorban történt.

Valójában nem ismerjük a honfoglaló magyarok nyelvét. A nyelvünk viszonylag egyedi és nyilván származnia kell valahonnan. Ha figyelembe vesszük a térség korai történelmét és a környező népcsoportokat, akkor valószínűsíthető, hogy a nyelvünknek van köze a honfoglalók nyelvéhez.

A nyelvújítás jelentősen átformálta a nyelvünket és nyelvhasználatunkat. A nyelv mint kifejező eszköz, pedig a gondolkodás alapja. Valószínűleg elsőre nem nagyon értenénk szót. A kiejtés, a ragozás, a kifejezések, szófordulatok mások lennének. Sok szavunkat eltérő jelentéssel használjuk mint akkor. De elképzelésem szerint viszonylag hamar képesek lennénk megtanulni a honfoglalás kori magyar nyelvet.

jan. 24. 03:52
 5/12 UlfOrmson ***** válasza:
87%
Valószínűleg hamar felismernénk, hogy magyarul beszélnek (és ők is felismernék). Kezdetben az oda–vissza kommunikáció akadozva menne, de egy idő után szerintem gördülékenyen tudnánk társalogni
jan. 24. 05:42
 6/12 hollófernyiges ***** válasza:
69%

A legkorábbi folyamatos nyelvemlék a 12. századi Halotti beszéd, ami mai füllel kicsit fura és vannak benne ismeretlen szavak, de azért elég jól követhető.

[link]

jan. 24. 08:13
 7/12 anonim ***** válasza:
84%
Úgy tudom, a Halotti Beszédet német írta le, szóval valószínűleg ennél jobban érthető volt eredetileg.
jan. 24. 08:27
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Nehezen, de menne.
jan. 24. 08:52
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Azért megnézném, hogy ha az iskolában nem tanították volna egyből modern átírással a Halotti beszédet, akkor egy olyan magyar, aki elsőre hallja mennyit értene belőle.
jan. 24. 16:00
 10/12 MDaniel98 ***** válasza:
100%
Hát a honfoglalók eleve többnyelvűek voltak, és nekem a Halotti Beszéd sem volt egyszerre könnyen érthető, szóval azért biztos vagok benne, hogy lennének itt nyelvi gondok bőséggel, de persze egy jó adag mutogatás után megérthetnénk a másikat.
jan. 24. 17:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!