Mégis mit köszönhet az emberiség a "turáni" turko-mongoloid nomád népeknek a tudomány a technika és civilizáció területén? Tudnátok említeni pár dolgot?
Így éltek a lovas nomád turáni népek. Eredeti rövidke videófelvétel az ókor végéről:
Itt pedig a turko-mongoloid turáni népek a nagy felfedezése, amivel történelmet írnak: Rövidke videó a hatalmas turáni találmányról, amivel hozzájárultak az egyetemes emberiség fejlődéséhez:
#80 Írásbeliségről beszéltem, arról, hogy volt írásrendszerük és hogy használták is. Nem azt mondtam, hogy volt mai értelemben vett irodalmuk. És nem nem csak egy felirat maradt fenn: Tonjokuk felirata is fennmaradt.
“The Old Turkic corpus consists of about two hundred[16] inscriptions, plus a number of manuscripts.[17]“
Tehát kétszáz fennmaradt emléke van a régi türk rovásírásos feliratoknak, nem egy.
“ÉS ez nem székely rovásírás“
Klasszikus szalmabáb érvelési hiba, mivel fel se hoztam ezt.
De, ha már te említetted:
[link] (38.oldal)
Idézem:
“Az eurázsiai rovásírások családjába tartozik: Legkeletibb a türk írás, legnyugatibb a székely írás. A székely írás a 10.században jöhetett létre a kárpát-medencében, a magyarrá lett székelyek nyelvének lejegyzésére.
Megalkotója (Megalkotói) az eurázsiai rovásírások egy helyi változatára támaszkodhattak, mely távoli rokonságot mutat a türk rovásírással.”
Kétszáz...ebben benne van a javarészt: "Ez Csüng-csung-csing Úr bögréje" típusú felirat is (amilyen a legtöbbje)
NA és melyikből lehetne egy könyv hosszúságú írás? Egyikből sem.
Rovásírás rész rád vonatkozik:
“Kétszáz...ebben benne van a javarészt: "Ez Csüng-csung-csing Úr bögréje" típusú felirat is (amilyen a legtöbbje)“
Javarészt sírfeliratok, nem tárgyakba karcolt “csing-csang bögréje” típusú feliratok.
“The texts are mostly epitaphs (official or private), but there are also graffiti and a handful of short inscriptions found on archaeological artifacts, including a number of bronze mirrors“
Forrás: [link]
De tessék itt vannak még példák:
Stb. Ezek a feliratok az Orhon völgyiekkel együtt simán megtöltenek egy kisebb könyvet. A feliratok epikus stílusban készültek és ritmusos szövegek. Tehát irodalmi művek. Nem random odafirkantások.
“Rovásírás rész rád vonatkozik:
1. A Tényleg.hu nevű portál nem
egyenértékű egy MTA által gondozott könyvvel.(amit előbb linkeltem)
2.Klaniczay nem a rovásírás és a sztyeppe történet szakértője. Ellenben Vásáry István igen.
3. Az általad linkelt cikk mégcsak nem is a rovásírásról szól.
Javarészt sírfeliratok, nem tárgyakba karcolt “csing-csang bögréje” típusú feliratok.
Mindegy hogy bögre vagy sírfelirat, Mert a lényege: EZ MÉG NEM IRODALOM.
Turkic peoples of the Volga-Ural region, including the Kazan Tatars and the Chuvash, who are descended from various groups including the Volga Bulghars;
Bizony a felsorolt török népek ugyanúgy éltek a volga -ural térségben mint ugorok.
A magyarok sosem használtak rovásírást. Azért székely írás.
Művelődj: [link]
“A magyarok sosem használtak rovásírást. Azért székely írás.
Művelődj: [link]
A teljes magyarság nem, de a székelyek a magyarsághoz tartoznak. Úgy hogy ez semmit sem jelent.
“Mindegy hogy bögre vagy sírfelirat, Mert a lényege: EZ MÉG NEM IRODALOM.“
Valójába de. Ahogy említettem a szövegek ritmikusak és epikus elbeszélésmódot alkalmaznak, történetet mesélnek el.
A “mindeggyel” pedig elárultad, hogy fingod sincs a témáról.
Kedves neo-kun kisebbségi tini: Az első linked 404. :)))
Hát a székelyek sokkal magyarabbak mint a hozzád hasonló neo-kunok.
Sírfelirat vagy bögre egyre megy. EGYIK SEM IRODALOM amiről a vita szólt. Tehát NE szalmabábozz már ennyit!
Ritmikus sírfelirat :)))))
“Kedves neo-kun kisebbségi tini: Az első linked 404“
Egyik linkem sem ilyen ami a rovásírással és a török írásokkal foglalkozik.
“Sírfelirat vagy bögre egyre megy. EGYIK SEM IRODALOM amiről a vita szólt. Tehát NE szalmabábozz már ennyit!
Ritmikus sírfelirat :)))))“
De, irodalom:
“ [link]
Literary works címszó alatt gyűjti az emlékeket.
“Kedves neo-kun kisebbségi tini: Az első linked 404. :)))
Hát a székelyek sokkal magyarabbak mint a hozzád hasonló neo-kunok.“
Tudom, hogy beteges kissebségi komplexusod miatt leprolizod és lekunozod azokat, akikkel nem értesz egyet. Veled ellentétben én értek is a témához, míg te leragadtál a gyerekes rasszizmusnál.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!