Tudományos magyarázazot találtak Jézus egyik csodájára. Mi a véleményetek?

Figyelt kérdés
[link]
nov. 9. 15:56
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

Hát azért több van azokban a történetekben annál, hogy kiszínezték. Egyrészt, mivel a történetek Jézus után évtizedekkel később lettek leírva, ezért persze, hogy a szájhagyomány kiszínezte.

De ezek a történetek választ adnak az Egyház akkori kérdéseire is.

Másrészt itt-ott látszódik bennük az akkori politikai és társadalmi háttér is, hogy mi történik éppen a Római Birodalomban. Ez különösen Jézusnak a végidőkről szóló prédikációiban làtszik igazán.

nov. 10. 12:12
 12/22 anonim ***** válasza:
54%

Vajon miért tesznek fel a megszállott vallásosak tudománytalan ostoba kérdéseket a tudomány rovatban nyakra-főre?

Mi értelme van, hiszen ők úgyis hiszik, amit hisznek, nekik ez nem kérdés, de a tudomány képviselőinek sem, mert azok számára semmit sem szabad elfogadni bozonyíték nélkül.

Eleve Jézus léze sem bizonyított, még úgy sem, mint egy emberi prófétának sem, a többi meg okafogyott értelmetlen okoskodás.

nov. 10. 22:51
 13/22 A kérdező kommentje:

Nem vok vallásos.

A kérdés meg azért idekerült, mert tudományos magyarázatról van benne szo.

nov. 11. 07:05
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

"Hát azért több van azokban a történetekben annál, hogy kiszínezték."

Azért erre a kijelentésre ráférne valami bizonyítás-szerűség. Jelenleg a Jézus-sztorira konkrétan annyi a bizonyíték, hogy "azt írta a könyv", ami, lássuk be, nem túl stabil.

nov. 11. 09:55
 15/22 anonim ***** válasza:

"Nem vok vallásos."

Na, de mégis, ki más hablatyol a Mesebeli Jézuskáról?

"A kérdés meg azért idekerült, mert tudományos magyarázatról van benne szo."

Csak éppen pont az hiányzik, helyette ál-tudományos okoskodást tartalmaz.

Vallás, vagy ezo kategóriában a helye

nov. 11. 11:37
 16/22 kürasszír ***** válasza:
25%

# 12

IDÉZLEK: "Eleve Jézus léze sem bizonyított, még úgy sem, mint egy emberi prófétának sem, a többi meg okafogyott értelmetlen okoskodás."

Ha már annyit hivatkozol a tudományra, akkor nem ártana tisztában lenni vele, hogy konszenzus van a történettudományban, hogy Jézus létező történelmi személy volt.

Az, hogy egy Jézus nevű próféta valóban élt, az bizonyított történelmi ténynek számít a történettudományban. Az, hogy ő volt-e a Megváltó, az már személyes hit kérdése.

Éppenséggel az minősül áltudományos nézetnek a tudományos szakemberek, a történészek szerint, ha kétségbe vonja valaki Jézus történeti létezését.

nov. 11. 14:31
 17/22 anonim ***** válasza:
59%

Nem igaz, semmi bizonyíték nincs Jézus történelmi létezésére, így konszenzus sem lehet ebben, ha ezt állítod, akkor tévedsz, vagy hazudsz!

Csak nem a papoknál tanultál?

nov. 12. 01:17
 18/22 A kérdező kommentje:

"Na, de mégis, ki más hablatyol a Mesebeli Jézuskáról?"

Az én gondolkodásom másként működik, mint az átlag emberé, akinek le van rögzítve.

Engem minden érdekel, de ugyanakkor semmi mellett nem kötelezem el magam.

Te vallásosnak hiszel, mert feltettem ezt a kérdést, mások meg kormánypártinak hisznek, mert valamiben egyetértek a kormánnyal. 🙄

Valójában nem követek egyetlen vallást sem (agnosztikua vagyok) és senkinek sem adom a szavazatomat sem.

Néha a meleg rovatba is benézek amúgy, kérdezni, holott hetero vagyok

Mert, engem minden érdekel. 😅

A

Te azt hiszed vallásos vagyok, mert feltettem ezt

nov. 12. 07:34
 19/22 A kérdező kommentje:

"Nem igaz, semmi bizonyíték nincs Jézus történelmi létezésére,"

Másodlagos források vannak róla. Tacitus, Mara bar Serapiom stb. írt róla egy keveset, néhol csak utalnak rá.

De, ha Jézust kitalált alaknak vesszük, akkor az összes vallásalapítót annak vehetjük. Buddha, Mohamed vagy Lao-ce létezése is vitatható a források alapján. Sőt, egyesek szerint Homérosz sem létezett.

nov. 12. 07:37
 20/22 kürasszír ***** válasza:
63%

# 17

IDÉZLEK: "Nem igaz, semmi bizonyíték nincs Jézus történelmi létezésére, így konszenzus sem lehet ebben, ha ezt állítod, akkor tévedsz, vagy hazudsz."

Hát, most lebuktál, hogy totálisan tájékozatlan és műveletlen vagy.

Ugyanis a történettudomány ténynek tekinti Jézus történetiségét, azt, hogy egy létező személy volt.

Könnyen bebizonyíthatom az igazamat.

Hivatkozz már légyszíves egy tekintélyes, maigva tudományos kánonba sorolt történészt, aki kétségbe vonja, hogy Jézus létező

személy volt.

NINCS ILYEN.

Teljes konszenzus van a történettudományban, hogy Jézus létező személy volt.

Ha Te ezt nem tudtad, akkor ajánlom elolvasásra legalább a római történelem egyetemi jegyzetet, hogy ne halj meg hülyén.

A 20. század egyik legnagyobb magyar ókori római történésze, Hahn István, aki zsidó rabbiként nem vádolható elfogultsággal a zsidók által hamis prófétának tekintett Jézus iránt is kijelentette, hogy Jézus történetiségét nem lehet kétségbe vonni.

nov. 12. 11:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!