Azzal, hogy a fehér ember kizsákmányolt más békésebb népeket gyakorlatilag visszafogta ezen népen fejlődését, szárnyalását és ráadásul alacsonyabb rendűnek is állította be őket?
Holott a természetes állapot az lenne , hogy ők a fejlettebbek, előrehaladottabbak mint napjainkban is megfigyelhető ez.
A fehér faj kizsákmányolás nélkül nem tudott volna és nem tud az élen lenni?
"keleti görög tudományok nélkül."
Vesszek meg, de én úgy tudom, Görögország Európában van. Sőt, úgy is mondani szokás, Görögország Európa bölcsője.
"Amúgy célszerűbbnek tűnik, ha valaki már olyat ír, hogy az amerikai indiánok emberáldozatai téves történelmi sztereotípia, akkor nem ismételjük el a sztereotípiát, hanem inkább utánanézünk. Nem lesz bizonyíték a puszta ismétlés - de ez mondjuk csak mellékesen."
Ez nem sztereotípia, hanem régészetileg igazolt tény, a csontokon a kannibalizmus jeleit is igazolták.
Ez nem olyan, ami ízlés alapján fogadható be, aszerint, hogy tetszik-e, avagy nem. Ezt csak tudomásul venni lehet:
A Húsvét-szigetekről mondjuk senki nem ejtett szót, inkább arról, hogy az aztékok kiirtották a maguk körüli populációt (nem véletlenül mentek indiánok ezrei a spanyolokkal az aztékok ellen), vagy hogy Machu Pichu a természeti erőforrások lerabolása után néptelenedett el.
Hogy pedig az észak-amerikai indiánokról is szó essen egy kicsit, hadd idézzem a Bury My Heart at Wounded Knee c. film egy nagyon tartalmas jelenetének dialógusát, kivonatosan:
"We whites are not your first enemies. Why don't you demand back the land in Minnesota where the chippewa and others forced you from years before?
No matter what your legends say. You didn't sprout from the plains like the spring grasses. And you didn't coalesce out of the ether. You came out of the Minnesota woodlands armed to the teeth and set upon your fellow men. *You massacred the kiowa, the omaha, the ponca, the otto and the pawnee* without mercy. And yet you claim the black hills as a private preserve bequethed to you by the great spirit.
Chief Sitting Bull. The proposition that you were a peacable people before the appearance of the white man is the most fanciful legend of all. *You were killing each other for hundreds of moons* before the first white stepped foot on this continent. You conquered those tribes lusting for their game and their lands. Just as we had now conquered you for no less noble a call."
Nem vagyok híve az indiánok túlmisztifikálásának. Az indiánok nem voltak jobbak. Csak kevésbé fejlettek. Ugyanabban a helyzetben ugyanazt tették volna a fehérekkel, mint fordítva történt - vagy mint amit maguk között a gyengébb törzs rovására az erősebb maga is megtett.
Ez a Tappancs nevű white apologist kommentelő idemásolt jópár dolgot, ami bizonyítja azt, hogy mennyire fejlett volt az újvilági indián civilizáció.
És akkor mi van? A történelmi tényeken ez sem változtat semmit.
Hernan Cortes párszáz spnyol konkvisztádorral partra szállva sikeresen lerombolta az azték civilizációt 1520-21-ben, és ezzel megalapozta a spanyol uralmat a mai Mexikó területén.
Nincsen afelől kétségem, hogyha az aztékok 1520-ban mondjuk tudtak volna tankokat és gépfegyvereket gyártani, akkor ők egész Európát hasonlóképpen az uralmuk alá hajtották volna, és tízezreket áldoztak volna fel az isteneiknek egy Madridban spanyol rabszolgák által felépített piramis tetején.
Az ember agresszív faj - bőrszíntől és kultúrától függetlenül. Ha az emberek tehetik, akkor gépfegyverekkel és atombombával harcolnak, de ha nem, akkor pedig obszidiánlándzsával és bunkósbottal - kinek mit enged meg a technológiája. Az agresszió a génekben van kódolva, a kultúra pedig csak egy nagyon vékony máz.
"idemásolt jópár dolgot, ami bizonyítja azt, hogy mennyire fejlett volt az újvilági indián civilizáció.
És akkor mi van?"
Leginkább az, hogy ez eleve nem is igaz állítás.
"Nincsen afelől kétségem, hogyha az aztékok 1520-ban mondjuk tudtak volna tankokat és gépfegyvereket gyártani, akkor ők egész Európát hasonlóképpen az uralmuk alá hajtották volna, és tízezreket áldoztak volna fel az isteneiknek egy Madridban spanyol rabszolgák által felépített piramis tetején."
Nagyon helyes meglátás. Ahogyan mondtam, az aztékok körüli területek gyakorlatilag elnéptelenedtek a tömeges emberáldozatok következtében.
Ennek tagadása pedig teljesen légből kapott - mint belinkeltem, régészeti leletek bizonyítják, mind azték képi ábrázolások, mind csontmaradványok, amiken egyébként még a kannibalizmus nyomai is igazoltak. Ezek nem a spanyolok rosszindulatú mendemondái.
Ahogyan én is rámutattam: ha az aztékoknak meg lett volna az a technológiai fölényük, azt tették volna az európaiakkal, mint más, náluk gyengébb prekolumbián kultúrákkal is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!