Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mit gondoltok a "kritikai"...

Mit gondoltok a "kritikai" elméletekről?

Figyelt kérdés

Critical race theory, kritikai fajelmélet tanulmányok;

critical feminism, kritikai feminizmus tanulmányok;

critical whiteness studies, kritikai fehér(ember)-ség tanulmányok;

critical queer studies; kritikai kvír tanulmányok

critical gender studies, kritikai nem/gender tanulmányok;

stb.

jún. 9. 13:24
 1/3 anonim ***** válasza:
81%
Hát a felsoroltak szerintem a bullshitológia hatáskörébe tartoznak!
jún. 9. 13:26
 2/3 anonim ***** válasza:
84%
Súlyosan diszkriminálnak származás és nem alapján, értelmes ember ezeket nem támogathatja.
jún. 9. 15:28
 3/3 anonim ***** válasza:
74%

Én keveset tudok róluk. Az a része szerintem fontos, hogy egy tudományágat vizsgáljunk abból a szempontból is, hogy milyen módon tart fenn esetleg olyan társadalmi berendezkedéseket, amelyeket amúgy helytelennek tartunk. Én ezt kibővíteném az ökológiai tudatossággal is. Tehát nem csak a nők, szegények, elnyomottak stb., hanem a természet kihasználása/megbecsülése is legyen része ennek a vizsgálódásnak. Mint ahogy meg is jelenik ez pl. múltkor olvasta megy kritikai pszichológai írást, ami az ökopszichológiát vizsgálja. Ami óvatosságra késztet, hogy mintha kicsit elfogultak lennének a kommenista ideológiákkal és ez sokak szerint baj.

Mindenesetre a világ lángokban áll és hát nagy kérdés, hogy az analitikus tudomány mennyire bűntárs ebben. Alternatív közgazdászok posztnormál tudományról beszélnek, ami szakít ezzel a hurráoptimista nézettel, hogy ha a részeket igen alaposan megismerjük a steril laborjainkban, akkor tökéletesen fogjuk tudni uralni ott kint a valóságot is a maga komplexitásában.

Ami nekem még érdekes volt a Typotex kiadott egy izgalmas, elgondolkodtató tudásszociológiai szöveggyűjteményt, szintén fontos kérdésekkel...

jún. 10. 11:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!