Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Szükséges vagy sem a halálbünt...

Szükséges vagy sem a halálbüntetés?

Figyelt kérdés

És miért?

Mi szól mellette és mi ellene?

2024. márc. 10. 15:09
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
91%

Alapvetően nem szükséges, mert egy végrehajtott büntetés után nehézkes a jóvátétel.

Az USA statisztikák azonban azt mutatják, hogy egy-egy kivégzés után az adott államban csökken az erőszakos bűncselekmények száma, "tehát ha társadalmi szempontból nézzük" (húú adott témában lehet egyáltalán ilyet mondani?) akár hasznos is lehet, a kivégzettet meg lehet a közbiztonság oltárán emberáldozatnak tekinteni (ezt a gondolatot mástól vettem, de a forrást nem találom, ha valaki tudja, kérem ne tartsa magában). Ennek ellenére nagyon rosszul érezném magam, ha én lennék az a bizonyos emberáldozat.

Sajnos a témát akárhonnan nézzük, ellentmondásos.

Az USA ad ki információkat, ennek alapján:

*A halálbüntetés sokkal drágább, mint a valós életfogytiglan, mert sokkal több nyomozati anyagot és ügyvédi munkát követelnek meg, az ítélet és a végrehajtás előtt

*Egyes felmérések szerint egy-egy kivégzés csökkenti az erőszakos bűncselekmények számát az adott államban, de felmerült, hogy a bűnözők átmennek a szomszéd államba, erről azonban nem találtam statisztikát

*A szigorú előírások ellenére születnek téves ítéletek, és kivégzések.

*Ha valakiről a halálsoron derül ki, hogy ártatlan jóval nagyobb lelki nyomás után szabadul (nehezebb visszailleszkedés), mintha életfogytiglani büntetést kapott volna

*A halálraítéltek nagy része tudja addig húzni a kivégzést, hogy a korba hal bele, nem kerül sor a kivégzésre. (ez nem tudom, hogy ellene, vagy mellette szól-e)

Egy olyan rendszert (Az USA-hoz nagyon hasonlót) el tudnék képzelni, hogy a halálos ítélet - szigorú szabályok szerint - megszülethet, azonban a kivégzést a végtelenségig lehet húzni. Ebben az esetben a halálos ítélet alapvetően egy szigorúbb tényleges életfogytiglani büntetés lenne.

2024. márc. 19. 09:35
 22/31 anonim ***** válasza:
86%

Szerintem az, hogy Európában nincs halálbüntetés, elsősorban annak köszönhető, hogy a politikusok nem akarnak Nagy Imre, Batthyany Lajos,XVI. Lajos sorsára jutni. A többit leírtam a 12-es hozzászólásomban.

Az, hogy nincs formális halálbüntetés, még nem zárja ki, hogy egyeseket "baleset", "váratlan betegség" vagy bármi más vigyen el.

2024. márc. 19. 09:49
 23/31 anonim ***** válasza:
79%

Ott a pont! A kimondatlan igazság az, hogy bizonyos szintű érdekek sérülése esetén törvényszerűen (nem törvényesen) így járnak el:

"egyeseket "baleset", "váratlan betegség" vagy bármi más..." - tehát a végrehajtás biztosított!

2024. márc. 19. 20:41
 24/31 anonim ***** válasza:
90%
Szükséges! Ebből majd tanulnak! 😀
2024. ápr. 26. 18:50
 25/31 anonim ***** válasza:
87%
Amíg van az a pár komisz bitang odakünn, ez az egyetlen megoldás. No, persze csak a komisz bitangokat kell felkötni, de a komisz bitangokat fel is kell ám kötni!
2024. máj. 5. 09:51
 26/31 anonim ***** válasza:
85%
Abban mi a büntetés?? Csinálsz e még ilyet Pistike?! A hullája felett 😀
2024. máj. 5. 15:15
 27/31 anonim válasza:
29%

Sok esetben általánosítani fogok.

A halálbüntetést én az indulat szüleményének tartom, ilyen szemet-szemért. Például megölsz valakit, ezért te is halj meg, ugyanaz a büntetésed, mint amit elkövettél. Viszont a mai világban szerintem vagyunk annyira fejlett inteligencia szinten, hogy ez felesleges, sok esetben ez kegyelem is lehet, a börtön és az elszeparáltság gondolata, meg tudja törni az embert, viszont a halálbüntetés igazából csak az, hogy megkíméled ettől. Sok embert nem is érdekli az élete, így nekik nem büntetés a halál. És a haláluk nem törli el a történteket, az ember, aki ellen a bűnt elkövette nem kapja vissza, azt amit elvettek tőle, pl.: egy szerette halála. Az, hogy a halál halált szül nem tartom megoldásnak. Sokkal célratörőbb az életfogytiglan tartó börtönbüntetés.

2024. júl. 2. 23:00
 28/31 anonim ***** válasza:
100%

Egy dolgot kifelejtettél: az ismétlés.

Lehetetlen azt biztosítani, hogy ilyen SOHA ne történhessen, ha életben marad az illető.

Csak arra gondolj, hogy az áldozat rokonainak, ismerőseinek ezek után milyen lesz az életminősége?

2024. júl. 2. 23:12
 29/31 anonim ***** válasza:
26%
Nagyon hülye érvelések hangoztak itt el. Ezért nem jó a demokrácia.
jan. 21. 11:12
 30/31 anonim ***** válasza:
28%
Nincs szükség.
jan. 21. 16:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!